Čemu se Klaus diví, nakopl poraněného prezidenta táta odborů Falbr

01.10.2012 16:40

Prezident republiky Václav Klaus v rozhovoru pro MF Dnes uvedl, že napadení jeho jako prezidenta odráží situaci ve společnosti, která dosáhla mimořádně špatného stavu. Podle něho je společnost někým rozeštvávána a radikalizována a mají na tom podíl i média.

Čemu se Klaus diví, nakopl poraněného prezidenta táta odborů Falbr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý europoslanec Richard Falbr (ČSSD), šéf tripartity v Ústeckém kraji.

„Odráží to situaci ve společnosti, která dosáhla mimořádně špatného stavu. ´Rozeštvávačů´ je dost a všichni je známe. Není asi teď na mně, abych ty hlavní rozeštvávače v médiích jmenoval. To bych jim zbytečně dělal reklamu… Společnost ´se´ neradikalizuje, společnost je někým radikalizována. Zdá se mi, že se něco takového dříve či později muselo stát, bylo to ve vzduchu. Jak si někteří pisálkové zahrávají s mou osobou, nejen s Václavem Klausem, ale s prezidentem republiky, je v civilizovaném státě nevídané,“ řekl Klaus po události, která mu na těle zanechala drobné krvácející oděrky.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o Klausově vyjádření myslí a kdo je podle nich nepřímým viníkem či inspirátorem útoku na prezidenta.

Pravicoví politici často souhlasí s Klausem a míní, že podíl mají i média, která dělají pomalu z každého politika gaunera a šíří nenávist ve společnosti. Podle pravice za situaci též může rétorika levice a odborů. Levice a opozice zase často říká, že odpovědnost nese vláda, která zasévá do společnosti sociální neklid.

Čemu se diví? Pozdě vzývá tradiční hodnoty

Asi nejostřeji na Klause reagoval europoslanec ČSSD a bývalý odborářský předák Richard Falbr. „Čemu se diví? Jmenoval vládu, která v lidu nadšení nevzbuzuje!“ uvedl v SMS europoslanec. Falbr nedávno v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že je mu z atmosféry, která panuje v ČR, hodně smutno, až nevolno. „Tolik nenávisti, kolik je nyní v Poslanecké sněmovně, tolik nikdy nebylo,“ řekl muž, který se ještě z doby, kdy předsedal ČMKOS, honosí neformálním titulem "táta odborů".

Do Klause se pustil i místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek: „Stav je špatný, ale je to spíš proto, že chybí perspektiva a rozbíjejí se sociální jistoty. Metanol i útok na prezidenta je projev stavu, kdy se každý stará sám o sebe a kromě individuálního úspěchu prosazení se a peněz jako by nebyly žádné obecněji sdílené hodnoty. Tento pohled na svět je ale i Klausovo dílo. Teď je trochu pozdě, když vzývá tradiční hodnoty. Dříve měl ústa plná pouze volného trhu bez přívlastků a toho, že nezná špinavé peníze.“

Mediální hony na čarodějnice

„Jako již tradičně v naší zemi, i tentokrát má pan prezident pravdu. Stav naší společnosti měřeno takzvanou ´náladou´ je žalostný. Média jako velmoc určující náladu ve společnosti na tom mají lví podíl. Je dokonce podle mého soudu výrazně vyšší a zásadnější než podíl politiků na ´blbé náladě´. Pohodě a klidu jistě nepřispívají ekonomická situace a zvyšování daní, reprezentované dnešní vládou,“ vypočítává příčiny atentátu poslanec Pavel Bém.

Charakteristickým rysem práce médií, zvláště pak některých, je podle něho hon na takzvané ´čarodějnice´. „Ve jménu toho je dovoleno vše. Média bez důkazů obviňují, odsuzují a ukřižovávají. Neobtěžují se dokazováním. Po ´krvi´ sice lidé lační, ale radost jim těžko může přinést. Navíc planá obvinění končí povětšinou logickou pachutí nevyřešených takzvaných ´kauz´. Vzniká tak médii generovaná objednávka pro policii, státní zástupce a soudy. A to je ještě větší nebezpečí pro naši demokracii než samotná blbá nálada. Ta bude v následujících měsících a možná i letech ještě horší. A v této atmosféře si snadno někdo může usmyslet, že je dovoleno vše, včetně útoku, ať už jakéhokoliv, na hlavu státu,“ dodává Bém.

Podle Béma navíc může být docela dost pravděpodobné, že se jednalo o placeného provokatéra. „Ptal bych se, komu může posloužit znevážení či ohrožení hlavy státu v dnešní  atmosféře vládní krize, všeobecného marasmu, zvláště pak před prezidentskými volbami,“ naznačil tajuplně Bém.

Podle místopředsedy ODS a ministra obrany Alexandra Vondry má prezident pravdu a podíl na rozeštvávání společnosti má radikální rétorika odborů a levice. „Tu jsme slyšeli na jaře z Václaváku. Dále je to nedostatek solidarity a soucitu ze strany nejbohatších a taky, nikoli na posledním místě, mylný názor šířený médii, že každý, kdo je v politice, je málem zloděj a zločinec,“ řekl redakci ministr.

Zodpovědnost vlády a režimu

Poslankyně KSČM Marta Semelová viní současnou vládu a současný politický režim. „Lidé jsou spíš než rozeštváváni pěkně naštvaní. A nelze se jim divit. Vládní koalici je naprosto lhostejné, jaké jsou dopady její asociální, arogantní a bezohledné politiky na obyčejného člověka a běžnou rodinu. Nezajímá ji, že se občané stále více propadají do chudoby, že nemají na bydlení, léky, na základní životní potřeby vůbec. Je jí ukradené, co si lidé myslí, jsou hluší k jejím požadavkům, slepí k tisícům podpisů na nejrůznějších peticích. Přehlížejí demonstrace nespokojených, kteří vyzývají ke změně a k odchodu vlády,“ myslí si poslankyně.

„Nesouhlasím s formou protestu, ke které při návštěvě prezidenta došlo, ale rozumím tomu, že mnozí lidé už neví, jak upozornit na to, že vláda na to, jak občané žijí, nebo spíš přežívají, doslova kašle. Tyto zoufalé pokusy jsou zodpovědností této vlády a tohoto režimu,“ dodala Semelová.

Že za útok je nepřímo odpovědná vláda, si myslí i opoziční poslanec Vít Bárta: „Je to vina Nečase a Kalouska, neboť prosazují na první pohled nesmyslné a lidmi odmítané věci. Především odvolání Lessyho, zvedání DPH, i když se více nevybere, či důchodovou reformu, když na druhý pilíř nejsou peníze. Naopak pan prezident vystupoval proti všem těmto nesmyslům, a přesto se paradoxně stal vládním hromosvodem.“

Společnost je v krizi

„Byť páteční incident považuji za důvod k přehodnocení systému ochrany ústavních činitelů, nemá podle mě smysl celou věc zveličovat, například řečmi o atentátu. Za současnou náladou ve společnosti bych nehledal žádné temné síly, ale dopad ekonomické krize,“ řekl předseda poslaneckého kubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Předseda NS-LEV 21 a poslanec Jiří Paroubek píše, že poměry v zemi jsou dlouhodobě nenormální, společnost je v krizi a hospodářství země klesá. „Reálná mzda i reálné důchody klesají. Korupce se zásadně, systémově neřeší. Vláda je neschopná, dělá politiku, kterou lidé odmítají. Vládne tedy vláda, která nemá důvěru veřejnosti. Média jsou loajální až devótní k vládě. Neexistuje pluralita médií. Lidé nevěří nikomu a ničemu,“ vypočítává příčiny Paroubek.

Ten se též před časem stal obětí útoku, když po něm jeho odpůrci házeli vajíčka. Incident tehdy odsoudil i prezident Klaus.

Mizící sociální smír

„Média jásala nad vajíčkovou bitvou na Paroubka. V čem je to teď jiné z právního hlediska?“ uvedl člen poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Huml.

Podle místopředsedy ČSSD a Senátu Zdeňka Škromacha je příčinou dlouhodobá neschopnost pravicových vlád udržet ve společnosti sociální smír: „Gradace nespokojenosti je spojena s Nečasovou vládou, která řeší problémy veřejných rozpočtů na úkor rodin s dětmi, seniorů, lidí se zdravotním postižením a zaměstnanců. Jen posilují pocit mnoha lidí, že za komunistů bylo lépe.“

Nenávist šířící zkorumpovaná média

Poslanec ODS Aleš Rádl uvedl, že útok na Klause vnímal stejně jako prezident. „Každý, kdo se jen trochu víc zajímá o politické dění kolem nás, časem snadno sezná, že kvalita a úroveň politiků je ve vyspělém demokratickém světě všude zhruba obdobná, nicméně způsob, jak o politickém dění u nás, v naší zemi, referují naše média, je bezkonkurenčně nejotřesnější z celé Evropy. Zoufalá povrchnost i  zjevná zkorumpovanost se ve většině médií snoubí s podbízivou snahou vycházet vstříc té nejprimitivnější bulvární poptávce, a to včetně takzvaných ´seriózních nosičů informací´,“ odsuzuje česká média Rádl.

„Je zcela zjevné, že způsobem, jakým se tady o politice veřejně a jednostranně referuje, se cíleně ve společnosti vytváří podhoubí k vnímání politiky a politiků jako něčeho špatného a nepatřičného, co musí být odstraněno, aby konečně mohlo zavládnout všeobecné štěstí. Že je taková úvaha až směšně hloupá, což je zřejmé již jen z prosté skutečnosti, že z každého, kdo jakýmkoli způsobem vstoupí do veřejného prostoru, se ihned stane politik a politika lze nahradit zase jen politikem, je našim mediálním géniům evidentně zcela lhostejné. Výsledkem je ovšem všeobecná indoktrinace společnosti tímto způsobem myšlení, takže každý, komu tady chybí téma na rozhovor, nebo na text písničky, si může spolehlivě zanadávat na politiky. Lhostejno, z jaké strany a jakého vyznání,“ dodal Rádl.

A to pak celé podle poslance vede ke koncům, které jsme viděli. „A jak je vidět, tak někomu už ani to nadávání nestačí a má potřebu místo toho střílet. Ano, souhlasím s panem prezidentem, že ozbrojený útok na něj je důsledek mediálně vytvořené nenávistné společenské atmosféry, která se společnosti snaží vnutit myšlenku, že za cokoli, co se někde někomu nepovede, může nějaký konkrétní politik a stačí ho nějak zlikvidovat, aby se hned pak už všechno dařilo. To jsou úvahy, které například v polovině třicátých let úspěšně šířila řada německých periodik, anebo později v padesátých letech zase většina východoevropských periodik,“ uzavřel Rádl.  

Politika ztrácí obsah

Podle senátora Pavla Lebedy zvoleného za ČSSD je třeba útok na Klause vidět v přímé souvislosti s politikou vládní koalice, jíž byl vygenerován. „Prosazování politiky silou, válcování opozice, pohrdání ´lůzou´ z ulice, přehlížení názorů odborníků, nulový dialog s odbory či veřejností. Média nejsou platformou pro názory 80 procent občanů. Možností, jak být slyšen, jak upozornit na fatální vývoj, není mnoho. Útok na ústavního činitele je jednou z nich. A ten příští by nemusel být jen demonstrativní,“ varuje senátor. 

Poslanec ODS Walter Bartoš souhlasí s prezidentem, že všeobecné klima ve společnosti se výrazně zhoršilo. Příčin je více: globální ekonomická krize a negativní sociální jevy, které ji doprovázejí. „Dále pak absence politiků s vizemi. Dnes jsou úspěšní spíše politici mocensko-zákulisního typu než vzdělaní a erudovaní vizionáři. Tím pádem současná politika ztrácí obsah. Na současné situaci se samozřejmě podílejí i média, která reagují na tyto mocensko-zákulisní trendy a ne vždy nezávisle a objektivně informují. Především sama před volbami vyrábí kauzy, což napětí ve společnosti zbytečně eskaluje,“ zlobí se poslanec.

Europoslanec Hynek Fajmon míní, že jakmile se hospodářství daří hůře a stoupne nezaměstnanost, začne stoupat agresivita části frustrovaných občanů. „Projevuje se to nejvíce slovními útoky, ale může to přerůst až do fyzické agrese, což se stalo v Chrastavě. Sám jsem byl také terčem různých napadení. Je to negativní součást profese politika. Dnes prožíváme hospodářskou krizi, tak se nelze divit tomu, že agresivita stoupla. Trestuhodné je to, že ochranka nedokázala konat svou práci,“ říká europoslanec ODS.

Úpadek tradičních hodnot

Podle poslance ČSSD Jiřího Koskuby lze jen jednoho konkrétního viníka agresivity označit jen těžko a příčin rozčarování společnosti je více. „Bohužel je pravda, že média mají také svou vinu. Ráda paušalizují. Prakticky zmizely pozitivní zprávy i objektivita. Převažují jen tragédie, skandály, bulvární styl. Ale politici a takzvané celebrity mají na tom svůj podíl. Včetně pana prezidenta. Společnost potřebuje pozitivní vzory a právě zde by je měla najít. Ale to by zase, pravda, o těch, co to splňují, musel někdo informovat. Jenže ono to není zajímavé,“ míní Koskuba.

Poslanec ale vidí hlubší kořeny celospolečenské krize. „Vinu ale hledejme u nás všech. Chtěli jsme svobodu, máme ji. Ale kašleme na tradice. Úspěch a postavení se hodnotí jen penězi. I špinavými. Zdravou dravost nahradila vulgární agresivita – koukněte se třeba na naše silnice. Ze slušnosti, solidnosti a dodržování pravidel se stala slabost. Místo vládnout se chce jen ovládat. To je cesta do pekel. Slušných lidí je vždy většina. Ti chtějí řád a pořádek. Budou brzy hledat někoho, kdo jim ho zajistí. Nedej Bůh, aby to byl zase nějaký fanatický populista v rajtkách a s knírkem. Je něco shnilého ve státě českém i v EU. Ale nejen na prezidenta se v demokracii prostě nestřílí,“ dodal poslanec.

„Ano, souhlasím s prezidentem. Mám stejný pocit několik let. Nijak to ale nespojuji s magorem, který střílel kuličky po panu prezidentovi. Každé je samostatný problém,“ reagoval senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…