Důchodci přispívají svým dospělým dětem. Psychologové vysvětlují proč

17.12.2012 8:44

Řada penzistů i ze svých skromných prostředků podporuje své potomky, ačkoliv jsou dospělí a vydělávají . Podle psychologů se může jednat o snahu pomoci svým dětem, zůstat s dětmi v kontaktu, ale rovněž o psychologický aspekt, kdy rodiče podvědomě udržují dítě ve svém vlivu.

Důchodci přispívají svým dospělým dětem. Psychologové vysvětlují proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce na lavičce v parku

Podle zjištění Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí Mezigenerační solidarita značná část rodičů podporuje své děti, i když už jsou dospělé a mají vlastní rodiny. Podle průzkumu je třetina matek ochotna své děti podporovat, i když už si samy vydělávají. Dvě třetiny jsou ochotny potomky podporovat, než se postaví na nohy. Přitom 71 procent dcer nikdy neposkytlo finanční výpomoc své matce.

Nejčastějším důvodem žádosti o pomoc je nemožnost sehnat práci, ztráta zaměstnání, koupě bytu či problémy s hypotékou, rozjezd podnikání nebo dluhy. Mezi příčinami se však objevuje i koupě drahého auta či luxusní dovolená.

Pokud rodiče pomoc odmítnou, značná část potomků je trestá nezájmem či omezením kontaktů. „Někdy i bitím,“ dodává pro Právo sociální pracovnice. Rodiče si tak finančními dary kupují sociální kontakt a možnost vidět svoje děti a jejich potomky.

Psycholožka Rovena Štěpánková však nabízí ještě jeden výklad: „Rodič má přirozenou podporu své dítě, byť dospělé, podporovat. V některých případech dávání peněz může být projevem toho, že rodič nepustil dítě ze svého ochranného valu do dospělosti, že přebírá zodpovědnost, která skutečně náleží dítěti,“ vysvětluje psycholožka. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…