Celkem 400 tisíc Čechů žije v extrémní chudobě, šokoval Špidla

13.10.2013 9:40

Podle Armády spásy za posledních jedenáct let narůstá počet rodin, které jsou na hranici chudoby. Ztratí zaměstnání nebo je potká těžká nemoc. Podle Vladimíra Špidly žije jeden milion Čechů pod hranicí příjmové chudoby.

Celkem 400 tisíc Čechů žije v extrémní chudobě, šokoval Špidla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

 „Bývalý manžel mi devatenáct let neplatil alimenty," popsala Deníku například Hana Rokosová, která musí živit čtyři děti. Nakonec ji její zoufalá finanční situace dohnala k tomu, že musela požádat o pomoc právě Armádu spásy.

Za posledních jedenáct let podobných lidí přibývá. „Ztráta zaměstnání je běžný jev, postihne-li samoživitele, je to vysoce rizikový faktor," říká tajemnice národního velitele Armády spásy Pavla Vopeláková.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek ale situaci České republiky nevidí tak černě. „V rámci EU má nejnižší míru chudoby, jednu z nejnižších nezaměstnaností, je sociálně stabilní zemí," ujišťuje.

Jeho oponent z ČSSD Vladimír Špidla to vidí jinak. „Pod hranicí příjmové chudoby žije jeden milion lidí, to je Praha bez příměstských částí. Extrémní chudobou pak trpí 400 tisíc lidí, tedy větší Ostrava," popisuje.

Naráží i na to, že politici se často schovávají za čísla, která jsou na první pohled dobrá. Například statistiky u seniorů. „Většina z nich se nachází těsně nad hranicí chudoby. Když nebudete penze dva tři roky valorizovat, spadnou pod tuto hranici," upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…