Daniel Landa: Já v politice, to by byl pr*ser. Mám lepší řešení

26.11.2011 7:06

Již delší dobu se v souvislosti s populárním vlasteneckým zpěvákem Danielem Landou hovořilo o jeho politických ambicích. Tyto spekulace umocnilo jeho turné Vozové hradba, jehož vzkazem je: „V době, kdy globalizace pohlcuje a rozpouští evropské národy, hodláme pozvednout prapor. Přestože se nás někteří snaží umlčet, budeme hlasitější a hlasitější. Jsi Čech, tak si toho važ.“

Daniel Landa: Já v politice, to by byl pr*ser. Mám lepší řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zpěvák, skladatel a automobilový závodník Daniel Landa

Na pátečním koncertu v Praze při svém projevu ke fanouškům však Landa možnost politického angažmá rázně odmítl. Avšak to neznamená, že se nechce společensky angažovat a že se chce omezit pouze na uměleckou činnost. Právě naopak. Přichází se široce koncipovaným metapolitickým projektem založeným na symbolismu fantasy her, jehož cílem není nic menšího než obrodit český národ a učinit ho znovu velikým.

Přečtěte si přepis projevu: zde 

Landa zde řekl, že si uvědomuje, jaký obrovský potenciál je v něm a loajalitě jeho fanoušků k jeho osobnosti a tento potenciál by nechtěl promrhat. Vysvětlil, proč jako název turné zvolil Vozová hradba a v čem ho husité inspirovali. Nebyli to ani tak jejich konkrétní cíle, ale spíše smělost, hrdost a odvaha, se kterou dokázali bojovat za svou pravdu a dokázali o sobě dát vědět celé Evropě.

Husitská hrdost a odvaha

„Nechci, abychom husity napodobovali v takových ohavnostech jako třeba upalování jinověrců či vypalování chrámů, ale ve schopnosti vytvořit sílu, která pohnula tehdy zdánlivě nepohnutelným. Oni nám jasně ukázali, že v jednotě a odhodlání síla bezpochyby je. Takže já bych rád, abychom to byli právě my, dnešní ženy a mužové, kdo najdou v sobě tu odvahu. Hrdě se postaví a pokusí se vstoupit do dějin a napsat historii. Nemohu se spojit se stavem, kdy se otevřeně hovoří o tom, že jsme ve světovém měřítku naprosto bezvýznamná zemička. Na to je u nás příliš velký potenciál. A tak mám potřebu zase jenom do světa zavolat jasně a nahlas, že my jsme středobodem Evropy!" povzbuzoval národní hrdost Landa.

čtěte také: Daniel Landa burcuje: Nenechme se kopat do koulí

„Znovu je ale zapotřebí obřích činů, velkého odhodlání, velké odvahy, nesmírné odhodlanosti a síly. Ale já nevěřím, že my jsme generací pokrčených ramen. Věřím, že z lásky k bližním a našim dětem jsme schopni neuvěřitelných taškařic, které možná mohou posadit na zadek celý svět. Já tomu stále věřím," řekl Landa.

Chyba není jen v politice, ale i v nás

Poté vysvětlil, proč se nechce angažovat v politice a proč se ani „cesta templářů" (Ordo Lumen Templi) neukázala jako vhodná. Vedla podle něho spíše ke zmatení veřejnosti.

„Začneme u toho, že mě mnoho lidí přemlouvalo, abych šel do politiky. Takže politický vůdce? To by byla smrtící chyba. Hned z několika důvodů. Jednak impulzivní lidí jako já do politiky nepatří. To by byl průser. Za další jasně se ukazuje, že na vině není jenom celý tento bludný korupční politický systém, ale i naše vlastní pohodlnost, zakrnění a žití na dluh na úkor našich dětí. Nevěřím, že politickou cestou lze opravdu něco změnit. Na to je stav příliš vážný a morálně nemocná není jenom politika," řekl Landa.

psali jsme: Daniel Landa: Rupne to a nebude chleba

Zákonem a politikou se totiž podle něho láska, úcta, hrdost, nebo třeba sebevědomí nedá nařídit. „Nedá se nařídit láska k zemi, láska k dětem a k zemi už vůbec ne. Zákonem nenařídíte zodpovědnost, touhu v životě něco dokázat. Takže nejen politická a právní situace a její představitelé jsou tady na vině. Chybí mezi námi jedinci velkých formátů jako Baťa, Komenský, Tyrš, Karel IV., Foglar a mnoho dalších, kteří se snažili naší zemi vtisknout nějaký charakter, duch velikosti. Kteří si tu nakonec podepsali jako vráska moudrosti na tváři země," vysvětloval Landa.

Blanickým rytířem se může stát každý z nás

„Takže politická síla ne, náboženská také ne, tak co tedy? Mám zůstat opravdu jen zpěvák, který jednou za tři roky nahustí do svých věrných dvě hodiny koncentrovaného vlastenectví a dobrodružných příběhů, abyste vydrželi veseleji další tři roky skřípat zubama?" ptal se Landa a publikum ho vyzývalo, aby nebyl jen zpěvákem.

Landa pak představil svou poměrně složitou koncepci symbolické fantasy hry, která má v každém z nás probudit ctnosti, které pozvednou morálně národ jako celek. Svou myšlenku již vlastně částečně nastínil před časem v rozhovoru pro EUportal.cz, kde řekl:

„Ta pověst o blanických rytířích je velmi pěkná psychoanalytická skrývačka, protože když vezmeme horu Blaník jako hlubinu duše, tak ten vzkaz je jasný a jednoduchý: v případě, že bude českému národu nejhůř, tak se v každém Čechovi musí probudit blanický rytíř, tedy rytíř se všemi vlastnostmi  a ctnostmi rytíře, a pak tváří tvář takovému rytíři bude každému nepříteli úzko. Včetně těch nepřátel, jako jsou závist, lenost, poraženectví a podobně. Takže nejde o vnější nepřátele, ale myslím si, že nás nejvíce likvidují naši vnitřní nepřátelé, tedy naše vlastnosti".

Čtěte také: Daniel Landa: Blaničtí rytíři zachrání národ, když je v sobě probudíme

Čaroděj Landa

Landa na koncertě řekl, že chce být v symbolickém světě takové hry „čarodějem", který pomůže českému národu udělat téměř doslova zázraky.  „Protože zřejmě nikdy nepřestanu mít uvažování malýho kluka, nekladl jsem si té otázce žádný limity. Kdo bych chtěl být, kdybych měl třeba všechno k dispozici, včetně třeba moci americkýho prezidenta, anebo i větší. A pak bych chtěl být snad jenom třeba čaroděj. Největší mág, jaký je zde, abych společně s vámi dokázal kousky, které by se daly přirovnat opravdu k zázrakům a probudily naši zem ke skutečnému růstu. Jednota desítek tisíc lidí, to je nezanedbatelná síla," vysvětlil zde Landa.

Symbolickou hru lze pro zjednodušení částečně vysvětlit na příkladu Pána prstenů, který však Landa sám neužil. Řada mužů by chtěla být spravedlivým, silným a moudrým Aragornem. Účelem hry je v běžném životě se pokoušet přiblížit ideálu Aragorna a bojovat se skřety a Mordorem, kterými mohou být vlastní lenost, strach, závist, či nepoctivost.

Čtěte také: Dan Landa: V Česku již není svoboda slova

 „V současné době obcházím zajímavé a nezanedbatelné české morální a další autority, jejichž jména se dozvíte, a radím se s nimi o dalším postupu. Jediný bezpečný způsob, kterým já mohu nabídnout nějakou konkrétní hodnotu, to je hra. Jiný bezpečný způsob neexistuje. Jen ve hře totiž nejde o život, ale o radost a o výsledek. To je opravdu ta nejbezpečnější cesta, jak svolat tak obrovskou sílu, kterou máme dle mého odhadu k dispozici. Nepodceňujme hru jako formu cesty. My totiž nejsme hrdinové. Zahrajeme si na ně. Nejsme velcí mužové a ženy, ale pojďme si je zkoušet představovat ze všech sil. Možná se to některým podaří. Možná vypěstujeme ty pravé, co přijdou po nás. Nemusíme totiž Evropě a politikům hrát roli tupého stáda ovcí," vysvětloval Landa.

Tato fantasy hra, která se má ale promítat do našich vlastních životů, kdy se budeme pokoušet být třeba „Aragorny" musí mít podle Landy nějaký hodnotový systém, úmluvu.

Asi něco mezi Sokolem a Tolkienem

„A tak jsem se jako čaroděj rozhodl, že se pokusíme nalézt bájný klíč k hoře Blaník, ve které spí voje rytířů připraveni vyjet na pomoc, až bude Čechům nejhůř. Vede je jejich legendární král, posvátný princip. A tak jsem hledal symbol našeho vzkříšení, mýtickou smlouvu, která by jako naděje vzhlížela vysoko k nebi, klíč k Blaníku. Tato myšlenka se zhmotněla jako veliký kámen, velká kamenná stéla, která bude brzy vztyčena a zaražena do země na posvátném místě. Menhir, kámen starých čarodějů a druidů, kteří je kdysi vztyčovali jako posvátné úmluvy se zemí a nebem. Do naší stély bude vytesáno 14 hodnot, základní principy. Tyto budiž naší smlouvou, naším základem pro činy příští," řekl Landa.

Psali jsme: Daniel Landa: Nenechám se umlčet

Těmito hodnotami podle něho jsou: láska, věrnost, síla, touha, spravedlnost, šlechetnost, statečnost, čest, píle, odhodlání, jednota, pravda, pokora a moudrost. Na stránkách daniel-landa.cz se 1. prosince 2011 objeví první indicie hry.

Ale jak by reálně mohla vypadat taková fantasy symbolická hra v praxi? Třeba na bázi sportovních, ale potenciálně i jiných klubů, kde by členové překonávali překážky a pomocí fantasy hry by se pokoušeli se zdokonalovat. Pokud bychom to hodně zjednodušili, lze to popsat jako jakýsi mix mezi Tolkienem, Skautem a Sokolem. Každý by se zde snažil dosáhnout ctností Blanického rytíře.

Landa už pro tento projekt oslovuje významné osobnosti a jako prvního představil Ondřeje Spejbla Hutníka. Je to trojnásobný mistr světa v thajském boxu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…