Ekonomka odhaluje fintu, kterou Drábek chystá na naše peníze

15.03.2012 9:31

Půl na půl vyšel průzkum společnosti Factum Invenio s otázkou, zda se lidé na důchod spoléhají na stát či na své úspory. Podle ředitelky společnosti Next finance Markéty Šichtařové je to dobrá zpráva, že mladí chápou, že na stát už se spoléhat nelze. Varuje ale, nevstupujte do druhého pilíře vládní důchodové reformy. A pozor, stát možná přichystá neetickou fintu, dodává.

Ekonomka odhaluje fintu, kterou Drábek chystá na naše peníze
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Podle průzkumu pro Českou pojišťovnu vytvořeného společností Factum Invenio se přesně půl na půl dělí Česká republika v názoru na to, jak si zajistit finanční soběstačnost ve stáří. Jedna polovina, ta s vyšším věkem věří, že si vystačí se státní penzí. Druhá polovina si chce navíc spořit. Na státní důchod spoléhají hlavně starší lidé, zatímco až tři pětiny mladých lidí se domnívají, že si musí pomoci samy.

Je to logické, mladí pochopili

„Je to logický poměr sil z toho důvodu, že některým lidem prostě nezbývá nic jiného, než se na stát spoléhat. Když už má někdo do důchodu dva roky, tak si prostě našetřit nestačí. Takže technicky vzato nemůže dělat nic jiného, než spoléhat na stát,“ řekla ParlamentnímListům.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

„Takže když vezmeme v úvahu, že naší populaci je v průměru tuším nad padesát let, je jasné, že tu bude masa těch, kteří se na důchod spoléhají na stát. Ten poměr je logický a v čase se bude měnit ve prospěch onoho ´spoléhám sám na sebe´,“ míní Šichtařová.

Státu peníze ubývají a další vyvádí do soukromých rukou

Podle ní mladší generace správně pochopily, že od státu nedostanou nic: „Jak nám teď ostatně stát ukázal s valorizacemi. Stát odkryl, že státní důchody budou čím dál menší. A menší budou i proto, že se stát prostřednictvím druhého soukromého pilíře důchodové reformy snaží vyvést do soukromých fondů  největší část peněz nasbíraných v průběžném důchodovém systému,“ konstatovala ekonomka.

„Tím pádem v průběžném důchodovém systému je čím dál méně peněz,“ dodala s tím, že tu navíc máme evropské potíže s veřejnými financemi, které ukazují, že tu patrně budou snahy nevalorizovat, zkracovat a zdaňovat důchody.

Alespoň jedna dobrá zpráva?

„Takže státní systém bude do budoucna čím dál slabší. A lidem nezbude než chápat, že musejí spoléhat sami na sebe. Samozřejmě že čím mladší generace, tím to pro ní bude technicky snazší. Z toho pohledu ten průzkum dopadl úplně výborně,“ domnívá se Šichtařová.

„Ukazuje, že mladí už pochopili, že si musí šetřit sami. To je skvělá zpráva. Teoreticky mohli být zabednění a mohli tvrdit, že spoléhají na stát,“ dodala.

Máte-li málo, ruce pryč od druhého pilíře

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda se vyhnout druhému pilíři důchodové reformy či do něj investovat, podle ní není snadná odpověď. „To je jednoduše položená otázka, ale odpověď by vydala tak na sto padesát stránek. Nicméně úplně zjednodušeně, čím je člověk bohatší a čím blíže má do důchodu, tím je pro něj druhý pilíř důchodového systému výhodnější,“ míní ekonomka.

„A to proto, že čím je člověk bohatší, tím více mu ve fondech zůstane a čím blíže je důchodu, tím kratší dobu bude uvězněn v tom systému druhého pilíře a tím menší bude jeho riziko, že o peníze v důchodových fondech přijde, že budou vytunelovány a podobně,“ vysvětlila.

„Mně z toho plyne, že mladý člověk, který ještě nemá předpoklad, že bude mít nějak enormně vysoké příjmy, by se měl druhému pilíři vyhnout. Z toho vychází, že třetí pilíř, tedy ten, který už existuje, je výhodnější už proto, že jej lze  opustit. Z druhého pilíře úniku není. Což je klíčová věc,“ varuje Šichtařová.

Druhý pilíř je doživotní riziko, jinde vyděláte víc

„Potíž je v tom, že když se podíváme na porovnání výnosnosti a rizikovosti penzijních fondů na jedné straně a na druhou stranu dáme jinou, zhruba stejně rizikovou investici, tak nám z toho vyjde, že ta druhá investice má vyšší výnos,“ dodává ekonomka argument.

„Takže v podstatě mi není úplně jasné, proč by se člověk měl účastnit spoření v penzijním fondu, když je schopen se zhruba stejným výnosem jinde vydělat sám na sebe. Přitom v tom fondu druhého pilíře je daleko vyšší riziko, že přijdeme o celoživotní úspory, které je dáno hlavně tím, že tam člověk zůstává do smrti,“ podotkla Šichtařová.

Drábek se nevzdává

Připomeňme, že penzijní reforma má být spuštěna s rokem 2013 a vyžádá si náklady v řádu desítek miliard korun, které mají být kromě jiného kompenzovány zvýšenou sazbou DPH. Druhý důchodový pilíř, tedy spoření v soukromém důchodovém fondu, měl být přitom povinný.

To se zatím hlavním zastáncům, tedy ministrům TOP 09 prosadit nepodařilo, přesto se ministr práce Jaromír Drábek nechal slyšet, že druhý pilíř by neměl být tak zcela dobrovolný, jak byl zatím schválen.

Bude prý usilovat o to, že by byl do něj každý automaticky zapsán a musel by se tak z něj v určitém termínu odhlásit. Pak už nebude cesty zpět. „V současné době neplánuji automatickou účast prosazovat, přestože ji považuji za dobrý způsob, jak vylepšit funkčnost celého systému. Můžeme se k ní ale kdykoli vrátit, jakmile bude na tomto prvku elementární shoda v rámci koalice," řekl před časem Drábek ParlamentnímListům.cz.

Bacha, je to finta

Pokud se tohle prosadí, přičemž Šichtařová se obává, že ta snaha tu bude, pak podle ní půjde o velmi neetickou fintu. „Pořád je tu evidentní snaha do toho systému nahnat co nejvíce lidí a tím z průběžného systému vyvést co nejvíce peněz,“ míní Šichtařová.

Navíc se podle ní dá očekávat, že lidé, kteří nerozumí financím a nesledují podrobně situaci, nezachytí včas, že měli vystoupit. „To jsou navíc převážně lidé  s nevysokými příjmy. A ti se najednou octnou v podstatě omylem v systému, ze kterého není cesty zpátky a který je pro ně naprosto nevýhodný,“ dodala Šichtařová.

Dodejme, že penzijní reforma, která má být spuštěna v příštím roce, předpokládá, že si lidé budou v druhém pilíři moci převádět na individuální účty u soukromých penzijních společností tři procentní body ze sociálního pojištění. To v současnosti činí 28 procent hrubé mzdy. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…