Češi jsou na historickém dně. Politolog a podnikatel nabídli svá řešení

15.12.2012 20:21

Spokojenost se směrem vývoje České republiky, kterou už dvacet let zjišťuje agentura STEM, doznala v listopadovém šetření nejhlubšího propadu. Politolog Jan Bureš to přičítá Nečasově vládě a za lék považuje předčasné volby. Rudolf Baránek za živnostníky namítá, že nynější stav neznamená, že správný vývoj by byl, pokud by společnost postupovala podle slibů levice.

Češi jsou na historickém dně. Politolog a podnikatel nabídli svá řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

Ještě nikdy v minulosti neodpovídalo tolik respondentů v průzkumu agentury STEM na otázku „Myslíte si, že se situace v České republice vyvíjí všeobecně správným, nebo nesprávným směrem?“ tak pesimisticky jako při posledním šetření ve dnech 27. října – 5. listopadu 2012. Nesprávný směr vývoje označilo 57 procent dotázaných, 37 procent respondentů odpovědělo, že se nevyvíjí nikam, a pouhých 6 procent si myslí, že se vyvíjí správným směrem.

Přitom ještě v době českého předsednictví EU převažoval s 37 procenty názor o správném směru, zatímco nesprávný směr vidělo 34 procent dotázaných. „Měla by to být úvaha o dlouhodobých trendech, ať už ekonomických či morálních, třeba že dochází k úpadku morálky, ale ukazuje se, že lidé spíše odpovídají na základě své aktuální spokojenosti s politickou situací. Nejnovější výsledky bych proto přičítal aktuální nespokojenosti s vládou, s tím, jak funguje, a že je to vláda s nejnižší podporou, jaká tu kdy po roce 1989 byla,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Správným směrem jsme šli za Špidly a za Paroubka

„Lidem se ani nedivím, že jsou ze situace u nás znechucení, zmatení a naštvaní. Ale to neznamená, že správný vývoj by byl, kdyby se společnost vrátila a postupovala podle slibů levice. Nynější stav je dán i tím, že někteří pravicoví politici udělali obrovské množství chyb,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Rudolf Baránek, první místopředseda Strany soukromníků ČR.

Tento průzkum provádí STEM od roku 1993 a jeho zajímavostí je, že nejoptimističtěji se lidé vyjadřovali v období vlád ČSSD. Po volbách v roce 2002 a vytvoření kabinetu Vladimíra Špidly se i v souvislosti s řešením mimořádné situace po extrémních povodních vyslovilo 42 procent dotázaných pro správný směr a jen 22 procent ho označilo za nesprávný. Podobně pozitivní výsledky se objevily za vlády Jiřího Paroubka, když v lednu 2006 uvedlo 43 procent respondentů správný směr a 24 nesprávný.

Fischerova vláda nadělala v mnoha případech jen škodu

„To jsou dvě období nejvyššího ekonomického růstu a nejnižší míry nespokojenosti, stávek či demonstrací. Tehdejší pozitivní náladu ve společnosti bych přičítal klesající nezaměstnanosti a celkově příznivé ekonomické situaci. Ale faktem je, že jak té Špidlově, tak i Paroubkově vládě se dařilo vytvářet spíš pozitivní image, kam politika směřuje. Oba v médiích hodně prezentovali své záměry, úspěchy, a to také veřejnost do jisté míry pozitivně naladilo,“ uvádí vedoucí katedry politologie a humanitních studií Metropolitní univerzity Praha Jan Bureš.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Od českého předsednictví EU to šlo s výjimkou vzepětí kolem voleb na jaře 2010 s hodnocením směřování české společnosti z kopce. „Značnou část viny na tom má krize, protože každý svou spokojenost tvoříme z velkého procenta podle peněženky a podle toho, jak to v rodině nebo ve firmě vypadá. A do toho se stalo několik závažných věcí. Sundali Topolánkovu vládu a začali zmatky. Přišla Fischerova vláda, která nic nedělala. V mnoha případech jenom škodu a přitom Fischer je hrdina,“ podivuje se Rudolf Baránek nad tím, jak veřejnost tohoto expremiéra vnímá.

Blížící se volby vždy naladí společnost k optimismu

„Volby jsou vždy pozitivně vnímaným okamžikem změny. Lidé si od nich slibují změnu k lepšímu, to je logický efekt voleb, zvlášť když předtím byli s vládou hrubě nespokojení. To je dnešní situace také, takže se dá předpokládat, že lidé od příštích voleb budou očekávat spíš pozitivní změny. A pokud se po nich do vlády dostane dosavadní opozice, tak minimálně několik měsíců bude trvat určitá naděje veřejnosti, že věci budou směřovat k lepšímu,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Bureš.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Rozčarování nyní převládá i mezi pravicovými voliči, tedy i mezi podnikateli a živnostníky. „Nedávno jsme měli čtvrtý sněm Strany soukromníků a za jediný rok od toho předchozího se nálada mezi živnostníky změnila naprosto neuvěřitelně. Lidé mají strach z vývoje, mají strach, že neutáhnou firmy. Ti, kteří jsou zaměstnaní, zase mají strach, že přijdou o práci,“ popisuje první místopředseda Strany soukromníků Rudolf Baránek, jaká panuje nálada mezi živnostníky a drobnými podnikateli.

Přímá volba prezidenta atmosféru nijak neovlivní

Jasně většinový názor na nesprávný směr vývoje české společnosti se v ekonomicky obtížné době může změnit jen stěží. „Denně se na nás valí informace z televize, z novin, že je hrozně obtížné sehnat práci, že firmy propouštějí, všude se šetří. Navíc vláda se kromě úsporných záležitostí před veřejností jen hádá. To na optimismu skutečně nepřidává, takže odtud moc nadějí na změnu nevidím. Možná by se paradoxně nálada zlepšila, kdyby měli lidé vidinu, že budou předčasné volby,“ poukazuje Jan Bureš na to, co by mohlo náladu ve společnosti zlepšit.

Ale že by stejnou roli mohla sehrát historicky první přímá volba hlavy státu, to politolog vylučuje a nejen proto, že mezi kandidáty není osobnost, jíž by důvěřovala většina společnosti. „Lidé velmi dobře vědí, že prezident toho moc nezmůže. Je jim jasné, že je to jen symbolická postava, která nemůže ovlivňovat denní politiku ani změnit situaci v ekonomice. Mnohem víc možností má vláda,“ zdůvodňuje Jan Bureš, proč blížící se volba hlavy státu náladu ve společnosti nijak významně neovlivní.

Národ je zmaten a chce si zase na někom vylévat zlost

To Rudolf Baránek si slibuje zlepšení už od stávající vlády. „Premiér Nečas mě požádal, abychom mu dali za živnostníky návrhy, kterými zkritizujeme to, co se pod jeho vedením udělalo špatně. A také navrhneme, co by se mělo udělat během příštího roku. Jiná cesta není, než se pokusit o zvrat nynějšího vývoje, ale pozor, džin vyletěl z láhve,“ upozorňuje první místopředseda Strany soukromníků na to, že se na internetových diskusích píše i o tom, že pravicové politiky budou věšet.

„Národ je zmaten a chce si zase na někom vylévat zlost, protože si myslí, jak je to jednoduché, když ulice udělá převrat. Kdo to povede, co s tím udělají? Doba je nebezpečná v tom, že hrozí velké sociální nepokoje, které já jsem předpovídal ještě v dobách, kdy o tom ještě skoro nikdo nemluvil. Jsem totiž odkojený tripartitou a jednáním s odbory po dobu šesti let od roku 1989 a vím, jaké různé nápady bývají,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Rudolf Baránek.

Víra v Nečase, ale musí si kolem sebe rychle udělat pořádek

V této době považuje za nezbytné, aby stát nechal soukromníky žít a aby se i díky nim podařilo ekonomiku znovu rozběhnout. „Říkám, že musíme udělat všechno pro to, aby nepřišel levicový zvrat ve volbách. Ale musíme pravicovou politikou dokázat, že to je cesta pro naši republiku. Ovšem bez těch velkých zlodějen, které jsou strašidelné. Tomu se musí zamezit. Říkám, co se musí stát, aby pravicová politika měla význam. Premiéru Nečasovi věřím, ale musí si kolem sebe rychle udělat pořádek,“ dodává první místopředseda Strany soukromníků ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…