Hrozivá fakta: Epidemie nezaměstnanosti míří také do Prahy

17.01.2014 20:10

Zatímco v celé Evropské unii je v současné době aktuálně více než 26 milionů nezaměstnaných osob, v desetimilionovém Česku to je „jen“ něco málo pod 600 tisíc. Tím se řadíme mezi země s nejnižší nezaměstnaností na starém kontinentu. Přesto nás tíží neméně.

Hrozivá fakta: Epidemie nezaměstnanosti míří také do Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nechme stranou to, do jaké míry v tom hraje roli metodika výpočtu úrovně nezaměstnaných, i to, jak s čísly mohou zahýbat stanovená pravidla, která se podílejí na tom, že například jedinec, který zůstává stále nezaměstnaný, vypadne z evidence Úřadu práce.

Podstatný je fakt, že práce v mnoha regionech chybí a stává se tak pro řadu lidí skoro nedostupnou metou. A bohužel ani v tomto roce se situace k zásadnímu obratu k lepšímu asi neobrátí.

V prosinci 2013 nahlásilo úřadům práce letošní hromadné propouštění celkem 15 zaměstnavatelů. To se dotkne 901 jejich zaměstnanců. O doslova tikající bombu může jít velmi brzy též na Ostravsku. Již z minulého roku se totiž ví, že právě tam může být doslova nápor nezaměstnaných a o jejichž počtech se dá spekulovat.

To, že místní Důl Paskov bude uzavřen, je již totiž jisté. Nyní tam pracuje zhruba dva a půl tisíce zaměstnanců. S likvidací dolu se má začít ale až v lednu 2015. Horníci proto budou do té doby převedeni zřejmě na jiné provozy, část jich bude pracovat na likvidaci. I tak o práci přijde zhruba 1200 horníků z Paskova. To, že jsou na ně navázány však další profese a pracovní místa, se dá lehce spočítat. Černé scénáře proto hovoří o možných tisících lidí bez práce v důsledku tohoto rozhodnutí.

Nejvíc podniků již několik měsíců po sobě propouští v Praze

Přejděme však zpět do zcela aktuálních dnů a konkrétních avizovaných čísel. Již třetí měsíc po sobě se ukazuje, že nejvíce podniků se chystá propouštět v Praze, tudíž to bude také v hlavním městě i nejvyšší počet lidí, kteří o práci v dohledné době přijdou. Vyplynulo to z nejnovějších informací Úřadu práce ČR (ÚP ČR) v tomto týdnu.

Propouštění jednoho, dvou zaměstnanců se děje dnes a denně, statistiky se tím však z pochopitelných důvodů zabývat individuálně nemohou – i když je to vždy pro konkrétního člověka osobní katastrofou či minimálně krizovou situací.

Pokud však zůstaneme u hromadného propouštění - nejvíce zaměstnavatelů - 4, kteří nahlásili v prosinci 2013 hromadné propouštění, bylo v Praze, to už bylo zmíněno. A tak krajská pobočka ÚP ČR v hlavním městě hlásí i nejvyšší počet lidí, kterých se toto opatření dotkne – celkem 672. Z okresního hlediska je na tom nejhůře nyní Česká Lípa, kde přijde hromadným krokem o zaměstnání 48 lidí.

Kdy se jedná o hromadné propouštění?

Připomeňme, že o hromadné propouštění se jedná tehdy, pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně 10 lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí. Před tím, než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru písemně informovat, a to nejpozději 30 dní předem, odborovou organizaci, radu zaměstnanců a také příslušnou krajskou pobočku ÚP ČR podle místa činnosti firmy. Ve zprávě je firma povinna uvést důvody a termíny hromadného propouštění, celkový počet zaměstnanců a zároveň počet a profesní složení lidí, kterých se bude propouštění týkat. V neposlední řadě musí informace obsahovat i údaje o odstupném, případně dalších právech takto postižených pracovníků. Současně musí zaměstnavatel předložit návrh kritérií, na jejichž základě proběhne výběr těch, kteří dostanou výpověď.

Jakmile Úřad práce ČR obdrží informaci o hromadném propouštění, je připraven pomoci zaměstnancům ještě v době, než k němu fakticky dojde. V rámci mobilních poradenských středisek, která založí buď přímo v daném podniku, nebo na určeném kontaktním pracovišti příslušné krajské pobočky ÚP ČR, poradí jeho zaměstnanci lidem, jak dále postupovat.

V nejbližších měsících pomohou zaměstnání hledat i tzv. kiosky práce

ParlamentníListy.cz v souvislosti s pomocí hledání nového uplatnění informovaly již na sklonku roku 2011 o plánech předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka. Ty spočívaly v myšlence kiosků, které by nabízely v nákupních centrech lidem práci. Tehdy se zdálo, že vše je na dosah ruky a že už v létě 2012 projdou zkušebním programem, aby od září začaly naplno fungovat. Jenže nefungují dodnes.

„Vše je konečně na dobré cestě, musíme vypsat nová výběrová řízení, ale snad by měly kiosky začít svoji praxi ještě před polovinou tohoto roku,“ prozradil ParlamentnímListům.cz Dufek.

A oč jde? V každém českém krajském městě, vyjma Prahy, by měly být v obchodních centrech otevřeny kiosky nabízející práci. Ty by měly fungovat jako terminály a být vzájemně propojené.

„Zájemci o práci v nich budou moci hledat nabídky práce ve svém oboru i regionu – i oni sami se zde budou moci nabízet jako pracovní síla. Bude to takový portál, v kterém lidé najdou všeobecné informace o zaměstnavatelských poměrech i informace sociálně právního charakteru. Navíc plánujeme, že oslovíme firmy všech velikostí s tím, aby nám případně dodávaly informace o tom, když budou aktuálně nějaké zaměstnance na nějaké pozice hledat. Osobně věřím, že to řadě lidí pomůže – přijedou nakoupit a ještě získají naději na to, že najdou novou práci,“ přiblížil své představy Dufek.

Pozadu nezůstává ani ministerstvo práce a sociálních věcí – sází na vyšší investice

V hledání řešení toho, jak se z nepříjemné situace statisíců nezaměstnaných vymanit, pokračuje i ministerstvo práce a sociálních věcí. Vloni v listopadu přišlo s plánem, jak snížit vysokou nezaměstnanost alespoň v některých okresech České republiky. Firmám, které tam vytvoří nová pracovní místa, slibuje na každé z nich příspěvek dosahující stovek tisíc korun.

Opatření se logicky týká regionů, kde je míra nezaměstnanosti o 50 procent vyšší než celostátní průměr. To znamená, že tam je bez práce minimálně 11,4 procenta lidí ve věku 15 až 64 let. Konkrétně se to dotkne okresů Bruntál a Karviná v Moravskoslezském kraji, Mostu, Chomutova a Ústí nad Labem v Ústeckém kraji a Jeseníku v Olomouckém kraji. „V těchto nejpostiženějších regionech České republiky je třeba nabízet atraktivnější investiční pobídky, aby byli investoři motivováni svůj projekt realizovat právě v těchto oblastech,“ konstatovalo ministerstvo při zveřejnění plánu. Konkrétně by se podle něj měla zvýšit investiční pobídka na vytvoření jednoho pracovního místa z padesáti tisíc na dvě stě tisíc za jedno.

Zda všechny tyto snahy přinesou kýžený efekt, ukážou až nejbližší měsíce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…