Dokument z Nečasova úřadu, který musíte vidět. Hned vám bude lépe

11.03.2013 4:44

Češi nemusí být pesimisty kvůli hospodářské recesi nebo vysoké nezaměstnanosti. Podle Úřadu vlády máme spoustu důvodů ke spokojenosti, například nejnižší míru ohrožení chudobou v celé Evropské unii nebo pátý nejnižší index mizérie. „Máme za sebou hodně dobré práce, ale nesmíme usnout na vavřínech,“ tvrdí tajemník Národní ekonomické rady vlády David Havlíček v materiálu, který byl původně v únoru vytvářen pro týdeník Reflex.

Dokument z Nečasova úřadu, který musíte vidět. Hned vám bude lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

A vyjmenovává deset pozitivních zpráv, tedy důvodů k hrdosti nad tím, co jsme jako Češi dokázali. Ekonomka Markéta Šichtařová, která má celý dokument k dispozici, považuje tvrzení Úřadu vlády vzhledem k recesi české ekonomiky, rekordní nezaměstnanosti, rychlému zadlužování a kolapsu důchodové reformy za poněkud legrační.

Za nejlegračnější tvrzení označila to, že „v ekonomické úrovni už doháníme staré členské země Evropské unie“. Podle Úřadu vlády jsme po Portugalsku nově překonali v HDP přepočteném na paritu kupní síly také Řecko. „V Česku máme recesi, propadáme se, takže nikoho dohánět prostě nemůžeme. Ale chudáci Řekové a Portugalci se hospodářsky propadají ještě rychleji. Chce si snad česká vláda připisovat zásluhy za to, jak rychle se naši jihoevropští kolegové propadají?“ ptá se ekonomka.

Celý materiál z Úřadu vlády, který zvedl ze židle Markétu Šichtařovou, si stáhněte ZDE

Jsme pátou zemí s nejnižší mizérií v Evropské unii

Markétu Šichtařovou zaujalo také tvrzení, že podle takzvaného indexu mizérie, který sčítá nezaměstnanost a inflaci, jsme byli v roce 2011 pátou zemí s „nejnižší mizérií“ v Evropské unii.

„Je to úsměvná záležitost. S indexem přišel, tuším, prezident Ronald Reagan ve Spojených státech ve volební kampani, občas se s ním vytasí politici v různých kampaních, ale ekonomové tento index vůbec nevyužívají. Je to jednoznačně a evidentně ukazatel zkonstruovaný pro politické účely, vždy se tím politici rádi chlubí nebo tím argumentují, protože ekonomicky vzato má tento index téměř nulovou vypovídací schopnost a ekonomové s tím vůbec neoperují,“ vysvětlila pro ParlamentníListy.cz Šichtařová. I z toho je prý vidět, že zpráva z oddělení ekonomických analýz a informací Úřadu vlády si vybírá ukazatele spíš politické. „Je to spíš politický manifest, než že by to dávalo ekonomický smysl,“ dodává ekonomka.

Druhý nejhorší bod za posledních dvacet let – počet uchazečů na jedno volné místo

Zpráva uvádí prosincovou míru nezaměstnanosti v České republice - 7,5 procenta - jako sedmou nejnižší míru nezaměstnanosti v Evropské unii. „Jsme na tom mnohem lépe než Španělsko nebo Řecko, kde je nezaměstnaný každý čtvrtý, nebo Slovensko s nezaměstnaností téměř 15 procent, či Polsko s nezaměstnaností přes 10 procent,“ uvádí David Havlíček.

Ale v lednu už vzrostla míra nezaměstnanosti v Česku na osm procent, v únoru na 8,1 procenta. Ekonomka Šichtařová navíc upozorňuje, že největším problémem je fakt, že existuje několik metodik na měření nezaměstnanosti

„Nevím, z jakého důvodu, jestli to byla nějaká snaha maskovat skutečný stav, ale od 1. ledna 2013 začala být používána jiná metodika, která nezaměstnanost opticky vylepšuje zhruba o dva procentní body. Kdybychom používali tu starou metodiku, byli bychom pravděpodobně někde nad desetiprocentní nezaměstnaností,“ konstatuje.

Pokud se posuzuje situace na trhu práce podle něčeho, co je srovnatelné v čase, protože metodiky nezaměstnanosti se stále mění, takže osm nebo deset procent nehraje roli, je podle ní možné srovnání dosáhnout, když se budeme orientovat podle ukazatele, který se jmenuje počet uchazečů o jedno volné místo.

„V současné době je toto číslo za republiku v průměru 17,1 uchazeče na jedno volné místo, tím se blížíme situaci z prosince 2010, kdy na jedno místo připadalo 18,2 uchazeče, a to byla absolutně nejhorší situace na trhu práce od roku 1989 nebo od okamžiku, kdy se začala sledovat míra nezaměstnanosti. Teď máme druhý nejhorší bod za posledních dvacet let. A to není moc ke chlubení,“ namítá.

Na obranu analytiků Úřady vlády je nutné uvést, že lednová čísla nezaměstnanosti, která řada ekonomů považuje za alarmující, byla k dispozici až poté, co byla zpráva, kterou zde Markéta Šichtařová rozebírá, sepsána.

Rychlost růstu našeho zadlužení za posledních 10 let je pátá nejvyšší na světě

Zpráva ze Strakovy akademie také říká, že podle posledních údajů z roku 2011 byl český deficit veřejných rozpočtů 11. nejnižší v Evropské unii, a pokud jde o celkový veřejný dluh, ten je u nás dokonce sedmý nejnižší. „Obojí je spíš k pláči. Ne že by ta čísla neseděla. Až na to, že vláda pozapomněla upozornit, že už brzy sedět nebudou, protože například ke konci druhého kvartálu 2012 dokázala vláda náš vládní dluh meziročně zvýšit o neuvěřitelných 15,7 procenta. Naším štěstím je, že zatím je celková úroveň dluhu ještě relativně nízká, protože smůlou pro změnu je, že rychlost růstu našeho zadlužení za posledních deset let je pátá nejvyšší na světě,“ uvedla známá ekonomka. Dvě ze zemí, které jsou před námi, zbankrotovaly už buď úplně jako Řecko, nebo „tak trochu“ jako Maďarsko.

Rating si nezasloužíme, není jisté, že nám ho agentury neodeberou

Podle zprávy z vládního odboru analýz patří Česká republika mezi pouhé tři státy v Evropě, kterým byl za poslední dva roky zvýšen rating o dva či více stupňů. „Vedle Řecka, které se zvedá z popela, bylo takto úspěšné již pouze Estonsko. Agentura Moody´s se již dala slyšet, že by nám dále zvýšila rating, ale hrozba toho, že opozice zastaví nutné reformy, tomu bohužel brání,“ říká zpráva.

Ekonomka na to reaguje: „Chlubí se, že už byla odstartována penzijní reforma, že vlastně díky tomu máme skvělý rating. Ale reforma jako kdyby nebyla, podle aktuálních čísel se do druhého pilíře zapojilo přes 13 tisíc lidí, přitom původní odhady mluvily až o dvou milionech. To je obrovský rozdíl, takže tvrdit, že probíhá penzijní reforma, je směšné. A pokud tvrdí, že máme tak skvělý rating díky reformám, tak se na to dá namítnout jen to, že nám agentury přidělili takový rating, protože si myslely, že ty reformy proběhnou. Ale ony neprobíhají, z tohoto pohledu si ten rating vůbec nezasloužíme a vůbec si nemůžeme být jisti, jestli nám ho neodeberou. Takže to je také takové čeření vody.“

Reformy v podstatě ani nezačaly

Ovšem podle tajemníka NERV Davida Havlíčka „vládní reformy se blíží do finiše, důchodová reforma se již rozjíždí, v parlamentu se bude projednávat finanční ústava, která zabrání politikům neúměrně zadlužovat další generace, sociální systém je více adresnější a více motivační“. Ekonomka jen kroutí nad takovými „veselými“ výroky hlavou. „Reformy v podstatě ani nezačaly. Penzijní fondy již hlásí, že celá legrace s tím, jak se nechaly napálit a uvěřily, že lidé se do druhé pilíře poženou, je bude stát obrovské ztráty,“ prohlásila. Reálný efekt důchodové reformy je podle ní pro vyřešení důchodů prakticky nulový.

Zahraniční obchod vykazuje přebytky, protože lidi nemají peníze na zboží z dovozu

Stejně tak tvrzení vlády, že „zahraničnímu obchodu se nebývale daří“, je podle ekonomky jen matení veřejnosti, která nemá šanci se zorientovat v metodice měření makroekonomických statistik. „Zahraniční obchod vykazuje obrovské přebytky ne proto, že by naše domácí firmy tak skvěle šlapaly a vyvážely, ale proto, že domácnosti nemají peníze, tudíž nekupují věci z dovozu. A tak se k nám dováží méně,“ vysvětlila Markéta Šichtařová. Rozdíl mezi vývozem a dovozem pak logicky roste.

Česká ekonomika si sáhne na dno ve druhém čtvrtletí

Ale navzdory vládě se podle Markéty Šichtařové situace české ekonomiky sama zlepší. „Zatím všechny indikátory naznačují, že by ve druhé polovině roku 2013 mělo v západní Evropě docházet k mírnému oživení ekonomiky, a to by se mělo podepsat i na nás,“ uvádí ekonomka optimistickou prognózu, že ve druhé polovině letošního roku by se zlepšení mohlo projevit i u nás. Ale upozornila, že zatím si zřejmě česká ekonomika ještě nesáhla na dno, na to si zřejmě sáhne v následujícím kvartále. „Potom už by mohlo docházet ke zlepšování, ale určitě to nebude zásluhou nějaké hospodářské politiky ať vlády nebo centrální banky, ale vyloženě tím, že se k nám bude přenášet oživení ze zahraničí, poroste poptávka po českém zboží,“ nastínila budoucí vývoj ekonomiky.

Zlepšení ve firmách ve druhém pololetí, v domácnostech až příští rok

A kdy se zlepší situace na trhu práce? Podle Markéty Šichtařové se rozhodně nedá očekávat zlepšení v míře nezaměstnanosti brzy. „Dokonce si nejsem jistá, že to hned poznají lidé nebo domácnosti ve druhé polovině roku, protože většinou se zlepšení nejdřív projeví u firem, ty mají víc zakázek, ale to ještě neznamená, že začnou nabírat nové zaměstnance. Takže nezaměstnanost zůstane vysoká, protože firmy jsou ještě opatrné, takže nenaberou zaměstnance ani nepřidávají na mzdách. Ke zlepšení na trhu práce se dá očekávat s nějakým zpožděním, třeba půlročním. V lepší situaci domácností se oživení ekonomiky začne promítat až v příštím roce,“ vysvětlila ekonomka, že na lepší zítřky si budeme muset ještě rok počkat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…