Co je víc revoluční než protesty v ulicích? Soběstačnost, říkají ti, co věří, že přežijí

15.11.2012 18:35

JINÝMA OČIMA Současná mizerná ekonomika a její možný budoucí vývoj prý není tím nejhorším scénářem, kterž lidstvo (a tedy i Čechy) může potkat. A tak se vytvářejí společnosti a skupiny lidí, kteří pracují na tom, aby to v případě krize byli právě oni, kdo přežijí. Tvrdí, že vše, co musí udělat, je podívat se okolo sebe a být pozorovatelem, který vidí velkou pravděpodobnost hrozícího ekonomického kolapsu. Připravovat se a učit se, jak být soběstačný, to je podle nich nejlepší začátek.

Co je víc revoluční než protesty v ulicích? Soběstačnost, říkají ti, co věří, že přežijí
Foto: hns
Popisek: Mayský kalendář a konec světa

Víte, jak se vyrobí správný a plně funkční luk? Víte jak a co pěstovat, abyste přežili, a to i ve velmi krizových chvílích? Pokud ne, v souvislosti s možným blížícím se koncem světa 21.12.2012 (jak se vysvětluje konec Mayského kalendáře), to pro vás může být fatální. To není strašení, ale filosofie, kterou zastává stále více lidí nejen ve světě, ale i u nás. Více než tři tisíce z nich se dokonce pravidelně setkávají na facebookové stránce s názvem Přežijeme.cz, kde si předávají různé informace pochytané na českých i zahraničních zpravodajských webech.

Jedním z nich je i čtyřiatřicetiletá Michala. Vdaná, matka dvou malých dětí, zaměstnaná ve veřejné správě. Právě kvůli tomu si přála zůstat v anonymitě. „Někdo nás pokládá za labilní blázny, nechci mít problémy v zaměstnání, kde se dneska často hledá i sebemenší náznak důvodu toho, jak se někoho zbavit,“ vysvětlila svoji liknavost ParlamentnímListům.cz. Jak poté ale dodala, připravuje se na možnou katastrofu velmi poctivě. „Naučila jsem se hodně znalostí o rostlinách – mnohá semínka mám doma schovaná tak, aby obstála i v případě zásahu radioaktivním zářením. Z některých bych snad byla časem schopná vypěstovat něco, jiná by mohla posloužit k potlačení hladu. Vím, že energie by asi byla v případě nějaké krize či katastrofy problém, proto přemýšlíme i o alternativách vytápění  a možností vaření. Zatím doma pečeme vlastní chleba, na zahrádce si pěstuju všechno, co se dá upotřebit a případně i usušit, zavařit a jinak zužitkovat na zlé časy,“ popsala Michaela a vyjádřila politování nad tím, že v době rozhodování, kde bude jejich rodina trvale bydlet, neměla ještě tolik znalostí, a proto mají domek nedaleko Prahy.

„Raději bych do hor, tam by člověk asi měl větší šance přežít, bohužel, nemáme na to dost peněz se odstěhovat. Mí někteří známí na tom ale jsou lépe, prodali domky a jedni se odstěhovali skutečně někam do Krkonoš. A ti druzí to vzali úplně gruntu a odstěhovali se na druhý konec světa do Austrálie. Bohužel, ne každý je na tom jako oni, tak se snažím čerpat alespoň všechny možné znalosti, které se dají dohledat, abychom měli také nějakou šanci na přežití, když by nějaká ta katastrofa přišla,“ svěřila se Michaela, do které by to během výkonu její práce asi nikdo neřekl.

Jak vyplynulo i z toho, co říká, není rozhodně sama, stránka Přežijeme.cz to ostatně také potvrzuje – byť se dá předpokládat, že mnozí lidé na ni – zřejmě třeba z podobných důvodů jako Michaela – jsou přihlášeni pod smyšleným jménem, aby nebyli vystaveni případnému posměchu těch, co si možnost katastrofy odmítají připustit.

Staví se místo pro přežití i v křivoklátských lesích?

Již dlouho se spekuluje o tom, že u obce Hlince ve Středočeském kraji roste za zhruba dvě miliardy korun možná také stavba, která by mohla ochránit vyvolené před nějakou katastrofou. Podílet se přitom na ní má i Daniela Kuchtová, exmanželka miliardáře Pavla Tykače.

Ta však médiím oficiálně tvrdí, že by na místě, které opravdu nevypadá jako úplně obyčejná stavba, mělo do roku 2013 vyrůst vzdělávací a relaxační středisko s názvem Maják Ptyč.

A je jedno, že se místním ona ohromná stavba nezdá a mluví dokonce prý o tom, že stavba snad bude sloužit i jako protiatomový kryt, v kterém by měly být i stáje pro dobytek. Společně s těmito spekulacemi se odvolávají na informace, jež také v nedávné době pronikly do médií, když zmiňovaly  miliardáře Zdeňka Bakalu. Ten si prý už jedno podzemní letovisko vybudoval v šumavské Modravě.

To, do jaké míry se jedná o spekulace, se ParlamentníListy.cz pokoušely zjistit, ovšem neúspěšně. Kuchtová nereagovala. A tak se nedá divit, že spekulace žijí svým vlastním životem. Stavba školicího střediska totiž prý vypadá z vyhlídky Chlum opravdu jako budování obrovských podzemních krytů. Nad obrovskými podzemními prostorami je betonový sarkofág s třemi vysokými věžemi. Nikdo neví, k čemu mají sloužit, dělníci, kteří na stavbě pracují, jsou zavázáni přísnou mlčenlivostí.

Přesto se ven dostaly informace, které otazníky jen podporují. Stěny věží mají totiž prý sílu nejméně tři metry, vstupní dveře do nich mají tloušťku více než půl metru. V podzemí kovové dveře jsou tlusté několik desítek centimetrů…

Jak se nenasytným médiím podařilo zatím v minulosti zjistit, zmiňovaný Maják Ptyč má prý sloužit lidem praktikujícím filozofii Avenna. Její zakladatelky Avenny Kateřina Kuňová a Hana Přádová vybudovaly Školu zdraví těla i duše, ve které uzdravují pomocí změny myšlení.

Jak přežít i delší časové období?

Lidé, setkávající se na sociální síti se společným cílem přežít, však docházejí velmi často i k zajímavým závěrům. Například se ptají na to, zda není vlastní soběstačnost víc revoluční, než protesty v ulicích? Jak se totiž ukázalo v tomto i loňském roce, navzdory protestům na mnoha místech světa dokonce milionů lidí, nic zásadního se nezměnilo a jejich důvody nespokojenosti trvají dál.

„Připravovat se a učit se, jak být soběstačný, to je dobrý začátek. Sice můžete skladovat vodu a potraviny, hotovost nebo zlato a vyhnout se tak krátkodobým katastrofám, ale co se stane, když bude ekonomický kolaps trvat déle než 6 měsíců nebo rok, tedy např. dobu, na kterou jste se připravili?“ uvádí se mimo jiné na stránkách s tím, že pravděpodobnost hrozící ekonomické katastrofy se dá odvodit od několika základních ukazatelů.

- Pokračující nedostatek pracovních příležitostí pro ty, kteří jsou v současné době nezaměstnaní
- Náhlé přírodní katastrofy, které ovlivňují životaschopnost zemědělské půdy a tak zvyšují ceny potravin
- Vysoké ceny pohonných hmot a paliv, což zvyšuje cenu dopravy a vytápění
- Rostoucí náklady na zdravotní péči
- Devalvace domů a nemovitostí
- Nárůst trestných činů proti osobám (vraždy, atd.) ukazují úroveň frustrace a nespokojenosti lidu

A jaká rada obecně v takovémto případě platí? Správci a tvůrci Přežijeme.cz vidí jako jediné řešení přijmout životní styl, u kterého je spotřeba omezena na minimum, uvádí hned několik základních konkrétních rad.

„Uvědomte si, že slovo skromnost není nic špatného, právě naopak. Není to o slovu levný, ale o slovu rozumný. Skromnost vám dovolí vyžít z vašich příjmů a ještě vám něco zbude na horší časy – nebo na den, kdy se objeví ekonomický kolaps,“ zní jedna z nich. Zajímavá je i ta, která doporučuje vytvořit si evakuační plán pro případ evakuace. „Buďte připraveni. Udělejte si plán, aby všichni členové rodiny věděli, jak spolu komunikovat a kde se setkat. Zjistěte si únikové cesty ve vaší oblasti,“ uvádí se na zmiňovaných stránkách.

Připomíná se tam též to, že náš současný svět a společnost se mění. „Nezůstaňte pozadu jen proto, že jste se zapomněli připravit na dobu, kdy se skromnost stane normou,“ konstatují ti, co chtějí přežít případné nepříznivé okolnosti, jež mohou nastat. Společným mottem je pro ně citát politika a laureáta Nobelovy Ceny míru Henryho Kissingera: „Jsi-li obyčejný člověk, tak se můžeš na válku připravit odstěhováním na venkov a stavbou farmy. Musíš s sebou ale vzít zbraně, protože se tam budou potulovat hordy hladových. Také, i když elita bude mít svá bezpečná útočiště a speciální úkryty, i oni musí být úplně stejně během války opatrní jako běžní občané, protože i jejich úkryty mohou být ohroženy.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…