Hašek a jeho hejtmani odsoudili knížete za řeči o Benešových dekretech

18.01.2013 13:09

Hejtmani všech 14 krajů v čele se předsedou Asociace krajů Michalem Haškem podporují jako prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Druhý protikandidát Karel Schwarzenberg nemá u hejtmanů žádnou podporu a to zejména pro fakt, že nese spoluodpovědnost za mnoho vládních kroků. Hejtmanům se také hrubě nelíbí to, co řekl Schwarzenberg ve včerejším televizním duelu kolem platnosti Benešových dekretů.

Hašek a jeho hejtmani odsoudili knížete za řeči o Benešových dekretech
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Asociace krajů se v pátek kromě jiného zabývala politickými otázkami a fakty kolem prezidentské volby.

„Rada Asociace krajů vnímá přímou volbu jako událost, která ovlivní životy občanů. Před druhým kolem podporujeme Miloše Zemana a vyzýváme občany České republiky, aby mu dali svůj hlas,“ řekl dnes za ostatní hejtmany předseda Asociace krajů Michal Hašek s tím, že to byl právě Zeman, kdo prosadil faktické zřízení krajské samosprávy v roce 2000.

„Naši podporu nemá rozhodně Karel Schwarzenberg, neboť nese spoluodpovědnost za mnoho vládních kroků, které mají za cíl podfinancování služeb. Nečasova vláda prostě změnila podmínky kolem fungování služeb krajů, což bereme jako výraznou diskriminaci,“ uvedl na vysvětlenou Hašek.

Kabinet totiž škrty v rozpočtu o několik miliard korun snížil nejen fungování služeb v krajích, ale poškodil podle Haška i regionální zdravotnictví, které snižuje úhradovými vyhláškami, a také třeba zabránil toku peněz do Hasičského záchranného sboru.

„TOP 09 a ministři této strany pak svými zásahy podfinancovali i regionální železniční dopravu, což znamená výraznou ztrátu mobility pracovní síly,“ dodal ve výčtu Hašek.

ČR přijala zákon a ministr zahraničí by to měl respektovat

Co se týče samotného Schwarzenberga, tak tam Haška a podle něj i ostatní hejtmany výrazně urazil jeho postoj k Benešovým dekretům. „Postoj ministra zahraničí a jeho včerejší výroky o údajné neplatnosti Benešových dekretů a jejich zpochybňování považujeme za zcela nepřijatelné. Připomínáme, že Česká republika přijala zákon o Edvardu Benešovi a ministr zahraničí by měl tento zákon respektovat,“ dodal Hašek.

Prezidentští kandidáti Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg se totiž včera utkali v prvním televizním duelu. V živém přenosu České televize se mluvilo nejen o amnestii, přímé demokracii, pravomocech prezidenta ale také i historii.

Tématem byl tady například i odsun Němců z tehdejšího Československa v roce 1945. „To, co jsme v roce 1945 spáchali, by dneska bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv a asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta Beneše ocitla v Haagu,“ řekl Schwarzenberg.

A Zeman hned zareagoval: „Beneš by byl tedy podle vás souzen jako válečný zločinec.“

Půta se Svobodou: Chceme Schwarzenberga

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta spolu s primátorem Prahy Bohuslavem Svobodou (ODS) naopak na tomtéž brífinku po jednání rady Asociace krajů poreferovali, že vyzývají občany, aby volili Karla Schwarzenberga (TOP 09).


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…