Idioti. Nevěřte, že Pospíšil končí kvůli Bradáčové. To řekl disident John Bok

28.06.2012 4:15

JINÝMA OČIMA Jedním z největších odpůrců a kritiků čerstvě odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila byl předseda a zakladatel Spolku Šalamoun John Bok. Hned po volbách v roce 2010 se dopisem obrátil na Petra Nečase se žádostí, aby ho nenavrhoval do čela resortu. Premiéra opakovaně vyzýval, aby Pospíšila z funkce odvolal. Za jeho koncem ve funkci nyní tuší něco tak závažného, že nám až polezou oči z důlků.

Idioti. Nevěřte, že Pospíšil končí kvůli Bradáčové. To řekl disident John Bok
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Sotva by se našel někdo, kdo tak vehementně usiloval o to, aby v čele resortu spravedlnosti nepůsobil Jiří Pospíšil, jako předseda a zakladatel Spolku Šalamoun John Bok. Když se po volbách v roce 2010 schylovalo ke jmenování vlády, obrátil se John Bok otevřeným dopisem na Petra Nečase s výzvou, aby si Pospíšila do vlády jako ministra spravedlnosti nebral.

John Bok to zdůvodňoval tím, že Pospíšil ztratil morální právo stát v čele resortu svým „spolupachatelstvím“ při zneužití moci státních zástupců v kauze Jiřího Čunka. Poté, co se v červenci 2010 stal Pospíšil znovu ministrem, obrátil se John Bok několikrát na premiéra s žádostí o jeho odvolání a na samotného ministra, aby sám na funkci rezignoval.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

Pospíšila mohlo z úřadu vyhodit prošustrovaných 29 milionů

„Když slyším novináře, jak kalkulují, že to je kvůli státním zástupcům a dosazení někoho nového, tak říkám veřejně, že to jsou idioti a sebestřední náfukové, protože ignorují celou historii pana Pospíšila. Určitě to ale musí být velká prda, když byl odvolán tak rychle a pan Nečas řekl, že jeho důvěra klesla pod bod mrazu. Ale že selhal pan Pospíšil jako manažer a že to je kvůli rozpočtu, tomu nevěřím a nevěří tomu nikdo v republice,“ říká pro ParlamentníListy.cz John Bok.

„Mám dokonce pocit, že by to mohlo být něco obdobného, jako když se orgány činné v trestním řízení zajímají o paní Parkanovou. Mám před očima tu Vidnavu, kde se nákupem baráku prošustrovalo sice ´jen´ 29 milionů, ale je naprosto zbytečný a Vězeňská služba ho vůbec nepotřebuje,“ připomíná John Bok, že policie prověřovala okolnosti  v souvislosti se zakoupením bývalého kněžského semináře ve Vidnavě, z něhož se měl stát detenční ústav a státu měla být údajně způsobena škoda ve výši 29 milionů korun.

Prezidentovi Nečas určitě řekl skutečný důvod odvolání

„Těch věcí může být daleko více, jenom mě napadá jedna z nich. Jen kalkuluji, ale myslím, že logičtěji i věcněji než novináři, ti velcí odborníci z Respektu a z MF Dnes, kteří ani nechodí k soudu a o samotné ministerstvo se moc nezajímají. To by vysvětlovalo, proč to odvolání proběhlo tak rychle, protože by si vláda asi naběhla, kdyby měla mít ministra na vydání k trestnímu stíhání,“ přiznává pro ParlamentníListy.cz John Bok.

Uznává, že jde jen o dohad, ale daleko reálnější než úvahy o jmenování vrchního státního zástupce v Praze, o němž se spekuluje nejčastěji. Předseda Spolku Šalamoun chápe, že premiér neříká skutečný důvod, ale určitě ho musel říct prezidentu Václavu Klausovi. „Pan prezident by jen tak nikoho nevyhazoval, protože to je velmi zodpovědný a obezřetný člověk,“ myslí si John Bok, že mohlo jít i o součet více věcí. „Tam musí být něco tak závažného, že nám možná polezou oči z důlků,“ dodává.

Vrchní státní zástupce trestní politiku v tomto státě neovlivní

Pospíšilův kritik přiznává exministrovi jen dva dobré kroky, a to jmenování Pavla Zemana nejvyšším státním zástupcem a  Jiřího Treglera ředitelem Vězeňské služby. „Ale jinak v ostatních věcech, pokud byly navrženy nějaké zákony, tak to nebyla jenom jeho práce, ale hlavně to dělali lidé, kteří k tomu byli odborně povolaní. Takže on si jen přisvojil cizí peří,“ domnívá se John Bok, jehož v minulosti navrhl Václav Klaus třikrát na funkci veřejného ochránce práv.

Odmítá výrok předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky, který Pospíšilovo odvolání komentoval pro ParlamentníListy.cz tím, že boj proti justiční mafii zašel příliš daleko. „Já si myslím, že to je velký kalkul, že by Nečas odvolával Pospíšila proto, že není schopen zabrzdit orgány činné v trestním řízení. Tudy cesta nevede, to je blábol. Neumím si představit, jak by vládou dosazený vrchní státní zástupce mohl ovlivnit trestní politiku v tomto státě tak, aby někdo v trestním řízení nekonal,“ upozorňuje John Bok, že podle Rampulů a Grygárků nelze posuzovat celé státní zastupitelství. 

Místo justiční mafie tu máme justiční binec

Samotný termín „justiční mafie“ považuje jen za novinářsky okřídlený výraz. „Nevěřím, že existuje justiční mafie. Možná existuje nějaké souručenství malých skupin, jedna je na kraji, druhá na okrese, které si jdou na ruku, ale žádná mafie. Existuje justiční binec, to je horší. To je všechno matení pojmů a lidé jsou pak z toho zblblí. Já jsem člověk praxe, k těm soudům jezdím na rozdíl od těch všech, co o tom plácají,“ podotýká předseda Spolku Šalamoun.

Po odvolání Pospíšila má obavy z jedné věci. „Chraň nás bůh, aby se ministrem stal pan Benda. Umím si představit řadu lidí, ale rozhodně ne pana Bendu, ten by byl úplně nejnešťastnější volbou. Nevím, jestli to pan Benda chce, jenom mluvím o tom, co slyším a co má vnitřní logiku, protože pan Benda je jeden z nejstarších ódéesáků, tedy ne věkem, ale členstvím, a taky je nejdéle sloužícím poslancem. Dávno by měl jít dělat něco jiného, on je tak odtržený od reality, že by si snad myslel, že může být dobrým ministrem spravedlnosti,“ uvádí John Bok.

V Rakousku nemůže být ministrem spravedlnosti, ani vnitra politik

Od ministra spravedlnosti očekává, že by mělo jít o praktika s manažerskými schopnostmi. „Dokonce to ani nemusí být právník, ale musí rozumět fungování takové instituce, jako je ministerstvo spravedlnosti, a mít právní povědomí. V některých demokratických zemích nesmí být ministr spravedlnosti a ministr vnitra politikem, například v Rakousku. Ty ministry zajímá fungování té instituce, a ne politická akcentace,“ zdůrazňuje závěrem John Bok.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…