České hnutí proti systému a kapitálu. Prý prorazí i ve světě

27.05.2013 14:02

JINÝMA OČIMA Futurum se dá vyložit jako čas budoucí. Pokud se dá do souvislosti s politikou, pak jako budoucnost systému. A na tu se zaměřilo několik lidí, v čele s Radovanem Bazgerem, když před časem vydali myšlenky pro nové politické zřízení v projektu Futurum. Ty pak dále rozšířili v Kolektivní správě demokratické společnosti (KSDS). V současné době nabízejí veřejnosti podpis petice, aby se mohla zaregistrovat jako politické hnutí. A třeba jít i do voleb.

České hnutí proti systému a kapitálu. Prý prorazí i ve světě
Foto: hns
Popisek: Projekt Futurum

„Nejen česká, ale i ostatní vlády světa nejsou schopné zajistit všem lidem důstojný život. Prozatím jsme se dočkali jen válek, hladu a neochoty s problémy světa něco udělat. Dnešnímu světu vládne civilizace, která si říká vyspělá. Kolik je však lidí bez domova? Kolik je lidí bez práce? Nabízíme řešení,“ říká Radovan Bazger, autor a propagátor občanského hnutí Kolektivní správa demokratické společnosti (KSDS).

Jak dále pro ParlamentníListy.cz dodává, uvedené hnutí ještě není zaregistrováno, přesto se již úspěšně formuje a k jeho myšlenkám se prý hlásí 700 až 1000 lidí.

„Občanské hnutí KSDS je proreformní, demokratická organizace odmítající diktaturu a jakékoliv totalitní zřízení. Není organizací extremistů – chce však učinit a požaduje radikální a rozsáhlé změny systému. Jsme přesvědčeni, že snoubit demokracii se svobodou lze. Toho však rozhodně lze dosáhnout jedině za podpory většiny obyvatel. Demokracie do ČR patří, žijeme ve svobodné společnosti. Demokratická cesta je proto jediná možná,“ uvedl dále Bazger s tím, že má-li někdo jiný názor (tedy že řešení nemůže vést přes demokracii), a chce jej aplikovat kdekoliv na světě, pak je prý skutečně extremista.

I proto se objevila na internetu petice za registraci tohoto nového politického hnutí a ačkoli se příliš velkým počtem podpisů chlubit nemůže, autoři myšlenky na kolektivní správu demokracie si od ní mnohé slibují. Další petice, pod kterou se toto hnutí podepisuje, se dá najít ZDE - Petice za odstoupení a demisi vlády České republiky.

A o co se nově vznikající hnutí, které však v ústraní mapuje zájem a úsilí lidí od konce roku 2011, snaží? Vychází z projektu Futurum. To je projekt, který žádá změny struktur samotného systému řízení státu (viz výběr některých jeho vizí níže). Změny uskutečněné však demokratickou cestou. „Nové hnutí volá po jednotě společnosti, kterou neovládá pouze trh a kapitál. Chtěli bychom na svou stranu získat co největší intelektuální základnu, která by společně udělala výběr toho nejlepšího, co současný i předchozí systémy nabídly, a zapracovala by to do požadavku na nově vzniklý systém. V žádném případě se ale nechceme vracet do minulosti. Ona celková situace ve světě není dobrá, a tak se domníváme, že projekt by mohl mít dokonce i globální charakter,“ prozradil dále ParlamentnímListům.cz Radovan Bazger.

Co si slibuje on a jemu názorově blízcí lidé od petice? Minimálně to, že napomůže řádné registraci podle zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích. Za předpokladu, že ji tedy podepíše alespoň tisíc občanů s uvedením jména a příjmení, data narození, bydliště a podpisu.

„Víte, nechci hovořit hanlivě na adresu našich politiků, ale cítíme, že je třeba pomoci co nejdříve zahájit a nastartovat potřebné změny v naší zemi. Na našich internetových stránkách představujeme proto i výtah priorit a našich cílů, stanovy i program KSDS. Občanská společnost národů žijících na našem území je přece svobodná a má také možnost rozhodování. Bez ohledu na rasu, vyznání a národnost se každý může rozhodnout, který politický proud je mu nejbližší,“ dodal ještě Bazger.

KSDS se prezentuje na Facebooku i na stránkách www.ksds.cz.

Výběr některých vizí projektu Futurum, které přecházejí pod KSDS

Jedním z cílů projektu Futurum je sdružit vzdělané odborníky a vytvořit stínovou vládu. Tito lidé mají pak vytvářet v duchu “Politické evoluce” nový způsob vedení a práce ministerstev. Jakmile bude projekt a lidé na něm pracující připraveni převzít zodpovědnost za osud občanů naší země, vstoupí zastánci tohoto hnutí na oficiální politické kolbiště a utkají se o hlasy občanů.

Vše je o penězích

A dále následují konkrétní body pro jednotlivé rezorty. A jelikož jedno z nejobtížněji řízených ministerstev je ministerstvo financí, má své prvenství.

„V námi prosazovaném systému však bude mít tu výhodu, že nebude pro zásadní rozhodování jediným ekonomickým institutem. Na práci všech ministerstev bude dohlížet již zmíněný sněm ekonomů. Neboť jak známo, vše je o pěnězích. Finančníci státu budou opakovaně kontrolovat skutečnou situaci prostředí mezd a cen v privátní i státní sféře práce i obchodu.

Jedním z prvotních úkolů bude vytvoření prostředí pro vznik státních podniků bez ohrožení existujících soukromých firem. Oba typy výrobních prostředků musí existovat paralelně. Podmínky pro funkce subjektů musí být nastaveny dle nařízení antimonopolního úřadu. Státní podniky nebudou žádným způsobem privilegovány. Budou pouze chráněny před bankrotem původní investice, neboť jde o prostředky daňových poplatníků. Cílem tohoto je zvýšení zaměstnanosti, zvýšení sebekontroly trhu a vyšší akcelerace mzdové hladiny za předpokladu přirozeného výběru personální kvality,“ uvádí autoři myšlenky.

Jak dodávají, samozřejmostí by se mělo stát nekorupční prostředí a předpoklad nižších nákladů na provoz státního aparátu.

Lidé musí chtít pracovat

Základní podstatou nově navrhovaného společenského systému je předpoklad nízké nezaměstnanosti. Do této problematiky bude podle tvůrců projektu Futurum zasahovat nejen odbor práce a sociálních věcí, ale i ministerstvo školství. Připomínají však to, že lidé musí CHTÍT pracovat. „Musíme vytvářet hodnoty, které uživí děti, důchodce, invalidy, zdravotnictví a školství, rozvoj bytové výstavby a infrastruktury, výzkum atd. To vše je nutné hradit z rozpočtu, tedy peněz daňových poplatníků. Je tedy na místě, aby si lidé uvědomovali, kam jejich peníze odcházejí a do čeho se investují. Chceme pracovat na zvyšování životní úrovně všech občanů naší země. Tito občané budou mít kontrolu nad tím, kam jejich peníze odcházejí,“ uvádí se dále ve zmiňovaném projektu Futurum o novém společenském systému.

Zajistit bezpečnosti na silnicích

Jako další stanovený úkol je obnovit systémy levné hromadné dopravy s vysokým využitím železnic. Vytvořit tak tedy důmyslný systém ekonomicky nenáročné, ekologické dopravy. Dále zajistit vývoj a implementaci nových bezpečnostních prvků do systému silnic a dálnic na území ČR.

Je nutné zajistit bezpečnost na silnicích. A to i za cenu vysokých nákladů při stavbě silnic a dálnic. Spolupracovat při vývoji v automobilovém průmyslu a zajistit montáž maximálního množství prvků pasivní i aktivní ochrany vozu a především posádky. Cílem v dohledné době by měla být nedotknutelnost samotného dopravního prostředku díky čidlům včasného varování a efektivní reakce vozidla. „Hodláme prosadit placení užití dálničních úseků formou dobíjecích karet,“ uvádí autoři myšlenky na nápravu.

Zákon a spravedlnost pro všechny

Mimo jiné pak zaujme i názor na to, jak by se mohla odbourávat ve společnosti kriminalita. A to i přesto, že si jsou i lidé, kteří vytvářeli pravidla projektu Futurum, vědomi toho, že kriminalita je odvěký problém.

„Zákon a spravedlnost musí platit pro každého. Musí být dána jasná pravidla života ve společnosti. Tato pravidla by měla být promítnuta již v systému školní výchovy. Dalo by se z dnešního pohledu také apelovat na výkonné složky právního systému a vládu, aby lidé pracující v těchto odvětvích šli příkladem. Budovat vězení? Ano. Ne každý je ochoten žít dle obecných pravidel. Za okny žaláře vidět šťastné lidi, děti, život na svobodě – to je samo o sobě trestem,“ myslí si lidé, kteří o novém systému v tomto podání přemýšlejí a rádi by ho přivedli i do praxe.

Věří dokonce tomu, že časem bude ubývat policistů v ulicích měst – nebude potřeba represe. Zatím však je a měl by podle nich být trend opačný. Tedy je potřeba více aktivních policistů. I přerod ke skutečně lidské společnosti může být pro některé jedince a kriminální živly “bolestný”. „Zabýváme se i otázkou obnovení hraničních hlídek a kontrol,“ přiznávají dále mimo jiné příznivci projektu Futurum.

Rozvíjet v dětech nadání – v rodině i ve školách

Další z oblastí, v které mají lidé, kteří připravili vize projektu Futurum, v čele s již zmiňovaným Radovanem Bazgerem, jasno, je školství.

Jak by mělo školství dle jejich představ připravit děti do života a pro budoucí povolání?

„Každý člověk je od přírody k něčemu předurčen. Ten je dobrý v kresbě, ten je zručný s nářadím toho či onoho druhu, jiný zas dobře zpívá, někdo dokonale řídí auto. Jsou lidé, kteří se snadno učí jazyky, zajímají se o vesmír, anatomii, kulturu. Tyto zájmy se dají odhalit už v dětství. Je potřeba v dítěti rozvíjet jeho nadání. Učit děti základům všeho a pokud je již jasné, kam vývoj směřuje, speciálně zaměřené školy nebo třídy tento talent více rozvinou a bude na jedinci, jak s tím naloží. Důležitým faktorem je nejen škola, ale i rodina. Vše je však o komunikaci. Učitelům by mělo záležet na stavu společnosti, nejen na výši odměny. Bude potřeba kantorů, kterým záleží na dětech, na lidech, na výchově, přírodě, na vztahu k životu. V dětech by měl být budován pocit zodpovědnosti a prospěšnosti ve společnosti,“ uvádí se dále na stránkách hnutí KSDS, které vychází právě z projektu Futurum.

Ten upozorňuje i na to, že v novém systému, který by měl lidi uspokojovat, by mělo být potřebné také zavedení kontroly médií. „Ne cenzuru, ale kontrolu nad programovou skladbou. Je nepřípustné, aby se ve vysílání pohádky objevila upoutávka na kriminální film s hrůznými záběry. Také zavedení pozitivního, kulturního působení na občana, především na dítě. Musíme zabránit přístupu dětí k erotickým materiálům a také médii šířených faktorech nepříznivě působících na děti. Kromě další práce se chceme zasadit o to, aby lidé měli vůbec šanci se do divadel dostat. Aby měli chuť navštívit rozličná představení. Rozvíjet v lidech i jiné druhy zábavy než jsou ty čistě komerční. Chceme se podílet na rozvoji talentů všech občanů v umělecké oblasti. Spolupracovat v tomto ohledu se školstvím,“ slibují tvůrci myšlenek nově vznikajícího hnutí, které by časem skutečně mohlo třeba i začít usilovat o vstup na politickou scénu.

Tím však vize budoucnosti nekončí. „Ve spolupráci s ministerstvem sociálních věcí a financí budeme navrhovat v rezortu rozvoje výstavbu bytů, které budou dostupné maximálnímu počtu občanů. Vytvářet rezervy na opravy a údržbu. Ve spolupráci s dalšími ministry pracovat na projektech okolí domů a integraci městských lokalit do přírody,“ je uvedeno na webových stránkách hnutí a projektu.

Za zmínku pak stojí také snaha o obnovu schopnosti obrany státu, která by měla být podle přívrženců hnutí jedním z prvořadých úkolů.

„Zavedeme krátkodobou dvouměsíční základní vojenskou službu s několikaletou ambulantní periodou opakování přípravy. Službu v místě bydliště. Další vývoj bude upravován v souvislosti s mezinárodní vojenskopolitickou situací,“ uvádějí lidé, kteří se snaží prosadit politické hnutí také tím, že bude zaregistrováno, jak již bylo uvedeno.

Závěrem svých vizí a plánů připomínají,  že v celém tomto kontextu řízení se nesmí zapomínat na pojmy svoboda, nedotknutelný soukromý majetek, ale také na nedotknutelnost majetku státu a majetku všech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…