Dufek vynáší tajný plán politiků: Na jaře 2013 si shodí vládu. Pak přijde Klaus

28.11.2011 4:21

V politických kuloárech se proslýchá kdeco a objevují se více či méně překvapivé informace. Jedna z těch posledních, ale rozhodně ne nevýznamných, kuloáry hýbe již několik týdnů. Paradoxní na tom je, že otevřeně se o ní rozhodl promluvit pro ParlamentníListy.cz jen šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Dufek vynáší tajný plán politiků: Na jaře 2013 si shodí vládu. Pak přijde Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek

„Víte ono stačí kolem sebe pozorovat, pozorně poslouchat. A když se člověk v té politice a politiky stýká delší čas, dokáže i řadu jejich kroků odhadnout na základě mnoha ukazatelů," vysvětlil hned na úvod ParlamentnímListům.cz Dufek. Podle něj totiž čeká Česko na přelomu let 2012 a 2013 hluboká politická krize, která vyvrcholí pádem vlády a předčasnými volbami hned na jaře 2013.

A dodal, že je z toho, jak se situace v Česku vyvíjela v tomto roce, poměrně dobře odhadnutelný i vývoj následující. „Čeká nás i politiky poměrně náročný, těžký rok. Vcelku se dá odhadovat, že budou pokračovat i další aféry na politické scéně - jako byly ty typu Bátora, John, Kočí, úplatky ve Věcech veřejných, Vondra a další. Není to třeba rozebírat, všichni bychom nějakou uměli uvést. Nejinak tomu bude i v příštím roce."

Čtěte také:


K jeho (a nutno říci i v kuloárech proslýchané informaci) pak Dufka přivádí další indicie. „Strany nemohly nechat dojít tu letošní vládní krizi až k předčasným volbám, neměly totiž vůbec žádné peníze a byly zadlužené ještě z minulých voleb. Během i toho následujícího roku se budou snažit proto tento handicap srovnat. Na konci příštího roku pak bude kongres ODS, na kterém se odhalí další rozštěpení této strany, a to povede k dalším neshodám nejen uvnitř strany samotné, ale i ve vládě. Nahrávat to bude TOP 09 - ta tím pádem posílí," rozebírá pro ParlamentníListy.cz detailně politologický pohled na blízkou budoucnost šéf odborů Bohumír Dufek. Dodává, že další kauzy a rozkol uvnitř velkých stran - to všechno budou síly, které budou roztáčet šance vzniku a nárůstu sympatií i různým iniciativám - jako je třeba ANO 2011 Andreje Babiše. „Nedá se ovšem vyloučit, že vzniknou i další, se stejnými či podobnými šancemi uspět," myslí si Dufek.

Související: Výzva ANO 2011 a Andrej Babiš 

Čtěte také:

Rozkol, vládní krize, pád vlády a nové volby?

Přesto podle něj a teorií, jež čas od času zaznívají z různých stran, povede rozkol vlády a dost možná i ambice nových uskupení, včetně TOP 09, prý na jaře 2013 k rozsáhlé hluboké vládní krizi.

Čtěte také:


„Skoro by se dalo říci, že na to již delší čas je veden na politické scéně trénink - jak jinak se dívat na ty aféry, kterými jsme i letos byli svědky? Reakcemi politiků i veřejnosti se testuje to, jak to může vypadat v období, kdy už může být pád vlády přijatelný (vzhledem k ekonomickým podmínkám stran i dalším okolnostem)," pokračuje dále v rozvíjení v tuto chvíli konspirační teorie, jež se může zdát „přitažená za vlasy" Dufek.

Krize má pak podle něho vyvrcholit na jaře pádem vlády a vyhlášením nových předčasných voleb. Svoji roli v tom prý bude hrát i fakt, že právě v tomto čase bude končit své funkční období prezident Václav Klaus. A i o něm se již delší čas spekuluje, že nehodlá odejít ani poté do politického důchodu - ba naopak. Že se může stát lídrem nové, pravicově orientované politické strany.

Čtěte také:


Pokud by teorie Bohumíra Dufka tedy byly pravdivé, zdá se, že by si současný prezident nemohl pro svůj nový politický start vybrat lepší období, než by bylo jaro 2013 - tedy pokud je jeho vývoj správně odhadnutý. Paradoxně by se tak však mohlo stát, že by proti Václavu Klausovi mohl stát se svým případným politickým uskupením také Andrej Babiš.

Lidé budou volat po silné osobnosti, aby je vyvedla z marasmu. Klaus má šanci

ParlamentníListy.cz přitom již od letošního jara informovaly, že existují informace zatím stále  šířené pouze šeptem, že by prezident Václav Klaus mohl po skončení svého funkčního prezidentského období stanout v čele nové strany. Jeho možná kontroverzní, avšak výrazná osobnost by totiž mohla být zárukou, aby přitáhla řadu nových, pochopitelně pravicově smýšlejících voličů. Situace by se tak mohla opakovat stejně jako před posledními volbami v případě TOP 09, vlastně taktéž politického "nováčka". Stačilo vsadit na známé ostřílené tváře z politiky v podobě lidmi uznávaného Karla Schwarzenberga, v pozadí s Miroslavem Kalouskem.

Čtěte také:


A k takovémuto možnému obratu v české politice se přiklání i politoložka Vladimíra Dvořáková. "Tento současný způsob vládnutí může vést k tomu, že lidé skutečně budou volat po silné osobnosti. Ten marasmus, co prožíváme, tak může vytvořit základy pro vládnutí takové nové strany. Ta rovina a snaha o to, že by Václav Klaus po roce 2013 aktivně opět do politiky vstoupil, je zřejmá. Dá se i vypozorovat vytváření určitých náznaků základů oné možné strany. Situace v zemi může být pak natolik vyhrocená, že lidé s povděkem přijmou šanci, aby je někdo, koho vlastně znají, z té bídy vyvedl a uvedl to vše zas do pořádku. Tou osobností Klaus být může," připustila možnou pravdivost kuloárových informací pro ParlamentníListy.cz politoložka Dvořáková.

Není politolog, ale pozorný pozorovatel, trefil se v odhadu už několikrát

Jak to opravdu bude, ukáže čas. Ten, kdo by však chtěl Bohumíra Dufka podezírat z přílišné fantazie, by měl vědět, že to je pár měsíců, kdy také hovořil o jisté své hypotéze, podle které by se mohl stát soudcem Ústavního soudu současný předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. Zatímco tehdy nebylo oč tuto teorii opřít a zástupci médií ji zaznamenali jen letmo, bez jakékoli zmínky ve svých výstupech, ukázalo se před několika dny, že byl tento odhad pravdivý. Jan Sváček skutečně přijal nabídku prezidenta Václava Klause, aby se příští rok o uvolněné místo soudce Ústavního soudu ucházel. Kandidaturu nyní bude obhajovat v Senátu, který musí Klausův výběr potvrdit.

Čtěte také:


Foto: Hans Štembera 


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru 
ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…