Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká: Presumpce neviny je prázdný pojem

23.10.2012 16:50

ROZHOVOR V korupčních kauzách dostanou často politici zpočátku nálepku zločinců a pak už se jí nezbaví. Presumpce neviny je prázdný pojem a může za to potřeba některých lidí zviditelňovat se bez znalosti věci. Nárůst extremismu nelze podceňovat. Takhle hodnotí aktuální politické události bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která byla z funkce odvolána před dvěma lety.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Vesecká: Presumpce neviny je prázdný pojem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přišla i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká

Několikrát jste prohlásila, že obvinění někoho z korupce ještě není pravomocným odsouzením. Nemyslíte si, že politici jako David Rath, Vlasta Parkanová či přeneseně i Jaromír Drábek byli mediálně a potažmo celospolečensky odsouzeni již před rozsudkem? Nestala se presumpce neviny v tomto kontextu jen prázdným slovem?

Domnívám se, že v případě politiků skutečně dochází k zaměňování odpovědnosti trestní a odpovědnosti politické. Z toho vyplývá, že presumpce neviny, jakožto základní zásada trestního řízení, je skutečně většinou prázdným pojmem. Bohužel, zprošťující rozsudky či zastavení trestního stíhání jsou pak, často i nezaslouženě, vnímány jako nedostatečná či špatná práce orgánů činných v trestním řízení. Vina přisouzená již v počátcích řízení, pak na označených osobách zůstává i nadále.

Lze to nějak ovlivnit třeba prohloubením náhubkového zákona?

Problém není v legislativní úpravě, ale v nedostatečném právním vědomí celé společnosti, v úniku kusých informací od orgánů činných v trestním řízení a v nepatřičných mediálních, politických, či jiných komentářích, a to ve snaze zviditelnit se i bez znalosti věci.

Ostatně, jak nahlížíte na rozšířené povolební tvrzení, že zvítězili komunisté i proto, že nebyli ve významných funkcích a tedy jsou z hlediska zákona čistí jako lilie?

Myslím si, že důvody jsou spíše jiné. Především politika a kroky vlády, které se promítly i do vnímání politických stran v regionech.

Stála jste za odsouzením vraha a skinheada Vlastimila Pechance. Je vidět, že se zde extremistům stále daří. Je třeba se toho bát?

Extremismu se vždy daří v dlouhodobě nespokojené společnosti. Pokud se problémy neřeší, nebo se řeší špatně, narůstá i agresivita. Určitě je třeba nic nepodceňovat.

Více rozhovorů ZDE

Nevytvořila se v Česku v čele s Jiřím Pospíšilem z ODS, sice odvolaným, ale vliv neztrativším, Lenkou Bradáčovou a jinými další vlivová skupina či takzvaná „justiční mafie“, jak jste byla vy a lidé vám blízcí označena Marií Benešovou z ČSSD?

Rozhodně je justice již od počátku devadesátých let ovlivňována osobami, které se po celou dobu až do současnosti pohybují v těch nejvyšších funkcích justice. Vždy také byly úzce propojeny s politikou. Současné ovládnutí státního zastupitelství bylo zjevně vedeno cílenou snahou ministra Pospíšila dosadit do funkcí své známé. Využil k tomu i osob, o nichž se zmiňuji výše, unii státních zástupců i mediální kampaně. Nejedná se však, dle mého, o mafii, ale zcela jistě o silné vlivové skupiny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…