Jandák: Soudružka Hanáková poslouchá bolševiky. Odvolat Černého byl její úkol

08.09.2012 13:57

Ondřej Černý byl po pěti letech v čele Národního divadla z funkce jeho šéfa odvolán. Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09), která jej funkce zbavila, však nebyla schopna vysvětlit, proč. Opoziční poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) má ale jasno.

Jandák: Soudružka Hanáková poslouchá bolševiky. Odvolat Černého byl její úkol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09) je především z řad členů opozice dlouhodobě kritizována za nekompetentnost k vedení resortu. Svůj amatérismus podle odpůrců ukázala i v pátek, kdy nečekaně odvolala ředitele Národního divadla, Ondřeje Černého.

Sama však nebyla schopna důvěryhodně vysvětlit, proč ke kroku přistoupila. Argumentovala slovy jako "nutná transformace" nebo "nastartování procesů". Neuvedla však jediné konkrétní Černého pochybení.

Jandák: Je to soudružka. Jen plní rozkazy

Podle poslance za ČSSD a exministra kultury Vítězslava Jandáka, je důvod Černého odvolání jasný. "Paní Hanáková je jen věrná soudružka, která plní úkoly, které jí zadá strana, kde vládnou bolševické praktiky," uvedl na adresu TOP 09 pro ParlamentníListy.cz. "O tom, že má Černý odejít, bylo rozhodnuto už za jejího předchůdce, ministra Bessera. Zadání bylo jasné - dostat do čela Národního divadla někoho loajálního k TOP 09.  A to pan Černý nebyl," vysvětluje Jandák, který je zároveň stínovým minstrem kultury za ČSSD. 

Lidé končí na dlažbě

Problém čistek se ale podle něho netýká jen resortu kultruy. "Vláda dělá čistky napříč resorty, chce všude své lidi a ty druhé vymetá na dlažbu," nebere si servítky exministr kultury. Podle toho jde o problém celé vlády, nejen TOPky a už vůbec ne šéfa státní kasy Miroslava Kalouska, na kterého si "všichni zvykli všechno házet." 

Jandák ale umělce, ani další lidi, kteří vládními změnami trpí, nelituje. "Koho si lidé zvolili, toho tam mají. Každý věděl, jaké to bude," uvedl na adresu vládnutí středopravicového kabinetu.

Besser: Proti Černému jsem nic neměl

Bývalý ministr kultury, Jiří Besser (TOP 09), se ale proti Jandákovým tvrzením ostře ohrazuje. "Ať nikdo netvrdí, že bývalé vedení resortu chtělo Černého odvolat. Není možné, aby byl šéf jakéhokoliv divadla odvoláván před sezónou, nebo při ní. Bylo domluveno, že Černý skončí po řádném období a bude vypsáno běžné výběrové řízení," řekl ParlamentnímListům.cz Besser s tím, že nechce, aby byl do záměrů Černého odvolat zatahován.

Černý: Arogance moci

Odvolaný ředitel Černý se svým odvoláním nesouhlasí. Jeho konec je prý arogancí moci. Stejný názor mají i šéfové uměleckých souborů divadla, kteří se za Černého postavili.

„S paní ministryní jsem v posledních měsících komunikoval poměrně často, během té komunikace nebyly vzneseny vůči mé práci vůbec žádné námitky,“ uvedl v pátek odvolaný Černý. Hanáková jej prý před odvoláním vůbec nekontaktovala. Nyní jej rovnou zbavila funkce a na jeho místo dosadila svého ekonomického náměstka Martina Sankota. 

Černý působil v čele divadla od roku 2007. Mandát mu měl vypršet za sedm měsíců. Ministerstvo namítalo, že podle analýz, které si nechalo udělat, byla situace v divadle nepříznivá. Chybně nastavené řídící procesy podle Hanákové vedly k ekonomické nestabilitě. Konkrétnější ovšem nebyla.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…