Důchodová reforma: Čas se krátí

01.04.2013 18:47

Pokud je vám nad pětatřicet a nevstoupili jste ještě do druhého pilíře důchodového pojištění, máte poslední tři měsíce na rozmyšlenou. Důchodové spoření si budou moci od července uzavřít jen lidé pod pětatřicet let. Dosud je ale o druhý pilíř slabý zájem.

Důchodová reforma: Čas se krátí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

„Zde se rýsuje past pro řadu střadatelů. Z vývoje v zemích, které jsou ekonomicky rozvinutější než my, je zřejmé, že dlouhodobá nezaměstnanost, opakovaná nezaměstnanost a neplnohodnotné pracovní smlouvy se budou také u nás šířit a postihovat v rostoucí míře i příslušníky středních vrstev,“ vysvětluje možný důvod malého zájmu serveru Novinky.cz sociolog Jan Keller. Projekt druhého pilíře, který funguje od letošního ledna, nabízí zaměstnancům i osobám výdělečně činným (OSVČ) převést tři procenta sociálního pojistného z povinného státního pilíře na jejich soukromý účet, pokud budou spořit každý měsíc dvě procenta ze své hrubé mzdy. Vztahují se ale k tomu přísná pravidla.

Do druhého pilíře může zájemce vstoupit dobrovolně, vystoupit už z něj ovšem nemůže. V důchodu může mít jistotu v tom, že se nebude muset spoléhat pouze na státní důchod a zároveň přispěl na lidi, kteří by jinak státní důchod měli nízký a nevyhnuli se chudobě. Ideální tak podle některých odborníků je spíše pro mladší lidi, nebo pro ty, kteří mají vyšší příjmy. Vláda ale dosud podle mnohých nedokázala uspokojivě vysvětlit pro a proti druhého pilíře, lidé tak zatím se vstupem váhají. Jedno z velkých proti je také to, že příští pravděpodobný vítěz voleb, strana ČSSD, má v plánu druhý pilíř zrušit. Vklady by se tak lidem "přelily" pravděpodobně do penzijního připojištění.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…