Já tušil, že to jsou s*ačky... Jak to bylo s otráveným alkoholem

01.10.2012 10:14

Týdeník Respekt se snažil zmapovat obchod s jedovatým alkoholem. Přitom zjišťoval, jak se policie dostávala na kobylku dodavatelům a pak také samotným výrobcům pančované kořalky. Na stopu je přivedli zvláště menší obchodníci. Od nich ale prý kriminalisté nejčastěji slýchávali: „Tušil jsem, že jsou v tom nějaké sračky, ani mě ale nenapadlo, že je to tak nebezpečné“.

Já tušil, že to jsou s*ačky... Jak to bylo s otráveným alkoholem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Na otravu metylalkoholem v Česku zemřelo již 26 lidí. Prohibice nárůst úmrtí poněkud pozastavila, ale aby byl prodej jedovatého moku  zaražen úplně, museli kriminalisté rozplést složitou síť obchodníků, dodavatelů a výrobců tohoto koktejlu. Kriminalisté se třeba vydali do garáží ve Zlíně a to na sídliště Jižní Svahy.

„Omšelá budova skrývala nejen parkující auta, ale také pět stovek lahví a barely s podezřelou tekutinou. Expertízy potvrdily, že je to smrtící směs alkoholu a metylalkoholu. Sedmatřicetiletý muž do něj v garáži přidával vodu a příchuti, v krabicích měl připravené tisíce etiket typu Lašský tuzemák, Albánská borovička, Meruňka nebo Extra jemná vodka Lunar,“ napsal k případu Respekt.

Jak týdeník ale zjistil, prodej nelegálního alkoholu a šizení na spotřební dani – zhruba padesát korun na půllitrové láhvi kořalky - „míchači" vcelku vynášelo. Měsíčně si údajně přišel na nějakých 150 až 200 tisíc korun. Když k tomu připočteme fakt, že ředitel policie ve Zlínském kraji Bedřich Koutný podotknul, že v této garáži se nelegální alkohol míchal ve velkém, pak to dohromady dá poměrně slušnou sumu.

Koutný ale uvedl, že míchač zřejmě nevěděl, že tentokrát má co dělat s roztokem, který je smrtelně nebezpečný. Proto mu za ohrožování zdraví závadnými potravinami a neoprávněné podnikání hrozí jen osm let vězení.

„Zoufali jsme si, když vyslýchaní nechtěli říci, odkud líh s metanolem mají,“ prozradil Respektu šéf zlínského vyšetřovacího týmu Martin Baláš. Podle něj ale nakonec většina promluvila. Mimo jiné i proto, aby mohli říci, že sice jeli v nelegálním obchodu s alkoholem, ovšem nevěděli nic o tom, že prodávali jed.

„Tušil jsem, že jsou v tom nějaké sračky, ani mě ale nenapadlo, že je to tak nebezpečné,“ uváděli pak zadržení tuto zhruba stejnou výmluvu.

Kriminalistům se podle zjištění Respektu zadařilo až 14. září, když od člověka, který míchal alkohol ve zlínské garáži, se přes další mezičlánky dostali až k podnikateli z Podkopné Lhoty nedaleko Slušovic, který měl roztok etylalkoholu a metylalkoholu přímo od „výrobců.“ Jak toho dopadli? Jednoduše. Jeden z obchodníků, který začal s policií spolupracovat, si s ním sjednal schůzku.

Místo fidorek jed

„Dopadený šofér, jehož firma oficiálně vyrábí plastové obaly na potraviny, zásoboval lihem celé Zlínsko včetně zmíněné stáčírny v sídlištní garáži,“ poznamenal týdeník s tím, že muž promluvil, proto již bylo jednoduché zajistit další podezřelé. Ti se měli nacházet v areálu bývalé čokoládovny Fidor, kde jsou dnes sklady. Areál pak využívala kromě jiných i firma Carlogic ze středočeské Řitky, která nabízí autokosmetiku a mimo jiné také směsi do ostřikovačů. Ty se ale vyrábějí jak z lihu, tak metylalkoholu. Právě z těchto surovin vznikl nebezpečný koktejl.

„Za hlavní viníky policie považuje majitele a jednatele společnosti Carlogic, sedmatřicetiletého Tomáše Křepelu a obchodního zástupce této firmy, dvaačtyřicetiletého Rudolfa Fiana. Fian se prý policii již přiznal k tomu, že namíchal směs metylalkoholou a alkoholu ze surovin, které mu dodal Křepela.

Podle státního zástupce Romana Kafky tento muž účinně spolupracuje a je to prý on, kdo je ve velmi špatném psychickém stavu. Metylalkohol přidával do lihu podle výpovědi proto, že je levnější. Zatímco technický líh vyjde na nějakých dvacet korun na litr, metylalkohol pak stojí polovinu. Fian se podle Kafky domníval, že alkohol jedovaté účinky metylalkoholu vynuluje – právě silný alkohol je totiž účinným protijedem této látky. Jenže poměr jedna ku jedné byl přece jen poměrně silný.

Kriminalisté zároveň údajně nevylučují, že podobná směs, byť v méně nebezpečném poměru, mohla být vržena na černý trh už v minulosti.

Oba muži jsou viněni z úmyslu obecného ohrožení, nechtěli sice nikoho otrávit, ale měli vědět, že směs s takovou koncentrací metylalkoholu může být životu nebezpečná. Proto jim hrozí až dvacet let vězení nebo i výjimečný trest.

Lorencová o otravách: To nebyla náhoda

Známá investigativní novinářka Jana Lorencová ke kauze ParlamentnímListům.cz nedávno řekla, že nesouhlasí s názory, že otrávení po požití nebezpečných lihovin s metanolem se stali obětí omylu.

„Nemyslím, že by někomu ujela ruka, že by šlo o omyl nebo náhodu, protože někdo nechtěně přilil do várky víc metanolu než obvykle,“ uvedla. Po dvaceti letech výroby nelegálního alkoholu mají už podle ní totiž nelegální výrobci tolik zkušeností, že takový omyl považuje za nepravděpodobný.

K verzi, že jde o omyl nebo nehodu, by se prý přiklonila, kdyby nešlo o tak široký záběr otrávených lahví mnoha různých značek. „Mohla by to být nešťastná náhoda, nebo nekalý konkurenční boj, kdyby ovšem šlo jen třeba o dva typy lihovin, do kterých by byl metylalkohol přimíchán,“ dodala Lorencová, která je přesvědčena o tom, že již před lety v řetězci lihového byznysu byli zapojeni nejen policisté a celníci, ale i místní politici. Stejně tak nepovažuje za pravděpodobné, že by metylalkohol pocházel z Polska.

Ostravská reportérka, která v říjnových volbách kandiduje do Senátu, je přesvědčena, že tragédii s mnoha oběťmi pančovaného alkoholu bylo možné zabránit, kdyby stát nezavíral oči nad ilegální výrobou lihovin.

Černý trh podle odhadů Ministerstva financí tvoří asi desetinu celkového trhu s tvrdým alkoholem. Unie výrobců a dovozců lihovin odhadují jeho podíl dokonce až na čtvrtinu.

Kalousek: Zdanění metylalkoholu je možné. Ale...

Připomeňme, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se ve včerejších Otázkách Václava Moravce (OVM) vyslovil pro zdanění metanolu. Nyní očekává analýzu Ministerstva průmyslu a obchodu o případných negativních dopadech na průmyslovou výrobu. Zvýšení spotřební daně z alkoholu by ovšem podle něj nemělo pozitivní dopad, protože by ČR měla nejvyšší zatížení na lihoviny v rámci euroregionu.

„Otázka po zdanění metanolu je legitimní. Požádal jsem Ministerstvo průmyslu a obchodu, kde všude se metanol používá jako surovina pro výrobky, abychom s vaničkou nevylili i dítě," prohlásil Kalousek. Informaci o tom, jestli by nemohla spotřební daň na metanol zkomplikovat výrobu nějakému segmentu průmyslu, by pak ministr měl získat během několika dnů. „Nezpůsobí-li to žádné vážné problémy, pak je tento námět na místě a jsem pro, aby byl zdaněn," dodal v OVM Kalousek.

Co je metanol?

Metanol se v chemickém průmyslu používá jako rozpouštědlo, přísada do nemrznoucích směsí, činidlo pro denaturaci lihu či jako přísada do pohonných látek. Dovoz metanolu v posledních letech roste a ve srovnání s rokem 1999 se hodnota jeho importu do Česka zhruba ztrojnásobila.

Zatímco v roce 1999 byl do Česka dovezen metanol za 210 milionů korun, tak loni hodnota jeho importu činila 631 milionů korun a za prvních sedm měsíců letošního roku 406 milionů korun. Dovoz metanolu do Česka roste nepřetržitě třetím rokem. Většina metanolu do Česka míří z Ruska a Německa. Dovoz etanolu, destilátů a likérů se ročně pohybuje kolem dvou miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…