Doktor Macek stírá spisovatele Viewegha: Tvoří kafilérku české literatury

24.09.2012 17:45

Glosátor politického dění Miroslav Macek si ve svém pondělním komentáři vzal na paškál sobotní rozhovor Michala Viewegha, ve kterém populární český autor představoval novou knihu popisující poměry v české politice. Jde o směs faktů a fabulace, která má čtenáře pobavit. Prý se tam dočteme i o stolici Víta Bárty.

Doktor Macek stírá spisovatele Viewegha: Tvoří kafilérku české literatury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Spisovatel Michal Viewegh v rozhovoru pro sobotní MF Dnes rozkryl něco málo ze své nové chystané knihy "Mráz přichází z Hradu". Prý má jít o směs faktů a fabulací, která utvoří jakousi zábavnou koláž, jež bude pro čtenáře způsobem, jak ventilovat všeobecně rozšířenou frustraci z politiky. Spisovatel ve svém díle pracuje především z postavami z řad ODS a VV, ale stranou nezůstává ani postava prezidenta Václava Klause, prý přemýšlí, co by tak po něm mohlo být pojmenováno.

Bártův vzorek stolice

A právě tohoto Vieweghova novinového výstupu si všímá glosátor politického dění Miroslav Macek, který na populárním autorovi současnosti nenechává nit suchou. Bez obalu dává najevo, co si o tomto dílu myslí.

"Po přečtení sobotního rozhovoru s Michalem Vieweghem v MF Dnes o jeho nové knize „Mráz přichází z Hradu“ musím poopravit svůj bonmot, že Viewegh je McDonaldem české literatury. Viewegh se totiž stal kafilerií české literatury," poznamenává Macek.

A s čím se v knize setkáme? Například Vít Bárta posílá Radku Johnovi na ministerstvo vnitra vzorek své stolice, protože se obává, že jej otrávili poloniem. Premiér Nečas si zase dosyta užívá intimity s poradkyní Nagyovou.  Spisovatel přitom dává najevo, že se mu nelíbí ani politika TOP 09 či ČSSD, ale není snadně vložit všechny problémy současné politické scény do jedné knihy.  

„Lidé jsou zprávami z politiky natolik otrávení, že příběh pouze o politických gaunerech by je nezajímal,“ obává se spisovatel. Rád by prý poskytl lidem možnost, aby se svým politikům mohli aspoň zasmát, proto do doložitelných faktů přimíchal i něco fantazie a stvořil zábavnou koláž.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…