Češi, kteří touží po socialismu. Sdružují se a je jich čím dál víc

11.07.2012 11:14 | Zprávy

Je to skupina lidí nespokojených se současnou politickou, ekonomickou a společenskou situací v ČR. Skupina občanů, kterým se, jak sami konstatují na svém profilu na Facebooku, v listopadu 1989 lhalo a kterým se nelíbil rozpad Československa. Chtějí prosazovat přímou demokracii s programem demokratického socialismu. Je jich v tuto chvíli pár set, ale své řady volající po návratu socialismu chtějí rozšiřovat.

Češi, kteří touží po socialismu. Sdružují se a je jich čím dál víc
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Mezi účastníky panovala dobrá nálada ačkoli téma demonstrace bylo závažné. Účastníci ve svých prohlášeních vyzývali například ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila k demisi

„Chceme prosazovat přímou demokracii s programem demokratického socialismu, zelené politiky a sociálního státu – tedy to, čemu se říká stát pro občana,“ uvádí skupina jako průvodní text na stránce nazvané: Chceme návrat socialismu do ČR.

Jde o uzavřenou skupinu na Facebooku, skládající se ze zhruba 500 lidí, několik známých tváří i ze současné politické scény je mezi oslovenými lidmi, kteří byli vyzváni, aby se připojili. Poněkud smutně se tak vyjímá v této souvislosti jméno o víkendu zesnulého europoslance Jiřího Havla, nechybí však ani jméno Davida Ratha. Vedle dalších známých tváří zaujme jistě i sociálně-demokratický poslanec Vítězslav Jandák.

„Já o ničem vůbec nevím, byl jsem teď několik posledních dnů mimo dosah internetu,“ reagoval nejprve Jandák po oslovení ParlamentnímiListy.cz se žádostí o komentář.

Žijeme v nemocné době a nemocné zemi, říká Jandák

Po ubezpečení, že oslovení na Facebooku se žádostí o připojení do skupiny neznamená automaticky to, že se stal členem této skupiny, pak dodal, že se na jednu stranu nediví tomu, že se podobné iniciativy množí.

„Žijeme v nemocné době a nemocné zemi, a tak se mnozí lidé, chovají možná iracionálně i pod těmito vlivy. Vždyť to známe – zoufalí lidé, v zoufalé situaci volají po zoufalých věcech. Tato současná vláda se opravdu velmi nepovedla, a tak se dá očekávat, že podobné výkřiky budou létat vzduchem stále častěji. Jen někteří budou volat po socialismu, druzí třeba po anarchismu,“  řekl ParlamentnímListům.cz Vítězslav Jandák. To, zda se ke skupině chystá připojit, nekomentoval.

ParlamentníListy.cz se také pokusily spojit s některým z několika správců facebookové skupiny. Logicky se totiž nabízí otázka, co si zakladatelé stránky slibují, jaká mají očekávání.

Chtějí socialismus s lidskou tváří, odmítají 50. léta

„Je to náš protest proti současné formě kapitalismu, která zde vládne. My chceme socialismus s lidskou tváří, který zde byl v roce 1968 a který by povolil soukromé podnikání a volnost cestování. A samozřejmě by v něm také stát kontroloval veřejné finance, a staral se blaho člověka v naší zemi. Rozhodně nesouhlasíme s praktikami 50. let, také je odsuzujeme. Teď mluvím sám za sebe, když řeknu, že to ale zřejmě byla reakce na období studené války a nepravosti se dělaly tehdy i na Západě například poprava manželů Rosenbergových,“ vysvětlil redakci Tomáš Kott, jeden ze správců skupiny Chceme socialismus v ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…