EU je velký podvod a nový komunismus, říká Klausův britský spojenec

18.06.2012 15:40

ROZHOVOR Do České republiky dorazil v pondělí na pozvání konzervativní a euroskeptické Akce D.O.S.T. britský europoslanec a předseda euroskeptické frakce Evropa svobody a demokracie v europarlamentu Nigel Farage, kterého přijal i prezident Václav Klaus. ParlamentníListy.cz s ním pořídily rozhovor cestou z letiště před jeho setkáním s Klausem.

EU je velký podvod a nový komunismus, říká Klausův britský spojenec
Foto: Archiv
Popisek: Václav Klaus a Nigel Farage

Farage je nesmiřitelným kritikem evropského centralismu a nedemokratických tendencí v EU. O EU hovoří jako o Sovětském svazu a novém komunismu a přirovnává jí k Titaniku. O prezidentovi Evropské rady Hermanu van Rompuyovi zase řekl, že má charisma mokrého hadru.

Hovor s Klausem se týká i panevropské spolupráce euroskeptických hnutí, prozradil v interview Farage. Podle něho by se neměli pravicoví euroskeptici vyhýbat spolupráci s levicovými euroskeptiky. Farage kritizuje zahraniční politiku USA a nemyslí si, že je nutné s Ruskem vést studenou válku.

Vy se setkáte s českým prezidentem Václavem Klausem. Když jsme spolu před dvěma lety dělali rozhovor, řekl jste, že ho považujete za největšího státníka Evropy. Považujete ho za něj stále?

Určitě ano. A na setkání s ním se velice těším. Moc mě zajímá, co řekne. Stalo se toho hodně od doby, co jsem se s ním naposledy viděl. Obzvláště nastávající kolaps eurozóny, způsob, jakým byli demokraticky zvolení premiéři Itálie a Řecka sesazeni a nahrazeni byrokraty. Pokud jsme tehdy měli temné myšlenky o tom, kam tento europrojekt směřuje, tak se to ukázalo jako pravdivé.

Ale prezident Klaus stále říká, že nemáme jinou alternativu než zůstat v EU...

Možná, že to je správný pocit. Těžko to mohu komentovat. Já chci, aby Británie opustila EU tak rychle, jak jen to bude možné, a věřím, že odchod Spojeného království z EU bude katalyzátorem dalších věcí. My jsme jsme velká země, máme 62 milionů obyvatel. Myslím si ale, že bojovat za reformu EU zevnitř je velmi těžká věc. Rozumím, když slyším podobné komentáře z Dánska: je nás jenom pět milionů a budeme vyvrženi a marginalizováni. Prostě jsou tu dvě strategie: jedna je odejít z EU, druhá je pokusit změnit ji uvnitř.

Nemyslíte si, že nastal čas ustavit po celé Evropě silnou euroskeptickou internacionálu?

Ano, nějakým způsobem se o to snažím i v Evropském parlamentu. Když jsem v Bruselu nebo Štrasburku, tak se snažím vystupovat nejen jako britský europoslanec, ale jako opoziční hlas v parlamentu obecně. Požehnáním je pro nás vzestup YouTube, což je pro nás možnost, jak prorážet blokádu hlavních médií a sledují nás lidé z celé Evropy. Ano, určitě bych rád viděl silnější panevropské euroskeptické hnutí. A není žádných pochyb o tom, že to je jedna z věcí, o které budeme s prezidentem Klausem diskutovat.

A myslíte si, že je možné spolupracovat s levicovými euroskeptiky?

Pokud bojujeme za konání referend, tak určitě musíme. Nemůžeme vyhrát tuto bitvu jenom zprava. A bylo by strašnou chybou si to myslet. Pokud hovořím o své vlastní zemi, použiji staromódní termín „pracující třída“. Rodiny dělníků byly a jsou obecně nejvíce vlastenečtí lidé v naší zemi. A i když spolu můžeme nesouhlasit v pohledu na politiku volného trhu, tak to neznamená nic ve srovnání s celou otázkou obrany demokracie, svobody, toho, za co jsme bojovali ve dvou světových válkách. Jsou zde větší a důležitější věci, než rozdíl mezi levicí a pravicí.

Jaký je váš názor na výsledek řeckých voleb?

Obávám se, že Řecko trpí stockholmským syndromem, kdy oběť únosu začne mít ráda po čase svého únosce. Únosce vám nosí jídlo a vodu a po čase se vám zdá, že je to úplně normální situace a že takto život chodí. Opozice v Řecku sílí. No a že staří nepřátelé z Pasoku a Nové demokracie spolu vytvoří koaliční vládu, aby pokračovali v podrobování se Angele Merkelové, není podle mého názoru zrovna recept na mír, harmonii a úspěch. (smích) Obávám se, že to nakonec povede k násilí, protože ekonomická situace je absolutně zoufalá. Řecko nikdy nemělo vstoupit do eurozóny a kdyby z ní vystoupilo, mohlo by své ekonomice prospět, protože euro je měna, která naprosto řecké ekonomice nesedí.

Vy jste byl také před časem na setkání s německou kancléřkou...

Byl to setkání předsedů frakcí Evropského parlamentu. Já jsem předsedou jedné z nich, tak mě na taková setkání musí zvát, i když vím, že by mě tam raději nezvali. (smích) A já jsem se kancléřky zeptal: „Nebylo by pro Řeky lepší přiznat, že neměli nikdy vstoupit do eurozóny a že jsou v ekonomickém vězení a nebylo by hezké pro vaše německé daňové poplatníky, kteří platí již dvacet let za sjednocení východního a západního Německa, že nechcete podepsat Řecku bianco šek navěky a že celá věc je chyba a že by se Řecko mělo vrátit k drachmě?“ Její odpověď byla: „To nemůžeme udělat, protože kdyby Řekové opustili euro, tak by ho opustili i další a to by byl konec našeho evropského snu.“

Jaký očekáváte vývoj v EU a eurozóně? Myslíte si, že se může rozpadnout, nebo naopak vznikne nový centralizovaný totalitní Evropský svaz socialistických republik?

Myslím si, že některé státy za tímto cílem půjdou. Byla by chyba si myslet, že ne. Ale současně je naprosto nevyhnutelné to, že některé státy eurozónu opustí. Bude tu tedy jádro států, které budou pokračovat v centralizaci a stále méně demokratické formě unifikace EU. To vás, Čechy, ale dostává do velmi zajímavé pozice. Byli to totiž Češi a Britové, kteří byli během uběhlého půlroku v opozici a další by nás mohli následovat.

Nebojíte se také, že nakonec eurozónu v uvozovkách zachrání kvantitativním uvolňováním, tisknutím peněz?

Ano, to je stará politika, která vždy selhala, která by nás dostala zpátky do sedmdesátých let. To jsme již zažili. Inflace je choroba. Pro vlády to může být v krátkodobém období lákavé, ale z dlouhodobého hlediska je to strašná chyba.

Řekl jste také, že Evropská unie je Titanic...

Poprvé jsem to použil, když Britové a Češi řekli před půl rokem ne užší integraci. A minulý týden jsem řekl, že Titanic narazil do ledovce. Bailout pro Španělsko sečetl a podtrhl problém. Byla avizována pomoc ve výši 100 miliard, ale problém je, že je třeba 400 miliard na podepření bankovnictví. To mluví samo za sebe.

Čili žádný bailout situaci nevyřeší...

Ne, je to jenom odkládání neodvratitelného. Hrozný je navíc i stav bankovního sytému.

Řekl jste, že eurooptimističtí politici jsou arogantní a nedemokratičtí...

Také jsem řekl, že to jsou špatní lidé. Mám spoustu přátel, se kterými nesouhlasím, ale tito lidé, co vládnou, jsou opravdu špatní lidé. Jako absolutní důkaz stačí události v červnu 2005, kdy Francouzi a Nizozemci odmítli Evropskou ústavu a místo toho, aby se eurokraté zamysleli nad tím, zda celý projekt nejde špatným směrem, tak pouze změnili značku a dali tomu název Lisabonská smlouva a pak to protlačili i přes odpor Irů. To není jen nedemokratické, to je přímo antidemokratické. To je nový komunismus.

Takže souhlasíte se základní ideou knihy Christophera Bookera, že celý evropský projekt je velký podvod...

Měl jsem dlouhý rozhovor s Christopherem minulý večer. Je to jeden z mých dlouholetých přátel v politice a je to velký muž. Napsal i předmluvu ke knize prezidenta Klause, k jeho knize o globálním oteplování, která byla přeložena do angličtiny. A určitě vyřídím prezidentovi jeho pozdrav. Kniha Velký podvod (v češtině vyšlo jako Skryté dějiny evropské integrace – pozn. red.) je výjimečný kus práce. Myslím si, že je to vůbec nejlepší kniha o vzniku a vývoji Evropské unii a o tom, jak lidé stojící za ní od začátku plánovali destruovat demokratické národní státy.

A jaký je váš názor na skupinu Bilderberg a takzvaný Nový světový řád? Existuje zde nebezpečí vytvoření světové vlády od takovýchto skupin?

Ano, když jste viděl, že prezident Obama řekl, jak je rád, že Nová demokracie v Řecku zvítězila... Washington se stává filiálkou Evropské komise. Když člověk vidí takové projevy, je třeba říct, že tu jsou jisté varující věci. Nicméně je velmi důležité pro euroskeptické hnutí umět to uchopit intelektuálně, nikoli ve volbách, protože běžný občan si takové věci neuvědomuje a mnohdy je nezná. Je potřeba v tom být opatrný. Protože konspirační teorie zabírají na voliče, kteří chtějí volit krajní pravici či krajní levici. Běžný občan je příliš zaneprázdněný tím, že platí hypotéku, snaží si udržet místo v práci, než aby takové věci promýšlel, ačkoli svým srdcem by s námi souhlasil, že světová vláda je nebezpečí.

Britská pravice je od dob Churchilla a pak též velmi za Margaret Thatcherové hodně proamerická. Jaký je váš názor na USA?

Vždy jsem byl instinktivně velmi proamerický. Pracoval jsem pro americké firmy, mnoho mých klientů byli Američané. Strávil jsem měsíce cestováním po Americe. Mám rád americký étos pracovitosti a podnikavosti. V čem mám ale obrovský problém, je americká zahraniční politika. Byli jsme v Afghánistánu, kde se nedosáhlo absolutně ničeho, angažovali jsme se vloni i v Libyi a tato země je nyní méně bezpečná, než byla před intervencí. A nyní přichází Sýrie.

Například se mi ale v USA líbí nějaké věci na Tea Party a ideově mám blízko k Ronu Paulovi. Ale několik posledních let jsme ve stavu nepřetržité války. A jít do války je pro mě nejvážnější rozhodnutí, jaké může vláda vůbec udělat. A rozhodnutí následovat Američany bylo přijato příliš lehkomyslně.

A jaký je váš pohled na Rusko?

Tak je fakt, že to není zrovna země, kde by byla demokracie či svoboda tisku západního typu. Ale existuje zde otázka rozšiřování NATO a EU na východ. Rusové se cítí být ohroženi. Nemyslím si, že tu je důvod, aby zde byla studená válka s Ruskem.

A poradil byste České republice či dalším zemím, které podporují svobodný trh a obchod, aby hledaly trhy mimo upadající Evropu?

Evropa znamená nyní asi 18 procent světového HDP, do roku 2020 to bude jen deset procent. Podstata světa se mění. Je tedy naprosto šílené, aby země jako naše se nechaly svázat protekcionistickými pravidly EU. Podívejte se na Švýcarsko poměřitelné ve velikosti s vámi. Mají možnost si v bilaterálních dohodách domluvit obchod s tím, koho si vyberou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…