Důležitá výzva Jany Černochové médiím. Týká se letecké tragédie na Ukrajině

21.07.2014 16:20

Katastrofa malajsijského letadla, během které zemřelo 17. července 298 lidí, převážně z Holandska, vyvolává stále mnoho vášní, otazníků, ale i spekulací a obviňování. ParlamentníListy.cz se zajímaly o to, jaké dopady to může přinést pro české občany, i o to, zda se nemáme obávat posilování xenofobních nálad vůči přistěhovalcům ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Důležitá výzva Jany Černochové médiím. Týká se letecké tragédie na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Jana Černochová, poslankyně ODS, která působí i jako místopředsedkyně sněmovního výboru pro obranu a dříve též jako předsedkyně branně bezpečnostního výboru, v tuto chvíli uklidňuje, že českých občanů se žádné bezprostřední nebezpečí plynoucí z toho, co se stalo na Ukrajině, nedotýká. „Přesto se domnívám, že pro všechny, co létáme čas od času někam letadlem, se objevil nový moment vnímání. Většinu z nás asi nikdy před tím nezajímalo, kudy prolétáme, maximálně jsme se zajímali o to, zda bude vidět nějaké město. Nyní se asi budou pasažéři daleko více zajímat o to, kudy vede letecká trasa a zda nemůže být ohrožena bezpečnost letu. Do nedávna by nikoho nenapadlo, že může být sestřelen civilní stroj, ale dnes už všichni víme, že může. Je proto vyvinout maximální tlak na to, aby se co nejrychleji zjistilo, kdo je za takový čin zodpovědný,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Černochová.

Podle ní je nyní namístě snažit se skutečně o to, aby mohla být pravda odhalena – i když to bude velmi složité, vzhledem ke konfliktu, který na území Ukrajiny panuje. „Ztíženou práci k tomu, aby mohli vykonat objektivní vyšetřování nehody, mají i pozorovatelé OBSE, vše je komplikované i tím, že zaujaté strany – tedy ukrajinská armáda, proruští separatisté i Rusko ve vzájemném obviňování mohou mít zájem pozdržovat různé důkazy. I proto se objevují různé, někdy až šílené spekulace o tom, co vše za tím stojí a mohou nás napadat obavy, zda vůbec někdy bude objektivně zjištěna pravda, jak se vše událo. V první řadě by se ale mělo dohlédnout na to, aby se k rodinám těch mrtvých mohly dostat nějakou důstojnou formou ostatky všech obětí a ty mohly být pohřbeny,“ konstatovala Černochová. Zdůraznila, že Česká republika nemá v tuto chvíli žádný důvod dělat jakákoli mimořádná opatření, jak na letištích, tak pro pravidla cestování. Přesto si situaci nemohou dovolit podcenit a musí ji sledovat politici, kteří se zabývají bezpečností státu a zahraniční politikou.

Nemáme se obávat nárůstu xenofobních nálad vůči Rusům či Ukrajincům?  

Vzhledem k tomu, že se objevují v souvislosti s napětím na Ukrajině i různé nenávistné nálady a je jedno, zda směřované k Rusům či Ukrajincům, upozornila Černochová i na další důležitý moment.

„Ráda bych vyzvala média ke zdrženlivosti v teoriích, kdo za katastrofu může. Spekulací se objevuje každou hodinou víc než dost, ale média by měla mít na paměti, že dokud nebude vše řádně vyšetřeno, neměla by se pouštět do spekulativních označování kohokoli z toho či onoho. Role médií by měla fungovat nyní hlavně v tom, aby vyvíjela tlak na rychlé a řádné objasnění všeho, co k pádu letadla s 298 nevinnými lidmi vedlo. Každý názor, který rovnou někoho odsuzuje a na někoho ukazuje, jako pravděpodobného viníka, je nebezpečný. Skutečně by mohl vést k xenofobním náladám a těm je třeba zabránit. Je přece jedno, jakou národnost mají napsanou lidé, co u nás žijí, v pase. Pokud se rozhodli být u nás, rozhodně by neměli být terči jakýchkoli útoků,“ varuje Jana Černochová.

Nenávistné projevy se občas objevují

Nutno dodat, že na nepřátelské projevy si v posledních týdnech stěžují někteří členové komunity lidí, kteří žijí v Čechách po odchodu z některých postsovětských zemí. Po pádu malajsijského letadla na území Ukrajiny se tlak na ně prý ještě zintenzivnil, dokonce jim chodí občas i výhrůžné e-maily.

Česká populace je názorově rozdělená již od anexe Krymu. Část Čechů obsazení Krymu Rusy schvaluje, stejně jako kompletní ruské kroky poslední doby, část Čechů je odmítá. Existuje i skupina lidí, kteří po pádu (sestřelení) letadla na Ukrajině volají po přísné odvetě ze strany EU.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…