Další průzkum pro levici: Sněmovnu by v pohodě ovládla

24.09.2012 11:42

Podle nejnovějšího volebního modelu agentury ppm factum research si ČSSD drží vedení a na druhou ODS se již velmi těsně dotahují komunisté. Obě strany by v Poslanecké sněmovně získaly většinu. ČSSD by se navíc mohla poohlédnout i po koaličních partnerech z řad zemanovců nebo KDU- ČSL, kteří by se rovněž dostali do sněmovny.

Další průzkum pro levici: Sněmovnu by v pohodě ovládla
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Agentura ppm factum research představila svůj nejnovější odhad volebních výsledků. Podle šetření, proběhlého v první polovině září, by ČSSD jako jediná překročila dvacet procent a získala 21,5 procenta hlasů. ODS se sice drží na druhém místě s 17,1 procenty, ale komunisté se na ně již dotahují s 16,5 procenty. Na čtvrtém místě skončila TOP 09 s 10,3 procenta, následuje Strana práv občanů - zemanovci s 7,6 procenta a do sněmovny by se dostali ještě lidovci, kteří by získali 5,2 procenta. Z dalších stran si připsali významnější zisk pouze Zelení, kteří by získali 3,8 procenta, další strany by nepřekročily hranici tří procent.

Po přepočtu na mandáty by ČSSD obsadila 60 poslaneckých křesel, ODS by získala 47 poslanců, KSČM 42 poslaneckých mandátů, TOP 09 24, Zemanovci 17 a KDU- ČSL 10 mandátů. To znamená, že ČSSD by i sama s podporou KSČM měla 102 poslanců, a navíc další možnosti koalice s SPOZ, lidovci nebo i ostatními stranami. Pravici by na většinovou vládu nestačilo ani spojení se zemanovci.  

Podle průzkumů agentury by k volbám přišlo 61,5 procenta voličů, což je přibližně stejná účast, jako při volbách v roce 2010.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…