Díky investicím v Česku vzniklo prý 10 tisíc nových pracovních míst

12.01.2014 7:11

Nové průmyslové projekty daly v minulém roce práci deseti tisícům lidí. Ty největší zakázky směřovaly do automobilového průmyslu. Podle ČT24 investory přilákaly vládní pobídky.

Díky investicím v Česku vzniklo prý 10 tisíc nových pracovních míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dělnice v továrně, ilustrační foto

Státní agentura Czechinvest v loňském roce utratila za investiční pobídky 13 miliard korun. Díky tomu vzniklo dvojnásobné množství pracovních míst než v roce 2012. Firmy mohou čerpat hmotnou podporu na nová pracovní místa nebo školení a rekvalifikace.

Škoda ve Vrchlabí proinvestovala 4 miliardy korun

Největší investicí byla hala na výrobu převodovek, kterou automobilka Škoda postavila ve Vrchlabí. Přitom ještě v roce 2011 to vypadalo, že se vrchlabská továrna zavře. "V závodě Vrchlabí jsme proinvestovali přes 4 miliardy korun. Aktuálně je výrobní kapacita tisíc převodovek denně," uvedl pro ČT 24 mluvčí Škoda Auto Jozef Baláž.

Druhá největší investice směřovala do Otrokovic na Moravě. Společnost Continental Barum tam vložila 2,5 miliardy korun. Výroba pneumatik tak ve Zlínském kraji vytvoří 300 nový pracovních míst.

V Jihlavě zase vznikla hala na výrobu reflektorů od Automotive Lighting. Společnost chce ale na Vysočině investovat dál, během sedmi let chce vložit do kraje dvě miliardy korun, čímž by mohlo vzniknout 200 nových míst.

Letos budou v Česku investovat Japonci. Vznikne hala na gumičky do stěračů

V letošním roce pak mají přijít investice od japonské společnosti Fukoku, která vyrábí gumičky do automobilových stěračů. Továrna by měla vyrůst v Litoměřicích.

Investoři, kteří budou chtít zřídit pracovní místa v oblastech s vysokou nezaměstnaností, by měli od státu dostat čtyřikrát vyšší podporu než teď. Místo dosavadních 50.000 korun by měli od února na jednoho pracovníka získat od úřadu práce 200.000 korun. Podmínkou je, že post vydrží aspoň pět let. Nařízení o zvýšení příspěvku schválila Rusnokova vláda v demisi. Vyšší podporou chce řešit krizovou situaci v Moravskoslezském kraji.


 

reklama

autor: vfe

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…