Gazdík bombarduje Nečase: Jde o 500 miliard pro venkov. Tohle nevysedíte

12.04.2013 7:32

Vládní strany by měly spolupracovat, aby se dohodly na dlouho odkládané koaliční smlouvě. Místo toho mezi nimi panuje neshoda a spory. Nově se koaliční strany ODS, LIDEM a partnerské hnutí TOP 09 a starostové škorpí kvůli evropským dotacím.

Gazdík bombarduje Nečase: Jde o 500 miliard pro venkov. Tohle nevysedíte
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Kalousek, Petr Nečas, Karolína Peake

Starostové podle informací serveru Novinky.cz zásadně nesouhlasí s plány ministerstev zemědělství a místního rozvoje ohledně čerpání evropských fondů pro období 2014 - 2020. Bojí se zkrácení dotací pro venkov a podporují zemědělce, kteří se obávají, že přijdou o podstatnou část eurodotací.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík kvůli tomu požaduje, aby se sešla vláda. "Budeme to řešit na předsednictvu. Požádám předsedu Karla Schwarzenberga, aby vysvětlil kolegům z TOP 09, jaké závažné obavy mě k tomu vedou. V koalici se přeme o úspory v řádech desítek miliard, tady jde o půl biliónu," přiblížil poslanec.

Dotace spolkne korupce

"Poslední návrhy z ministerstva zemědělství a pro místní rozvoj jsou skutečně skandální. Příští plánovací období zřejmě jen zopakuje současný stav a peníze půjdou na nesmyslné megaprojekty, koncepce, chlebíčky, kávy a školení. Ještě větší část nebudeme schopni vyčerpat pro jejich korupční potenciál," dodal rozhořčeně Gazdík.

Premiér Petr Nečas (ODS) označil tyto námitky za snahu hnutí STAN zviditelnit se. Podle Gazdíka je to nesmysl. "Pokud pan premiér považuje řešení závažného problému za politické zviditelňování, tak se budu rád zviditelňovat. Kéž by tak činil i pan premiér. Tento problém pan premiér nevysedí, jak je jeho dobrým zvykem," dodává.

V koalici to vře

Nejde ale o jedinou šarvátku mezi politickými stranami. Naposledy ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba komentoval výsledky předvolebních průzkumů, které ukazují, že TOP 09 má dvojnásobný počet preferencí oproti ODS. Podle Kuby to ale nic neznamená. "Z mého pohledu TOP 09 není nejsilnější politickou stranou na pravici. Z mého pohledu není TOP 09 stranou, ale velmi dobrým politickým nástrojem," uvedl.

Ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska ale z míry nevyvedl. "V současné křeči nemá smysl komentovat slova kohokoliv z vedení ODS. To je takový folklór, který nejde brát vážně,“ zareagoval ve čtvrtek pro Právo.

Ve hře je také to, zda hnutí STAN obnoví spolupráci se stranou TOP 09. Vedení obou subjektů se domnívá, že smlouva bude opět podepsána. Přesto ale některé hlasy uváděly, že by Starostové měli alespoň v některých regionech kandidovat samostatně, protože jim napojeni na stranu prosazující nepopulární reformy může škodit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…