Duka: Za mylný obraz inkvizice mohou masochistické filmy

11.06.2012 10:43

Pražské arcibiskupství vydalo výtisk čtvrtletníku Salve, který je věnován výhradě tématu inkvizice. Speciální vydání by mělo upřesnit historické znalosti a vykreslit obraz inkvizice tak, jaká skutečně byla.

Duka: Za mylný obraz inkvizice mohou masochistické filmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský arcibiskup Dominik Duka

Dle slov šéfredaktora čtvrtletníku Dominika kardinála Duky je obraz inkvizice spojovaný s řadou mýtů a mylných stereotypů. Salve má odpovídat na to, kde se tyto stereotypy rodí, v učebnicích dějepisu je prý realita popsána vesměs přesně. Duka dospívá k závěru, že mylné představy společnosti vznikají kvůli masochistickým filmům, které chtějí přilákat diváka, a proto upravují realitu. Píší o tom fragmenty.cz.

Inkvizice pracovala jako policie

"Ano, středověk byl opravdu z pohledu dnešního člověka krutý, on ale i život v něm byl mnohem těžší, a to i na tehdejších neútulných hradech. Je pochopitelné, že filmaři ho používají pro návštěvnost, ale co je na filmech o inkvizici podpásové je to, že není podtrženo, že inkvizice pouze pracovala na principu policie, po vyšetření zločinu předala hříšníka světským soudům a ty jednaly podle tehdejších předpisů. Tedy mučením se snažily vynutit přiznání a pak vynášely tresty dle tehdejšho středověkého práva. Inkvizice nebyla při těchto výsleších přítomna. Režimy, které se snažily nalézt alespoň něco k očernění katolické církve, tyto filmy vítaly a povedlo se díky nim vyvolat dojem, že církev byla neskutečně krutá. U nás napáchal obrovskou paseku např. film Kladivo na čarodejnice," ospravedlňuje inkviziční praktiky kardinál Duka.

U příležitosti vydání speciálního čísla byl uspořádán také seminář v pražském sídle dominikánů, kterého se účastnil mimo jiné také vedoucí odboru boje s extrémismem Michal Mazel. Ten byl pozván proto, aby naznačil paralely mezi inkvizičními procesy a stíháním extrémistů. Jeho kolegové provádějí zásahy proti těm, kteří sympatizují nebo přímo páchají extrémismus. To vše prý probíhá na podobných principech, jako pracovala inkvizice. Jen doba a důvody pro zatčení jsou jiné a také tresty odpovídají humanitě 21. století.

Pravdivé informace nikoho nezajímají

 

Fragmenty.cz dále píší, že po otevření archivů jsou informace o inkvizici přístupné. Katolická církev nebránila studovat tyto materiály, prý o ně nebyl mezi historiky zájem. Při jejich studiu měl kardinál Duka zjistit, že hrdelních procesů bylo podstatně méně, než se tvrdí. Počty procesů nesouhlasí s počty popravených. Například ve Španělsku bylo odsouzených k smrti ve skutečnosti jen půl procenta z počtu, který se běžně uvádí. Inkvizice podle kardinála nebyla tvrdší než civilní soudy. Je prý potřeba nevidět ve středověké inkvizici dábla, který strašil lidstvo.

Paralely s bojem proti extrémismu

"Snahou mocenského aparátu bylo vyrovnat se se společenským strachem. Šířením nenávisti proti společenstvím, které popírají základní hodnoty.  Inkvizice měla v tomto dvojí roli - praktickou ochranu společnosti a prevenci. Byla policejním nástrojem společnosti. Hledala ideové zdroje, které by mohly společnost ohrozit. Stále se pohybovala v symbioze církev-stát. V rovině střetu mezi církví a státem. Pro současnou společnost je inkvizice těžko pochopitelná, leč současný stát používá v boji s tzv. extrémismem podobné nástroje. Můžeme říci, že v 18. století dochází k zániku propojení duchovní a sekulární sféry. Inkvizice není instituce, s níž církev začínala. Církev začínala jako disidenské hnutí. Její ideová struktura odmítala tehdejší systém," uzavřel kardinál.

 

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…