Dienstbierovo trápení: ČSSD ho přestává chtít. A začíná být jasné proč

22.01.2013 7:34

Senátor Jiří Dienstbier neměl kvůli prezidentské kandidatuře čas se ucházet na krajských konferencích sociální demokracie o nominace na post místopředsedy strany. Téměř žádné také nedostal, z dvanácti krajů získal jen jedinou. Nyní se začíná mluvit o úplném odstřižení Dienstbiera z vedení strany. Kvůli jeho nechuti podpořit Miloše Zemana.

Dienstbierovo trápení: ČSSD ho přestává chtít. A začíná být jasné proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Kromě nominace Mladých sociálních demokratů na post místopředsedy dostal Jiří Dienstbier podporu pouze v kraji Vysočina. V dalších 11 krajích, kde již krajské konference proběhly, senátor neuspěl. Těsně neuspěl například v Libereckém kraji, kde do čela partaje nominovali Bohuslava Sobotku a Michala Haška.

Diensbier by to nepřeceňoval. Nominace nic neznamenají

Podle šéfa liberecké ČSSD Roberta Duška nevěděli, že Dienstbier dorazí. „Objevil se tady nečekaně, neohlášen. O nominaci sám neřekl, to navrhl jeden z delegátů. A hlasování dopadlo, jak dopadlo,“ popisuje Dušek.

Sám senátor Dienstbier neví o tom, že by ho mohli kolegové z vedení strany vyškrtnout. „Já jsem si doposud o žádné nominace neříkal. Probíhala prezidentská kampaň a mně nepřipadalo vhodné se bavit o čemkoliv jiném," vysvětlil pro server Týden.cz senátor s tím, že bude obhajovat svou pozici místopředsedy. Podotkl při tom, že nominace vlastně nic neznamenají. Je to totiž jen vyjádření podpory. „Nominaci může provést kterýkoliv delegát sjezdu. Vůbec bych to nepřeceňoval,“ dodává Dienstbier.

Podle serveru Týden.cz se ale mýlí. V sociální demokracii se totiž údajně vymýšlejí plány, jak Dienstbiera z jeho pozice dostat. A může za to prý jeho nechuť podpořit Miloše Zemana v druhém kole přímé volby prezidenta.

Dienstbier se chová uraženě

„Řeknu to na rovinu, nelíbí se nám, že nedodržuje stranické usnesení. My jsme ho také volili v prvním kole, teď by měl volit podle toho, co říkáme my,“ řekl serveru Týden.cz ústecký poslanec Jaroslav Krákora. K tomu se přidává i poslanec Stanislav Křeček, jenž tvrdí, že si lidé myslí, že Dienstbier nezvládl svůj neúspěch a chová se uraženě. Lidé mají dojem, že poškozuje ČSSD.

To tvrdí i jihomoravský poslanec Romana Sklenák. Míní, že senátorovi někteří lidé vyčítají, jak se vyjadřuje po prvním kole prezidentské volby. U některých lidí tu podporu ztratil nebo je oslabena.

Křeček ale přitvrzuje. „Voliči nevolili skutečného Dienstbiera, ale tu mediální bublinu, která se kolem něj utvořila - jako že je prý představitel moderní levice,“ dodává na adresu senátora s tím, že sociální demokraté vůbec neměli nechat Dienstbiera kandidovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…