Házení kamení a anonymy. Solární podnikatel promlouvá o útocích

04.04.2013 11:34

Podnikatel Václav Vlasák poskytl MF Dnes rozhovor, v němž mluví i o své zkušenosti podnikání ve fotovoltaice. Nabízí trochu jiný pohled. Svou solární elektrárnu musí prý zatím dotovat dvěma miliony ročně.

Házení kamení a anonymy. Solární podnikatel promlouvá o útocích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Václav Vlasák investoval v roce 2009 do solární elektrárny o výkonu 0,645 MWp celkem 76 milionů Kč. Jak je to s návratností a vůbec s podmínkami, se ptala MF Dnes. „Původně jsem počítal s návratností 14 let, pak ale přišla srážková daň, která je v našem případě 28 procent. Teď musím každý rok dotovat provoz elektrárny dvěma miliony korun, což zhruba odpovídá dani za rok 2011,“ vysvětluje Vlasák. Podle něj také není pravda, že jeden megawatt přinese měsíčně půlmiliardový zisk. Každý, kdo si na podobný projekt půjčil, podle Vlasáka ví, že veškeré bankovní závazky jsou nadřazené, takže investor si bez souhlasu banky nevezme z projektu ani korunu.

Pro MF Dnes podnikatel Vlasák také spočítal, že tříletá daň prodlužuje návratnost o 3 roky, tedy prý zhruba na18 let. „Pokud bude daň zavedena nastálo, je to pro nás ztrátová investice. V podstatě vyvlastnění, kterému bych se bránil soudní cestou,“ říká v rozhovoru Vlasák.

Výrobci solárních panelů říkají, že jejich životnost je 20 let, ale není to ještě vyzkoušené. „Ale solární elektrárna není perpetuum mobile. O technologii se musíte stále starat. Systém je teď utažený tak, že investor s větším úvěrem si ještě dlouho na své peníze nesáhne. Byznys jako hrom je to pro banky,“ opakuje Vlasák.

Stát a podpora obnovitelných zdrojů

MF Dnes se podnikatele také ptala, zda si myslí, že stát to s podporou obnovitelných zdrojů přehnal. „Cena byla na počátku nastavena dobře, pak ale politici zaspali cenový pokles panelů," myslí si Vlasák. Energetický úřad měl podle Vlasáka říct dost a připojování zastavit. „Fotovoltaika je dobrá věc, ale měl se omezit výkon jednotlivých projektů třeba na jeden megawatt a panely měly mířit jen na střechy,“ míní Václav Vlasák. Na fotovoltaice podle Vlasáka vydělali hlavně tvůrci obřích projektů, kteří je obratem prodali. „Na ně už žádná srážková daň nedosáhne,“ dodává Vlasák.

Podle MF Dnes se Václav Vlasák setkává i s nadávkami. Například občas najde za stěrači auta anonymní dopisy s textem typu: Sluníčko nesvítí, už vám to skrouhli, a tak. Občas prý také přiletí na panel kámen.


 

reklama

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…