Byl dobrým ministrem, ale zklamal nás. Plzeňská práva zdraví svého Pospíšila

04.07.2012 7:43

Praha, Brno a Liberec. V těchto městech občané veřejně vyslovili svůj nesouhlas s odvoláním Jiřího Pospíšila. V Plzni se však žádné demonstrace na Pospíšilovu podporu nekonaly. Za bývalého ministra spravedlnosti se nepostavili ani studenti právnické fakulty, na které Pospíšil vystudoval, kterou v minulosti vedl – a také opustil. Zklamal mě svým postojem k fakultě, říká jeden ze studentů.

Byl dobrým ministrem, ale zklamal nás. Plzeňská práva zdraví svého Pospíšila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřího Pospíšila na popud premiéra Nečase odvolal prezident Klaus 27.6.2012

Hned několik odpovědí se nabízí na otázku, proč se studenti právnické fakulty v Plzni nerozhodli Jiřího Pospíšila v posledních dnech aktivně podpořit. V první řadě Pospíšilovi vyčítají jeho odchod z funkce děkana Fakulty právnické ZČU v Plzni. „Po jeho odchodu mě zklamal svým postojem k fakultě a nejasnou podporou kandidátů na nové vedení,“ říká Milan Severa, jeden ze současných studentů.

Dalším důvodem je stav, ve kterém se dnes fakulta nachází a který dle studentů může přímo souviset s Pospíšilovým odchodem z fakulty. „Pokud by neodešel do vlády, tak by možná dnes právnická fakulta nestála před existenční hrozbou. S ohledem na rozpolcenost, která na fakultě panuje, si nemyslím, že by se v Plzni sešlo tolik studentů, aby demonstrace měla význam,“ říká Luboš Mazanec, čerstvý absolvent FPR ZČU, který si Pospíšilovu éru coby děkana dobře pamatuje. Mazanec navíc dodává, že jsou lepší způsoby komunikace, než jakým je demonstrace – například forma otevřeného dopisu.

Pospíšil vedl ministerstvo dobře, říkají studenti

„Osobně si myslím, že se Pospíšil v posledních letech zasloužil o zlepšení situace ve sféře trestního práva. V případě rozpočtových problémů ministerstva spravedlnosti zůstává otázkou, zdali opravdu selhal manažersky, demoralizoval vládu a neprovedl škrty, které provést mohl. To se ukáže až během funkčního období jeho nástupce,“ říká studentka Markéta L. Ta zároveň odmítá na základě informací z médií spekulovat nad tím, proč premiér Pospíšila z postu ministra spravedlnosti odvolal.

Podobný názor má také Milan Severa. „Pana Pospíšila respektuji a nemyslím si, že by svou funkci ministra nezvládal. V době, kdy byl děkanem právnické fakulty, jsem jej považoval za dobrého manažera,“ líčí Severa. Ten se rovněž svěřil, že za hlavní Pospíšilův nedostatek považuje jeho dlouhé vyčkávání před rozhodnutím. „Doufám, že pro něho bude zkušenost na právnické fakultě a na ministerstvu spravedlnosti dostatečným ponaučením,“ dodává Severa.

Dle Luboše Mazance je třeba hledat hlavní důvody Pospíšilova odvolání jinde, než v manažerském nezvládnutí ministerstva. „Podle mého názoru vedl rezort poměrně dobře. To bylo nepochybně dáno i tím, že na ministerstvu působil dlouhou dobu a mohl si kolem sebe vytvořit tým schopných lidí,“ konstatuje Mazanec. Pavel Blažek, který povede ministerstvo po Pospíšilovi, dle Mazance nastoupí do rozjetého vlaku, což na rezort nemusí mít kladný vliv. „Hlubší reforma justice i vězeňského systému je soubojem s větrnými mlýny. Vyžadovala by mnohem delší časový horizont a větší rozpočet, než který má jakýkoliv ministr k dispozici,“ je přesvědčen Mazanec.

Studenty více popudil ministr školství Fiala

Někteří studenti se k Pospíšilově odvolání nechtěli vyjadřovat. Trápí je totiž nedávné rozhodnutí současného ministra školství Petra Fialy. Ten minulý týden oznámil, že plzeňským právům prodlouží akreditaci magisterského studijního programu pouze o rok. Zároveň platí, že plzeňská práva nesmí přijímat studenty do prvního ročníku bakalářského studia. Studenti tak ztratili jistotu, že stihnou dostudovat, kterou jim dal Josef Dobeš těsně před svým odchodem z funkce ministra školství.

„Být studentem Fakulty právnické ZČU je, zdá se, čím dál více komplikované. Nejen, že musíme snášet všemožné ústrky a posměch za věci, které jsme nezavinili, ale navíc nám byla dána falešná naděje na dostudování. Na mysli mám prodloužení akreditace na 4 roky, kterou udělil bývalý ministr školství a kterou ten současný omezil pouze na jeden rok,“ líčí současnou situaci na plzeňských právech další ze studentů Daniel S.

Dle Daniela S. je navíc mnoho studentů dlouhodobě vystaveno nejistotě, že akreditační komise a ministr Fiala  za rok akreditaci fakultě neprodlouží. To by v podstatě znamenalo její zánik. „Nižší ročníky netuší, co s nimi za rok bude. V prohlášení děkanů právnických fakult v Olomouci a Brně je jasně napsáno, že nejsou kapacitně schopni nás, studenty FPR ZČU, přijmout. Já osobně nechápu, co současného ministra školství vedlo k vydání rozhodnutí, jež za rok vyústí opět v nekonečné hledání řešení kam s námi,“ uzavírá Daniel S.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…