Čechy i celou Evropu čekají hubené roky, říká energetický velvyslanec

14.11.2012 6:12

SERIÁL: TVÁŘE SAMETU Velká část společnosti je unavená a naštvaná na rostoucí nefunkčnost státu. Nejen Čechy, ale i celou Evropskou unii čekají hubené roky. To si myslí zvláštní velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti a další výraznější studentský vůdce z roku 1989 Václav Bartuška. Právě on je i klíčovou postavou ohledně dostavby Temelína.

Čechy i celou Evropu čekají hubené roky, říká energetický velvyslanec
Foto: hns
Popisek: Velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška

„Nepochybně je velká část společnosti naštvána a unavena rostoucí nefunkčností státu. To není jen často omílaná korupce, ale i nejrůznější aféry, jako třeba naposledy metanol, ukazující, že nefungují některé základní mechanismy republiky. Demokracie je, pevně věřím, ten nejlepší režim, ale musí být efektivní,“ vysvětluje diplomat Václav Bartuška, jenž patřil k vůdcům pokojného převratu v roce 1989 v Československu. Ostatně těch připomínek má mnohem více.

Vzpomínky na samet

„Byla to jedna z nejkrásnějších zkušeností v životě. Takhle jsem to cítil tehdy, úplně stejně to cítím i dnes,“ vzpomíná Bartuška na dění kolem listopadu 1989. Ohledně toho, že v současnosti půjde o trochu smutnější oslavy, protože už „sametový prezident“ Václav Havel není mezi námi a situace v Česku není zrovna ukázkou sociální či politické harmonie, odpovídá stručně: „Nevidím důvod k smutku.“

V roce 1989 studoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a ve svých dvaadvaceti se stal členem parlamentní komise pro dohled nad vyšetřováním událostí 17. listopadu. O vlastních zkušenostech z práce v komisi napsal knihu Polojasno. A proto jasně říká, že Miroslav Štěpán dnes lže, když mlží kolem své tehdejší role při zásahu na Národní třídě. Jako jediný z komunistických pohlavárů byl pak Štěpán potrestán. „V okamžiku, kdy jsme přijali právní kontinuitu s minulým režimem, bylo jasné, že většina pohlavárů KSČ zůstane nepotrestána,“ dodává k tomu Bartuška. Ostatně zisk z prodeje knihy mu tehdy umožnil absolvovat cestu kolem světa.

Nedostatek protilátek

Při skartacích od listopadu do prosince 1989 se prý zničila část takzvaných živých svazků, tedy operativních dokumentů na krajských a federálních správách StB. „Nezničily se však dokumenty v archívech a především veškerá masa spisů, které kopírovaly, dublovaly a někdy i ztrojovaly dokumentaci. Jinými slovy, jen velmi málo skutečně podstatného bylo zničeno. Skartace jsou spíše výmluvou, proč něco nejde dělat,“ dodává.

A proč se podle něj v Československu a následně v Česku nepodařilo dát komunisty na roveň nacistům a zakázat je? „Protože jsme si mysleli, že čtyřicet let socialismu nám dalo dostatek protilátek. Mýlili jsme se,“ odpovídá.

Hubené roky

Mimo jiné byl později reportérem a vykonával funkci generálního komisaře české účasti na světové výstavě Expo 2000 v Hannoveru. Od nástupu Alexandra Vondry do funkce ministra zahraničí v roce 2006 je zvláštním velvyslancem Česka pro otázky energetické bezpečnosti. „Nejen Čechy, ale i celou Evropskou unii čekají hubené roky,“ podotýká k tomu, jestli si budou muset tuzemci i nadále muset utahovat opasky.

V roce 2010 se stal Václav Bartuška zvláštním zmocněncem pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Tedy klíčovou postavou, co se obrovské zakázky na dokončení Temelína týče. Ostatně podobné obří zakázky mají v Česku vždy dost podobný průběh. Výběr některé z firem, zpochybnění a nekončící licitace o tom, komu jaké peníze zůstaly za nehty. A klíčoví lidé pohybující se okolo takových zakázek jsou vždy terči všemožných spekulací.

Nebát se a nekrást

Vždyť i reakce Francie na vyřazení společnosti AREVA z tendru na rozšíření jaderné elektrárny Temelín se nesla v tomto duchu. „Toto rozhodnutí nás překvapilo. Bylo učiněno na základě právních závěrů, které jsou pro tento typ mezinárodních výběrových řízení v tomto stadiu velmi nezvyklé. Jedná se o neobvyklý postup vůči jedné z předních společností daného odvětví, zběhlé v účasti ve výběrových řízeních. Vzhledem k tomu, že jsme s českými úřady vedli na všech úrovních úzký dialog, byl tento verdikt nečekaný,“ nechal se slyšet mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Francouzské republiky Vincent Floreani.

Nicméně Bartuška si nějaké obavy z křivého nařčení a pošpinění vlastní pověsti tak moc nepřipouští. „Nebojím se a nekradu. Víc s tím udělat nemohu,“ říká lakonicky. Nicméně i ohledně směřování Česka má jeden jasný názor. Evropská unie ano, NATO ano, OSN ano, Visegrádská čtyřka ano, ale stejně si je nakonec každý strůjcem svého štěstí a proto natvrdo podotýká: „Zárukou své budoucnosti můžeme být jen my sami. Nikdo jiný.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…