Disident: Z vysoka seru na prezidenta, co bude mentorovat jako Zeman

23.01.2013 6:19

Prezident má být moudrý a ne nafoukaný. Tolerantní a ne militantní. V případě Miloše Zemana se pod slupkou bodrého strýce skrývá ctižádostivý a ambiciózní chlap, který ještě nedospěl. Takhle se na post prezidenta dívá politický aktivista John Bok. Bude volit Karla Schwarzenberga, protože ten už dospěl a přes všechny chyby si ho váží.

Disident: Z vysoka seru na prezidenta, co bude mentorovat jako Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok

Anketa

Takže tedy... Kdo má být prezidentem?

70%
hlasovalo: 149891 lidí

„Mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem je jeden základní rozdíl. Karel se narodil jako premiant a byl tak vychován. Takže se na gymnáziu nemusel předvádět. Zeman má neustále potřebu předvádět, jak je chytrý a vzdělaný, každého mentoruje, což Karel nedělá. A já nechci prezidenta, co mě bude pořád mentorovat, říkat mi, že mám blbý otázky a označovat mě za idiota. Na takového prezidenta z vysoka a s prominutím seru,“ sdělil ParlamentnímListům.cz známý politický aktivista a předseda spolku Šalamoun na podporu nezávislé justice John Bok. Svoje stanoviska ještě rozvedl.

Moudrý a tolerantní prezident

Prezident má být podle Boka moudrý a ne nafoukaný, tolerantní a ne militantní. „Zeman je militantní. Pod slupkou bodrého strýce se v jeho případě skrývá ctižádostivý a ambiciózní chlap, který dodnes nedospěl. Přesně takový kluky jsem ve škole nesnášel. Ty, co všem dokazují, že vše umí a absolutně všemu rozumí. Ostatně s tím si je podobný s Václavem Klausem. Je to ovlivněné prostředím, protože oba navštěvovali komunistické ekonomické školy,“ vysvětluje a dává příklad ekonoma, jenž vystupuje mnohem sympatičtěji: „Když se podíváte na ekonoma Pavla Kohouta, tak to je jiný kafe. Je uvážlivý, chytrý a má velký záběr.“

Hysterie před druhým kolem prezidentských voleb je podle něj trapná. „Víc ji ale vyvolává Zeman, protože často sklouzává k podpásovkám a Karel na ně není zvyklý, takže se jen brání a občas něco splete. Doufal jsem, že si i Zeman zachová rovnou tvář. Párkrát teď ale přestřelil tak, že se choval jako póvl. Nemluvě o tom, jak tento obránce národních zájmů zapomíná, jak zdařile privatizoval banky a v jakých rukou jsou. V rakouských, belgických, francouzských a tak. Mimo ČNB nemáme svou banku,“ říká dál s tím, že ho dost zklamali poražení kandidáti, kteří nedokázali svým voličům jasně říct, koho mají volit. Těm šlo podle něj jen o moc a ne o stát.

Vadí mu machiavelistický Kalousek

I k ministru zahraničí má ale pár výtek. „To, že za Zemanem stojí šéf českého Lukoilu je pro mě horší, než že je Schwarzenberg s Kalouskem v jedné partaji. Podle mě chtěl z tohoto postavení tlačit na ODS a ČSSD, ale zvládl to za něj velký machiavelista Miroslav Kalousek. U nás je totiž, co se týče politiky, v manipulování, populismu a kličkování Kalousek nejlepší. Dokonce zvládl, a to musím přiznat, i Karla, přestože ten se dvakrát moc manipulovat nedá,“ vysvětluje.

Občas prý Schwarzenberg na to konto použije i dost za vlasy přitažených přirovnání. „Nicméně se namočil s Kalouskem, i když to dělal z dobré víry. Zmýlil se, když řekl, že na jejich panstvích z pytláků dělali hajné. Popletl si pojmy. Pytlák má svou stavovskou čest a musí masu rozumět, proto z něj můžete udělat hajného. Jenže Kalousek není ekonom, ale chemik. Tady si to pan Schwarzenberg pomotal, protože to srovnání je pokulhávající,“ kritizuje Bok.

Dobrý Čech Schwarzenberg

Nicméně následně uvede z historie nespočet důvodů, proč lze Karla Schwarzenberga považovat za dobrého Čecha. „Jeho rodina vždy stála při této zemi a v době, kdy ostatní Češi ohýbali záda, byl členem Helsinského výboru, který se zabýval dodržováním lidských práv. Všichni tady v době totality drželi hubu, ale Karel jel k soudu Stanislava Devátého do Brna či k soudu Magora v Jihlavě. Ohledně těchto procesů Zemanové či Klausové ani nemrkli. On riskoval, přijel, dělal monitoring těchto kauz a pak se k nim vyjádřil. V roce 1968, když z této země utíkali lidé, tak jim poskytl svůj majetek, ubytoval je a zařídil, aby měli co jíst. Historiku Prečanovi umožnil, aby na jeho zámku uložil svůj archiv, kde se mohli novináři leccos dozvědět. To jsou důkazy, že mu o tuto zemi šlo a byl s ní spjat,“ vyjmenovává.

Po roce 1989 přivezl do Prahy, jak říká Bok, neuvěřitelný počet počítačů a dalších věcí, aby Občanské fórum mělo z čeho startovat. „Pak dělal na Hradě, pak restituoval majetek. Ten nejdřív ani nechtěl, ale když viděl, co se děje a jak to chce kdejaký prase privatizovat, tak se rozhodl, jako ostatní česká šlechta, vzít ten majetek do svých rukou a dal ho do pořádku. Teď ho zpravuje jeho syn. Jestliže se dnes bavíme o tom, že budou vráceny majetky církvím, tak by bylo podivné, aby ho nedostal Karel. Mám mnoho pochyb o církevních restitucích a se Schwarzenbergem v tomhle nesouhlasím,“ říká a dodává, že by církev měla dostat jen ten majetek, který je schopna doložit a neměla by být dál jakkoliv finančně odškodňována.

Vyzýval ke kandidatuře Klause

Bok v čele spolku Šalamoun vyzýval prezidenta Klause, aby znovu kandidoval. „Ze zákona by na to měl mít totiž právo, protože teď jako jediný český občan nemohl kandidovat, i když jinak splnil všechny podmínky pro kandidaturu. Předchozí zákon mluvil dvakrát a dost, nový to sice převzal, ale jde o nový zákon, takže nová pravidla začaly platit s jeho platností. I Klaus by měl mít tedy právo kandidovat na prezidenta a občané by ho mohli zvolit. To je otázka objektivity, protože v tomhle byl Klaus znevýhodněn.  Nutno dodat, že jeho bych nevolil, ale Schwarzenberga ano,“ doplňuje.

Podle Johna Boka by se strana TOP 09 bez Karla Schwarzenberga už nedostala ani do parlamentu. „Budu volit Karla. Pro mě je se všemi chybami skvělý člověk, který pořád pomáhá lidem. Jeho žena pomáhala v Africe budovat nemocnice, na něž shání peníze. Jezdila tam a trávila měsíce v oblastech, kde jde o život. O tom žádný Čech neví. Žádná paní Klausová, ani Dáša Havlová nejezdily do Sierra Leone, aby tam pomáhaly chudým,“ vysvětluje nakonec na obranu ženy prezidentského kandidáta Theresy Schwarzenbergové. V této souvislosti spílá Schwarzenbergově volebnímu týmu za to, že tyto věci neuvádí, do pitomců a idiotů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…