Foldyna důrazně varuje Kalouska: Ohrožujete zdraví Schwarzenberga

05.02.2013 20:10

ROZHOVOR Vládní tanečky jsou po ukončené prezidentské volbě viditelnější, i když, jak říká sociálně-demokratický poslanec Jan Foldyna, pro naše lidi z toho stejně nic dobrého neplyne. Vláda podle něj nejspíš setrvá až do konce a Václav Klaus prý není kamikaze, aby šéfoval úřednické vládě.

Foldyna důrazně varuje Kalouska: Ohrožujete zdraví Schwarzenberga
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna

Vládní tanečky opět propukají s plným nasazením. Jaký předpokládáte vývoj situace?

Z dlouhodobějšího hlediska se domnívám, že ve vládní koalici udělají všichni všechno proto, aby dotáhli svůj mandát do konce.

Do toho vstoupila jedna věc, že TOP 09 dost výrazně nainvestovala do kampaně Schwarzenberga, takže uvažuje poněkud na jiné vlně. ODS je v totálním rozkladu a v troskách. TOP 09 je právě ta strana, která by teoreticky mohla vyvolat předčasné volby a určitě by v tuto chvíli na tom byla lépe, než ODS. Snažili by se prostě využít té vlny kolem Schwarzenberga a udržet nějaký ten „primát po pravici“.

TOP 09 už přece oznámila, že bude jezdit s panem knížetem po vlastech českých…

No to už tady bylo, že se vozili po Čechách medvědi a podobné atrakce, ale nemyslím, že z hlediska nějakého delšího horizontu by nějaký medvědář dosáhl výrazného výsledku. Další úvaha, proč budou chtít dovést mandát až do konce, je výrok pana Kalouska ve smyslu, že když není Schwarzenberg prezidentem, tak bude premiérem. To je ale podle mne velmi odvážné, ba přímo troufalé tvrzení.

Myslíte, že je bez šance?

Tak podle mého pan ministr Schwarzenberg ze sebe lidsky vydal maximum v jeho věku a bylo znát už na konci prezidentské volby, že je se silami na hraně. Proto jsem přesvědčen, že podobné akce jsou troufalé a snad i nezodpovědné vůči zdraví toho člověka. Navíc si nemyslím, že by to mělo mít jakýkoliv politický přinos pro Českou republiku. V lepším případě nula.

Jak by to vypadalo, kdyby se do čela strany postavil Miroslav Kalousek?

Jestli jste si všimli, tak v posledních třech týdnech to na české politické scéně vypadalo, jako by si dal Miroslav Kalousek dovolenou na Severním pólu. Prostě po něm nebylo ani vidu, ani slechu. Stejně tak to vypadalo, že snad už v této zemi ani nebydlí žádný bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, ten také zmizel. Prostě to budí dojem, jako by si ministři TOP 09 vzali dlouhodobě řekněme studijní volno. Teď to vypadá, že se vracejí zpátky, takže se můžeme zase „těšit“, jak se dozvíme, že nám zase něco chtějí zdražit či jinak „upravit“. TOP 09 je ale opravdu snad přesvědčena, že resuscitace tohoto mrtvého subjektu je možná. To je ale naprostý omyl.

Máte na mysli v současné vládní koalici?

Tak ve vládě jistě, ale nejen tam. TOP 09 je obecně v dlouhodobém horizontu mrtvý projekt. Dnes už všichni vidí, že rozhodnutí jejích ministrů, ty škody, které napáchali v čele s Kalouskem a Drábkem, ty jejich karty, pilíře, restituce a další zvěrstva, je srazila dolů a oni teď chtějí na tom muzeálním kousku, na panu Schwarzenbergovi uhrát, co se dá. Přitom si rozhodně nemyslím, že by byl Karel Schwarzenberg tuctový člověk, to určitě ne. Je to osobnost, kterou oni v TOP 09 už prostě lidsky i politicky zneužívají. Ten člověk jel ve volbě prezidenta na doraz a ke konci už to na něm bylo strašlivě znát.

Není tu ale jen TOP 09, ale i Starostové…

Tak Starostové, ti už jsou podle mne dlouhodobě někde na ledovci. Nebo naopak na Sahaře, ale rozhodně někde v daleké pustině, protože po nich už vůbec není ani památky, a to po velmi dlouhou dobu.

V duelu se například Karel Schwarzenberg spojenectví se Starosty zřekl do té míry, že Miloš Zeman konstatoval přítomnost nové samostatné strany v parlamentu, kterou nikdo nevolil…

Tady bude nejspíš jiný problém. Když totiž zůstanou Starostové s TOP 09 do poslední chvíle, tak v komunálních volbách to bude jejich politický funus. Proto se možná budou snažit dělat, že jsou něco jiného, ale bude-li to opravdu jen naoko, nota bene na poslední chvíli, nikdo tomu už neuvěří. To se pak sejde pan Gazdík s panem Kalouskem a něco si mezi sebou dohodnou, že jakoby… Pravda, já kromě pana Gazdíka ze Starostů nikoho neznám, protože se v Poslanecké sněmovně příliš aktivně neprojevují. A pan Gazdík vždycky něco i třeba buřičského řekne, pak se ale vrátí z jednání od pana Kalouska a ejhle, už je zase jako beránek. Jiná věc ovšem je, že si poslanci, zejména nováčci, nabrali hypotéky a úvěry a teď se oprávněně bojí, že by je neměli z čeho splácet. To jsou snad nejdražší úvěry, protože za ně platí celý český stát.

Přes to všechno, nebo možná proto si myslíte, že ta vláda vydrží až do konce?

Ten nejzemitější pud sebezáchovy těch koaličních politiků je povede k tomu, že přemostí čímkoli všechny překážky. A ty překážky mezi nimi vznikají jen proto, že si někdo chce vždycky uloupnout o kousek víc té moci. A každé vyvažování se vždycky prodraží, naneštěstí, daňovým poplatníkům. Tato vláda je opravdu děsivá. Troufnu si říct, že s výjimkou období protektorátu je to nejhorší vláda od vzniku samostatného Československa. Její rozhodnutí jsou dlouhodobě špatná a ta země od ní dostává obrovský záhul. Tam se prostě nedostane člověk, který by skutečně chtěl něco změnit. Protože oni potřebují zase nějaké další svoje lidi umístit ve státních firmách a to je pořád handl na handl. A to opravdu není levná záležitost.

Je zde podle Vás šance na vytvoření úřednické vlády?

Myslím, že minimální, i když v té tragikomedii, která se tu hraje, by se nakonec mohlo najít místo i pro ni. To by bylo pouze v případě, že by ty holky a ti kluci ve vládě potřebovali získat čas na umytí rukou. Jen nevím, kdo by byl takovým šílencem a nechal se najmenovat do takové úřednické vlády.

Proslýchá se totiž, že by se do čela úřednické vlády mohl postavit třeba současný prezident Václav Klaus.

No, to tedy ne! Václav Klaus je určitě všechno možné, jen ne kamikaze.(směje se). Tady už navíc nepomůže žádná mýtická osobnost, ani Václav Klaus. Tato vláda podle mne dovede tuto zemi do nejhoršího konce, kterého jen může. A do čela úřednické vlády Václav Klaus? On není ani kamikaze, ani šílenec, aby šel do zoufalých akcí. Navíc, tu úřednickou vládu přece musí někdo navrhnout, což bude zase nejspíš koalice. A i když mám své výhrady k panu prezidentovi, respektuji, že je tam velmi silný cit pro realitu a řekl bych zdravý rozum, takže ten by do takové šílené řeky určitě nevstoupil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…