Jdi pryč z klubu, když hlasuješ s vládou, vyzval poslanec VV kolegu

25.07.2012 13:35

VÍME PRVNÍ Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vyzval poslance Milana Šťovíčka k odchodu z poslaneckého klubu a pokud tak Šťovíček sám neučiní, navrhne Chaloupka jeho vyloučení. Důvodem je, že Šťovíček často hlasuje s vládou proti pozicím Věcí veřejných.

Jdi pryč z klubu, když hlasuješ s vládou, vyzval poslanec VV kolegu
Foto: archiv poslance
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Milan Šťovíček

„Já jsem Milana Šťovíčka považoval za jednoho z mála slušných tady v tom baráku (rozhovor uskutečněn ve sněmovně-pozn. redakce). Když jsme volili nového předsedu poslaneckého klubu, tak jsem ho na tento post dokonce osobně navrhl. Milan nominaci nepřijal, protože je ještě starostou a tak dále. Tomuto člověku jsem věřil a hodnotil ho velmi kladně. Jeho chování nyní při hlasování a při posledním rozštěpení poslaneckého klubu VV je mi absolutně nejasné. Několikrát, opakovaně a velmi důrazně jsem ho na klubu oslovil, ať mi vysvětlí, proč hlasuje ve všech důležitých věcech proti nám a vždycky s vládou. On to vysvětluje tím, že to tak je podle programového prohlášení vlády, koaliční smlouvy a je to v programu VV a nemá důvod hlasovat jinak,“ řekl ParlamentnímListům.cz Chaloupka.

Šťovíček hlasuje s vládou a proti VV

„Já jsem mu ale říkal, že ani v koaliční smlouvě, ani programovém prohlášení vlády ani programu VV nikde nebylo například napsáno, jak se přesně provedou církevní restituce. Tam bylo napsáno, že se to udělá, ale ne způsob. Já nemám problém s tím, že církevní restituce je nutné provést, ale mám problém se současnou podobou. V koaliční smlouvě a programovém prohlášení nebylo také třeba tak vysoké zvyšování daní a tak dále. Navíc původní koalice se rozpadla a my již nejsme jako Věci veřejné koaliční smlouvou vázáni, protože se jí vůči nám necítí být vázáni ani bývalí koaliční partneři. Koaliční smlouva není o tom, že nám tam všechno líbí, ale vždy je to otázka kompromisu a handlu. My bychom nyní měli podporovat jenom to, co je v souladu s programem Věcí veřejných,“ dodal Chaloupka.

Šťovíčka následně vyzval k opuštění klubu: „Já bych byl strašně rád, aby Milan z poslaneckého klubu Věcí veřejných vystoupil přesto, že ztráta dalšího člověka je těžká. Ale pokud máme mít v klubu člověka, který je v podstatě ve všem důležitém proti nám, tak takového člověka tam nechci. A nevím, proč on by měl chtít být u nás. Proč on chce být ve Věcech veřejných, když v podstatě nesouhlasí s ničím, co my nyní děláme? My neděláme nic, co je proti našim slibům. Já bych byl rád, aby vystoupil z klubu a pokud nevystoupí, tak navrhnu jeho vyloučení.“

Poslanec Milan Šťovíček pro ParlamentníListy.cz zareagoval. "Vládu jsem opakovaně podpořil  už v době, kdy byly Věci veřejné její součástí. Podporoval jsem od začátku její program, který z velké části obsahuje volební program VV a koresponduje s cíly, s nimiž  jsem do sněmovny kandidoval. A pokud bude tato vláda plnit svůj program a bude uskutečňovat sliby a cíle v něm obsažené, může s mou podporou počítat. V klubu VV jsem tento svůj postoj vždy jasně deklaroval a mí kolegové velmi dobře vědí, že své postoje neměním a že nemám ve zvyku odcházet od rozdělané práce. A prostor pro věcnou diskusi je především na jednání poslaneckého klubu, nikoliv ve vzkazech přes média," uvedl poslanec.

Se Šťovíčkem by peakovcům ke klubu chyběl už jen jeden poslanec

Šťovíček v médiích uvedl, že se nechystá odejít k Lidem, ačkoli se o tom již delší dobu spekulovalo. Jeho hlasován kritizovala i předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová.

„Mám problém, že máme permanentně v některých klíčových věcech kvůli Šťovíčkovi nejednotné hlasování. Situaci potřebuji řešit nejen kvůli klubu, ale ozývají se i kraje. Vážím si každého jednoho poslance, nechci oslabovat naši sílu a vyloučení z klubu beru jako krajní variantu,“ řekla Právu šéfka klubu a jako příklad „diametrálně odlišných názorů“ uvedla Šťovíčkovu podporu snížení valorizace důchodů a daňového balíčku, kdy prošlo zvýšení DPH.

Poslanecký klub VV má nyní 12 členů, Lidem Karolíny Peake klub nemají. Pokud by Šťovíček odešel, či byl vyloučen z klubu VV a současně přešel k peakovcům, ti by měli již devět poslanců a stačilo by jim pak získat již jenom jednoho poslance k ustavení vlastního klubu. Karolína Peake vedla jednání v tomto směru s Michalem Doktorem, který nedávno odešel z ODS.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…