Dostáváme přes hubu za Kalouskovy zrůdnosti. Víme, co si včera vyslechl Nečas

05.02.2013 11:57

V pondělí se sešlo vedení ODS se starosty zvolenými za tuto stranu. Média psala, že jednání bylo ostré. Podle informací ParlamentníchListů.cz to bylo ještě ostřejší a premiér Petr Nečas a vedení ODS sklidilo dost ostrou kritiku.

Dostáváme přes hubu za Kalouskovy zrůdnosti. Víme, co si včera vyslechl Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas na kongresu ODS

Starostů ODS je něco přes 320, na sraz dorazila skoro polovina a setkání trvalo několik hodin. Jednání byli přítomni například předseda Petr Nečas, první místopředseda Martin Kuba, místopředseda Tomáš Chalupa, místopředseda poslaneckého klubu Marek Benda a první místopředseda poslaneckého klubu Jan Čechlovský či ministr Petr Bendl.

Z vedení dostal od starostů pochvalu jen Tomáš Chalupa za to, že si dal tu práci, že objíždí regiony a snaží se mluvit se členy ODS z regionů. Jako místopředseda strany má v gesci komunikaci s komunálními politiky.

ODS přistoupí na Kalouskovy návrhy a přes hubu dostanou starostové

Starostové hovořili o tom, že prezidentská volba byla pro ODS totální fiasko. Nečas a vedení sklidili zdrcující kritiku, že málo vysvětlují kroky vlády: Kdo a proč něco udělal. A především proč ODS kývá na takové hlouposti, jako je zvyšování daní a boj proti živnostníkům, které jsou v naprostém protikladu s jejím programem.

„Starostové jsou pak fackovací panáci. Za každou Kalouskovu p..ovinu nese odpovědnost ODS, protože to je vláda Petra Nečase. Člověk sedí s lidmi v hospodě a ti nadávají na zvyšování daní, které bylo vždy v rozporu s programem ODS, S-kartu, Drábkovu buzeraci živnostníků. A starostové pak nevědí, co na to mají občanům říci, protože to je Nečasova vláda a nikdo jim nevysvětlí, proč ODS na takové Kalouskovy zrůdnosti přistupuje. Rozhodne si to Nečas, maximálně grémium a ministři a přes držku pak dostávají starostové z ODS. Nečas si to udělá podle sebe a na nás kašle,“ popsal atmosféru na zasedání ParlamentnímListům.cz jeden starosta z ODS.

Kritizována byla i PR prezentace ODS a mediální obraz strany. Často zaznívala kritika zvýšení DPH, které podle starostů poškozuje podnikatele, ale všechny občany. Zvláště, když v sousedním Německu je DPH nižší.

Blbá nálada a žádné světlo na konci tunelu

Členové vedení prý do diskuse nevstupovali. „Pouze Martin Kuba navrhl zkrátit dobu diskusních příspěvků na pět minut, to se ale ozval šrumec a jeden starosta řekl, že tam starostové nepřijeli kvůli vedení ODS, ale vedení ODS tam je kvůli nim. Čili příspěvky v diskusi trvaly průměrně tak pět až deset minut,“ informoval redakci účastník setkání.

Padla prý též také připomínka, že když odsouhlasí nějakou věc zastupitelstvo, pověří se osoba, která věc provede, určí se termín a určí se někdo, kdo zkontroluje, zda věc proběhla. Starostové kritizovali, že takto to u vedení ODS vůbec nefunguje a že nikdo nenese žádnou konkrétní odpovědnost za konkrétní věci. Nečas po kongresu sliboval změny, ale žádné z nich nejsou vidět.

„Byla tam, slovy klasika, blbá nálada. Ale žádné světlo na konci tunelu. Nečas žádnou perspektivu, řešení či naději nepřinesl. Čili jsme si aspoň zanadávali. Vedení si nás laskavě vyslechlo a jede se vesele z kopce dál. Vedení už do voleb stejně nic neudělá. Chtějí to doklepat. To jsou pořád sliby a skutek utek'. Budeme se s tím muset umět poprat jako starostové sami. Nic jiného nám nezbývá. Aspoň tam tedy ale členové vedení zůstali a poslouchali. Co slyšeli, si ale za rámeček nedají,“ řekl redakci starosta z ODS.

Highway to hell

Podle aktuálního průzkumu CVVM by občanské demokraty volilo jenom 13 procent voličů. Varující je, že TOP 09 předběhla ODS o tři procenta. ČSSD by volilo 38 procent lidí, druzí by skončili komunisté se 17,5 procenty. TOP 09 obsadila třetí příčku a se šestnácti procenty hlasů přeskočila ODS o tři procentní body.

Pro srovnání - ODS za Mirka Topolánka zvítězila ve volbách 2006 s 1 892 475 hlasů, což bylo 35,38 procenta. Ve volbách 2010 za vedení Petra Nečase obdržela ODS 1 057 792 hlasů, což činilo 20,22 procenta. V krajských volbách 2012 ODS získala již jen 324 081 hlasů. A v prezidentských volbách získal kandidát ODS na prezidenta 126 846 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…