Dnešní volební systém není dobrý, chceme změnu, zní sněmovnou

28.12.2013 6:32

Dokonce již i v Poslanecké sněmovně sílí hlasy volající po přechodu z upraveného poměrného volebního systému, který máme v dolní komoře Parlamentu dnes, na systém většinový, jak ho známe z českého Senátu. Proč? Vládu by mohl sestavovat jen vítěz, odpadlo by zdlouhavé vyjednávání a bylo by také jasnější, která ze stran nese za vládu odpovědnost. Komunisté jsou proti. Zprávu přináší MF Dnes. Pro ODS i Úsvit by to přitom byla politická pohroma.

Dnešní volební systém není dobrý, chceme změnu, zní sněmovnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Představitelé hnutí ANO již v předvolební kampani prohlašovali, že by pro Českou republiku stálo za to přejít k většinovému volebnímu systému v Poslanecké sněmovně, protože by díky němu vznikala stabilnější vláda. Ve svých úvahách pokračují politici ANO i po volbách.

„Výsledky poměrného systému nejsou dobré. Způsobuje značnou nestabilitu vlád, měli jsme tady různé bizarní koalice, různé přeběhlíky,“ prohlašuje místopředsedkyně ANO Věra Jourová. Proti změně volebního systému není ani předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle jeho názoru by bylo vhodné vytvořit více volebních okrsků a straně, která zvítězila ve volbách, přiřknout nějaký bonus, aby měla větší politickou moc.

Více obvodů, méně mandátů

Strany v tuto chvíli debatují o vzniku komise, která by analyzovala případné změny Ústavy, které by kvůli novému volebnímu systému bylo třeba provést. Podstatné přitom je, že změně systému je nakloněna většina stran, proti se ozývají komunisté.

Připomeňme, že většinový systém počítá s tím, že v politickém orgánu zasedne jen ten politik, který zvítězí v patřičném volebním okrsku, ostatní politici zůstanou před branami zastupitelského sboru. Co by to znamenalo kupříkladu v předčasných volbách, které jsme absolvovali před dvěma měsíci? ČSSD by v nich mohla získat 79 křesel a ANO 74. Mezi dvěma sty poslanci by tak tyto dvě strany měly jasnou většinu pro sestavování vlády. Na ODS by zbyly jen dva mandáty, lidovci by získali jeden a Úsvit by ve sněmovně vůbec nezasedl.

Prozatím se politici shodují především na tom, že by bylo vhodné vytvořit více volebních obvodů s menším počtem mandátů, což by vedlo k tomu, že by strany potřebovaly více hlasů pro zisk poslaneckého křesla. Okolo deseti procent. Tento krok podporuje i sociální demokracie či Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…