Herec Vydra: Nevím, kdo se v Čechách může mít hůř než za socialismu

16.03.2012 4:35

ROZHOVOR Herec Václav Vydra vlnu nevole, jež se zdvihla třeba proti zdražení vajec a potravin obecně, nechápe. Kdyby prý Češi slevili ze své obludné fascinace spotřebou a nejedli pět vajec, biftek a kus vepřového denně, měli by po starostech. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz známý umělec hodnotí také dobu socialismu, vedení resortu kultury, nebo svého nového šéfa ve Vinohradském divadle, Tomáše Töpfera.

Herec Vydra: Nevím, kdo se v Čechách může mít hůř než za socialismu
Foto: Martin Kovář
Popisek: Herec a chovatel koní Václav Vydra

Češi často mluví o tom, že se mají hůře než za socialismu. Není práce, stát se o ně nestará, nemají žádné jistoty. Jak se k těmto názorům stavíte Vy?

Lidská paměť je velmi krátká. Nevím, kdo z lidí se může mít hůř než za socialismu. Pokud lidé pracují, měli by si vydělat na to, aby se měli lépe, pokud jsou nezaměstnaní, stát by jim měl pomoci práci najít a zajistit jim životně důležité minimum. Pokud jsou v důchodu, měli by mít podmínky pro důstojné a spokojené stáří. Ovšem vše to závisí na ekonomicklé situaci státu. Nyní máme svobodu rozhodování, můžeme svobodně vycestovat, pohybovat se, vydělávat si, to jsou velké devizy. Svoboda je to nejdůležitější, co člověk má.

Více rozhovorů ZDE

Mnoho lidí si stěžuje, že jsou v hmotné nouzi a stát jim hází klacky pod nohy. Souhlasíte s tím, že by se stát měl víc angažovat v péči o nezaměstnané a lidi v nelehké životní situaci?

Pokud se někdo dostal do hmotné nouze, mohl se do ní dostat stejně za socialismu jako teď. Hmotnou nouzi nelze svádět na režim, stát není zabezpečovací zařízení. Lidé se musí postarat sami o sebe, nemohou stát s napřaženou rukou a čekat, co jim stát dá, musí se snažit. Stát by jim měl jen nabídnout pomoc. Bojím se ale toho, k čemu obecně směřuje naše společnost, k velkému omezování osobních svobod. Stát chce vše svázat do určitých pravidel a regulí. A spoustě lidí to vyhovuje a volají po tom. S tímhle když se začne, tak se neví, kdy a kde skončit.

Anketa

Co dodat?

hlasovalo: 2592 lidí

Jak v této souvislosti hodnotíte protesty proti vládě a státnímu establishmentu, třeba Holešovskou výzvu? Mají podle Vás podobné iniciativy smysl?

Nevím, co lidi vůbec žene k tomu, aby vycházeli do ulic, zda mají takovou hmotnou nouzi nebo jestli je k tomu žene zhnusení různými „kauzami“. Ale pokud mají tu potřebu – je to jejich právo. Ale mám pocit, že se opravdu neděje nic, co by bylo proti zájmu státu nebo proti zájmu lidí. Źe se zdražila vajíčka? To je opravdu „strašné“. To je na úrovni 30 korun za návštěvu u doktora. Jestli tohle dokáže vyvolat takové vášně, tak mě to opravdu mrzí a nevím, co vlastně lidé od státu čekají. Co má stát dělat? Stát musí zabezpečit makroekonomickou situaci, ale mikroekonomickou těžko, nemůže do ní zasahovat. Jestliže lidé chtějí jíst levná vejce od slepic, které mají tělo vyrýsované podle klece, tak ať to dělají. Ať se tam ale jdou podívat, do drůbežáren, po kterých volají proto, aby měli vejce třeba o pět korun levnější.

Jaké tedy vidíte řešení? Pro řadu Čechů je třeba právě zdražení vajec o desítky korun velkým problémem.

Nemusíme si přece dávat tolik vajec. Ta fascinace jídlem a spotřebou je dost obludná. To není výplod společnosti, je to v každém člověku. Každý si to musí rozhodnout sám, jestli si musí každý den dát kus vepřového, pět vajec a biftek. Tak holt krávy budou porážené jak na běžícím páse a slepice budou zavřené v klecích, aby bylo vajec i masa co nejvíc a aby to nebylo drahé.

V souvislosti se zdražením potravin se v poslední době šíří informace, že lidé začali kupovat méně kvalitní potraviny, na hranici spotřební lhůty nebo dokonce prošlé – protože jsou levnější. Je to podle Vás správná cesta, jak ušetřit?

Ne. Cesta kvality je lepší než cesta kvantity. Lidé by si měli dát například raději dvě kvalitní vejce než pět nekvalitních. Také si sním raději vejce od slepice ze dvora někde na vsi.

Přejděme od potravy těla k potravě duše. Jste divadelní, filmový i televizní herec, tedy umělec. Sledujete dění ve vedení resortu, pod nějž Vaše činnost spadá, tedy rošády na ministerstvu kultury?

Výrazně to nesleduju, tyto změny se mě zas až tak netýkají.

Působíte ve Vinohradském divadle, kde se také v nedávné době změnilo vedení. Ředitele Martina Stropnického vystřídal Tomáš Töpfer, překvapila Vás tato změna? Jak se Vás dotkla?

Změna mě překvapila, ale pracovně se mě zatím nijak nedotkla.

Tomáš Töpfer byl za svou novou funkci kritizován. Souhlasíte s kritikou, nebo podle Vás jeho vedení naopak Vinohradskému divadlu pomůže k větší prestiži a oblíbenosti?

To se teprve uvidí. Já osobně mám rád Martina Stropnického i Tomáše Töpfera jako kolegy i jako kamarády. Jaký bude Tomáš na pozici ředitele, to nevím, nechám se překvapit.

Vy sám neuvažujete, tak jako Tomáš Töpfer (senátor za ODS), o vstupu do politiky?

Vůbec. Po zkušenostech, které jsem získal, mě to opravdu neláká.

Jak jako umělec hodnotíte možnost stahovat filmy z internetu zdarma? Tuto možnost napadá třeba aktuálně diskutovaná smlouva ACTA.

Já jako umělec bohužel musím podepisovat smlouvy takové, že se vzdávám veškerých autorských práv. Kromě honoráře, který za film dostanu, na další příjmy nejsem nijak vázán.

Nezáleží Vám tedy na tom, zda si lidé film, ve kterém hrajete, stáhnou z internetu nebo na něj jdou do kina?

Mně jako člověku je příjemné, že si mohu stáhnout film z internetu. Ale naprosto chápu, že pro někoho, kdo chce film distribuovat, kdo do něho dal peníze a chce, aby se mu vrátily, je to naprosto absurdní situace. Pokud jsou lidé schopní si kupovat levná vejce, tak si také raději stáhnou zdarma film z internetu, než aby šli do kina a zaplatili dost velké peníze za vstupenku. I když ten zážitek v kině bývá samozřejmě lepší.

Bojíte se, že by smlouva ACTA mohla ohrozit svobodu internetu?

Nevím. Já jsem se setkal s jedinou cenzurou, na internetovém serveru mi odmítli uveřejnit informace o koních z toho důvodu, že s mým názorem nesouhlasí. To mi přijde smutné. Co je to za novináře, který neotiskne druhý názor. To pak není novinář, to je lobbista.

Hnutí Anonymous, které vystupuje právě na obranu svobody internetu, hrozí tím, že na konci března úplně vypne internet. Už třeba zaútočili na webové stránky ODS. Je to podle Vás už za hranicí demokratických principů?

Útočit tímto způsobem na atributy demokratického státu je skutečně smutné. Nezískal jsem pocit, že žijeme v nedemokratické společnosti. Samozřejmě, je tu spousta problémů a nepěkných věcí, s nimiž by se dalo nesouhlasit, a můžeme proti nim protestovat. Ale dělat nějakou revoluci za této situace? To mi přijde poněkud podivné. Ale zase: nežiju internetovým životem, třeba se mýlím. Pokud má někdo potřebu protestovat, prosím, je to jeho právo. V tom je také ta svoboda. Ale napadat práci či věci někoho, proti komu protestuju, to se mi nezdá úplně fér.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…