Insolvence, žádosti o osobní oddlužení, konkurzy. České firmy i samostatné osoby se topí v dluzích

10.07.2014 11:15

Může to být náznak obratu k lepšímu. Růst celkového počtu insolvenčních návrhů se v prvním pololetí 2014 totiž konečně zastavil. Za pololetí roku 2014 (proti stejnému období 2013) činil jen 1,6 procenta. Tím ale dobré zprávy z této oblasti končí.

Insolvence, žádosti o osobní oddlužení, konkurzy. České firmy i samostatné osoby se topí v dluzích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro, ilustrační foto

Porovnáme-li situaci s minulými roky, pak dosahoval tento pololetní nárůst insolvenčních návrhů v letech 2013/2012 12 procent; 2012/2011 36 procent a v letech 2011/ 2010 dokonce 56 procent!

Výrazný podíl na tomto vývoji má razantní pokles insolvenčních návrhů u firem a živnostníků, mírnější je i nárůst insolvenčních návrhů ve skupině fyzických osob a nepodnikajících živnostníků (10 %).

Společnost Credireform, která tato data shromažďuje, uvedla též, že v červnu letošního roku bylo podáno celkem 2898 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 290 insolvencí u právnických osob a podnikatelů a 2608 u spotřebitelů a nepodnikajících živnostníků.

První pololetí roku 2014 padaly do insolvence i významné firmy

Z aktuálně zveřejněných dat též vyplývá, že v prvním pololetí 2014 se v insolvenčním rejstříku objevila řada významných firem. Například 27.března 2014 byl podán insolvenční návrh na společnost  BOHEMIA ENERGY entity, s. r. o. O čtyři dny později byl však odmítnut.

Insolvenční návrh byl podán 17. 6. 2014  také na akciovou společnost Spolek pro chemickou a hutní výrobu. Hned 17. 6. však též vydal soud usnesení o zamítnutí insolvenčního návrhu a 19. 6. usnesení o zastavení řízení.

Z významných a známých firem v červnu spadla do insolvence i společnost BÖGL a KRÝSL, k. s.. I zde ale bylo řízení po 14 dnech zastaveno. Další stavební firmou, která prošla insolvenčním řízením a které bylo zastaveno, je BAK stavební společnost, a. s. Naopak prohlášením úpadku skončilo insolvenční řízení na společnost VOKD, a. s. a TATRA, a. s.

Nejvíce insolvencí má Praha

Asi není příliš překvapujícím faktem, že k 30. 6. 2014 byl nejvyšší počet insolvencí na 1000 registrovaných firem v hlavním městě Praze. Následuje stejně jako v minulých letech Moravskoslezský kraj a pak nově Pardubický kraj. V pololetí 2013 a 2012 figuroval přitom  na pomyslné špici Jihomoravský kraj. Zde ale počet insolvenčních návrhů k 30. červnu letošního roku klesl, kraj si polepšil a je nyní až na páté pozici. Nejlépe si stejně jako v minulých letech stojí Středočeský kraj, kde je dlouhodobě počet insolvencí na 1000 registrovaných firem nejnižší.

Na vysvětlenou lze uvést, že způsobem řešení úpadku firem je konkurz nebo reorganizace. Konkurz je způsob řešení úpadku spočívající v tom, že na základě rozhodnutí o prohlášení konkurzu jsou zjištěné pohledávky věřitelů poměrně uspokojeny.

Takových konkurzů bylo v červnu 2014 prohlášeno 216, z toho počet konkurzů živnostníků činil 91.

Razantně narůstá počet konkurzů živnostenských firem

Celkový počet konkurzů vzrostl za období leden až červen 2014 proti pololetí 2013 o 11,1 procenta. Razantní je opět nárůst živnostenských firem v konkurzu. Pokud srovnáme pololetí roku 2014 a 2013, činil nárůst konkurzů živnostenských firem 50 procent, v pololetí 2013/2012 to bylo 40 procent. Proti tomu u právnických osob došlo k poklesu konkurzů meziročně o 7,9 procenta.

I zde společnost Credireform uvádí konkrétní firmy. Mezi největší firmy, které soud poslal do konkurzu v prvním pololetí 2014, patří dřevařské společnosti LESS & FOREST s.r.o., LESS & TIMBER s.r.o. a zpracovatel masa a výrobce masných výrobků a uzenin Příbramská uzenina a.s.. Od února 2014 je v konkurzu také výrobce jogurtů a mléčných výrobků YOPLAIT CZECH, a.s., kde je společníkem francouzská společnost SODIMA.

Když se úpadek řeší reorganizací

Jak bylo uvedeno výše, vedle konkurzu je druhým způsobem řešení úpadku reorganizace firmy. Jedná se o takový způsob řešení úpadku, kdy dochází k postupnému uspokojování pohledávek věřitelů při zachování provozu dlužníkova podniku.

Do konce roku 2013 byla předpokladem pro povolení reorganizace podmínka, aby obrat firmy, která se dostala do problémů, činil v roce před insolvencí alespoň 100 000 000 korun. Druhým kritériem pro povolení reorganizace bylo, aby firma měla minimálně 100 zaměstnanců.

„Ovšem novela Insolvenčního zákona platná od 1.1.2014 reaguje na skutečnost, že řada menších firem tyto podmínky nesplňuje a nemůže reorganizaci k řešení svého úpadku využít. Snižuje tedy kritéria pro povolení reorganizace, a to tak, že roční úhrn čistého obratu firmy se snižuje na 50 mil. Kč a počet zaměstnanců na 50 zaměstnanců. Nově také postačí splnění alespoň jednoho z kritérií. Současně dochází k posílení kontroly věřitelů nad prováděnými reorganizacemi a to tak, že věřitelský výbor může jmenovat nebo odvolávat členy statutárního orgánu a dozorčí rady dlužníka,“ vysvětlila Miloslava Osvaldová ze společnosti Credireform.

Celkem tedy bylo od počátku platnosti insolvenčního zákona v lednu 2008 do pololetí 2014 soudem povoleno v Česku 105 reorganizací.

Jen v prvním pololetí letošního roku bylo pak už povoleno 21 reorganizací. A opět lze uést konkrétní názvy. Restartovat byznys se pokouší například  společnost JOB AIR Technic a.s. – opravna letadel, finanční společnost Via Chem Group, a.s., mlékárna MILTRA B s.r.o.nebo ROSS Holding a. s.

Insolvenční návrhy fyzických osob

Počet insolvenčních návrhů fyzických osob – spotřebitelů má dlouhodobě dominantní vliv na celkový počet insolvenčních návrhů. I zde však můžeme pozorovat zvolňující se tempo růstu počtu insolvencí. Nárůst počtu insolvenčních návrhů dosáhl v období šesti měsíců  2014/2013 10 procent , což je mírně vyšší ve srovnání šesti měsíců 2013/ 2012 (4,9 procent). Přitom v období leden - červen roku 2012 a 2011 byl nárůst insolvencí u spotřebitelů 42 procnet a v období leden - červen 2011/2010 dokonce 76 proncet!

Zde je dobré připomenout, že insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. To probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30 procent dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

Za jediný měsíc žádalo o oddlužení u nás přes 2500 Čechů

Jistou vypovídající hodnotu má tak zcvela nepochybně fakt, že jen v červnu 2014 požádalo v České republice o oddlužení celkem 2543 osob. Ze všech těchto žádostí bylo oddlužení povoleno v 2150 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v červnu 60 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

Počet návrhů na oddlužení vzrostl za období 1 – 6 2014 proti stejnému období 2013 o 7,14 procent. Nárůst schválených oddlužení činí za stejné období 21,17 procent. O 45 procent dokonce vzrostl počet dlužníků, kteří oddlužení řeší zpeněžením majetku.

Nejvíc žádají o oddlužení lidé ve věku 31 až 40 let, nejméně mladí a senioři

Společnost Credireform se zaměřila ve své statistice též na věkovou strukturu  osob, u kterých bylo povoleno oddlužení. Z aktuálních údajů vyplynulo, že ta se proti pololetí předcházejícího roku nijak výrazně nezměnila. Hlavní podíl žadatelů s povoleným oddlužením představuje skupina ve věkovém intervalu 31 – 40 let. Následuje skupina ve věku 41 – 50 let. Nejnižší zastoupení v rámci osob žádajících o oddlužení mají mladí lidé do 30 let a důchodci.

Očekávání? Mírný optimismus…

Přes to všechno jsou očekávání společnosti Creditreform pro rok 2014 jsou v oblasti ekonomiky mírně optimistická. Faktory jako pokles cen energií a telefonních poplatků, nízká inflace, růst exportu podpořený silnou korunou a konec restriktivní politiky nové vlády by mohly ekonomiku stabilizovat a nejspíš se dočkáme i mírného oživení. To se však zřejmě ještě neprojeví ve výraznějším zvýšení mezd a zaměstnanosti.

„V oblasti insolvencí u firem očekáváme pro rok 2014 stagnující až klesající tendence. U spotřebitelů a nepodnikajících živnostníků bude počet insolvenčních návrhů spíš mírně rostoucí, ale nepředpokládáme návrat na hodnoty minulých let,“ uvedla Miloslava Osvaldová ze společnosti, která data zpracovávala. (Creditreform sleduje insolvenční rejstřík permanentně a své pravidelné analýzy o vývoji insolvencí v Česku i zahraničí zveřejňuje již několik let, pozn. red.).

O společnosti

Do roku 2012 zveřejňovala společnost Creditreform celkové počty insolvenčních návrhů u firem a u fyzických osob. V rámci  firem byly vykazovány i živnostenské firmy, které měly IČ a současně žádaly o oddlužení. V roce 2013 vykazovala společnost Creditreform skupinu živnostenských firem žádajících o oddlužení, v rámci zpřesnění metodiky a zlepšení vypovídací schopnosti zveřejňovaných údajů v samostatném sloupci nepodnikající živnostníci.

Od roku 2014 opět Creditreform přizpůsobuje metodiku změnám vycházejícím z novely Insolvenčního zákona. Vlivem společného oddlužení manželů docházelo k duplicitám v počtech insolvenčních návrhů u fyzických osob spotřebitelů a nepodnikajících živnostníků. Proto se opět sloučily fyzické osoby s nepodnikajícími živnostníky do jedné kategorie a čísla zveřejněná k 31.3.2014 byla o tyto duplicity očištěna.

Creditreform je mezinárodní skupinou poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik. Creditreform je přímo zastoupen v 23 evropských zemích a v Číně, celosvětově má 180 poboček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…