Jé, to je ten vlasatej komunista. Voliči se chtělo z rudého Dolejše zvracet

19.10.2012 9:02

REPORTÁŽ Jaké to je, když komunistický kandidát do Senátu žádá na ulici lidi o volební podporu? ParlamentníListy.cz byly při tom. „Jé, toho já znám, to je ten vlasatej komunista. Toho bychom teď volit mohli, viď, mami?“ reagovala například na Jiřího Dolejše jedna z mladých dívek. Právě Dolejš se totiž má o tomto víkendu utkat ve druhém kole senátních voleb na Praze 8 s Danielou Filipiovou z ODS.

Jé, to je ten vlasatej komunista. Voliči se chtělo z rudého Dolejše zvracet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za KSČM Jiří Dolejš

Maminky s dětmi, starší manželé, kluci, co šli právě do hospody, a třeba také neúspěšná senátní kandidátka za Věci veřejné Lenka Procházková. Ti všichni si ve čtvrtek odpoledne chtěli v Kobylisích alespoň na chviličku pohovořit s Jiřím Dolejšem. Místopředseda KSČM má totiž slušně našlápnuto k tomu stát se senátorem. Byl by to vůbec první komunista, který by se v Praze do Senátu dostal. Dolejš proto ve čtvrtek opětovně občany žádal, aby jej volili.

„Já jsem tady také kandidovala na post senátorky a znám paní Filipiovou a pana Dolejše a uvědomuji si, že Filipiová je ve všem mým opakem. Začíná to názorem na církevní restituce, neboť ona zvedla v Senátu pro ně ruku, a končí to dalšími sociálními zákony. Takže pokud bych měla já volit, tak bych dala hlas Dolejšovi, protože jeho názory jsou těm mým bližší,“ řekla ParlamentnímListům.cz spisovatelka Procházková, jenž je známá tím, že aktivně bojuje proti církevním restitucím. Právě proto byla želízkem v ohni Věcí veřejných, ale získala v prvním kole jen 5,6 procenta hlasů a ocitla se tak na šestém místě. Ale Dolejše dnes přišla osobně mezi lidi podpořit.

K ní se přidal dokonce i samotný šéf KSČM Vojtěch Filip. „Já jako předseda chodím rád na kampaně našich ´oveček´. Včera jsem byl v Roudnici nad Labem na podporu naší kandidátky v Litoměřickém obvodě,“ vysvětlil pak Filip ParlamentnímListům.cz a zasmál se představě, že by s Filipiovou u metra postával třeba samotný premiér Petr Nečas, který je zároveň i šéfem ODS.

„I já dostávám tady od lidí všemožné dotazy, třeba i na církevní restituce, proti nimž máme petiční archy. Byl tady samozřejmě také dotaz, nakolik věřím v úspěch našeho kandidáta. Myslím, že Jiří Dolejš má od lidí velkou podporu," dodal lišácky Filip.

Proti mne jede v Praze antikampaň...

„Je tu velký pohyb lidí, je to uprostřed volebního obvodu, takže je právě zde příležitost si s občany popovídat o všedních věcech,“ zmínil o chvíli později pro ParlamentníListy.cz sám „nejdůležitější“ muž. Podle něj jsou ale lidé již volbami trochu utahaní. „V prvním kole se hodně tázali, teď mi spíš vyjadřují podporu, anebo naopak něco negativního utrousí i proti mně. Ale nejsou to žádné ataky, reagují v klidu a bez emocí,“ zmínil Dolejš.

Svěřil se i s tím, že od středy proti němu ´jede´ v Praze negativní kampaň. „Jenže moc nezabírá,“ dodal Dolejš.

A co si reportérka ParlamentníchListů.cz mezi lidmi vyslechla? „Já nebydlím na Praze 8, ovšem Dolejše bych volila ráda. Za komunistů jsem vystudovala a byla jsem na tu dobu zvyklá. Nevidím na nich nic špatného,“ sdělila třeba paní ve středních letech.

Oni mne pronásledovali, dnes mi jsou sympatičtí

„My komunistům fandíme, nechceme už ty staré struktury tady,“ uvedl o chvíli později starší pán. „Já jsem dokonce emigrant. Mne komunisté dříve pronásledovali, ale teď si těchto vážím,“ zmínil pak s podobiznou Dolejše v ruce jiný Pražan. „Dříve tady bylo plno kariéristů a ti dnes budují kapitalismus,“ dodal a pak si šel potřást s Dolejšem rukou.

„Fuj, tak toho nechci ani vidět,“ reagovala na letáček s komunistou jiná paní. Její manžel pak štítivě poznamenal, že když vidí komunisty, tak se mu chce zvracet.

Pohledná dáma s dcerou ovšem měla jiný názor. „Za komunistů mi bylo líp. Alespoň mi dali práci a byt. Teď jsem ale musela chodit po podnájmech,“ zmínila a zabědovala pak na vládu Petra Nečase. „Už by měli ti chlapci jít od toho. Chci mít jistotu, že mne nevyhodí z bytu, když nic jiného,“ dodala. „Ony se dřív stály fronty na banány, a teď se stojí fronty na pracovní místa,“ dodala pak její dcera s úsměvem.

Mají z ostudy pytel. Hlavně ten Kalousek...

„Ti nahoře mají už z ostudy pytel. Já nevěřím hlavně tomu Kalouskovi, to je tedy pěkný vykuk. Kdykoliv jsem ho slyšela v televizi, tak se kroutí, stejně tak jako ministr vnitra. Lidi se ale na ta jejich vystoupení dívají, tak si pak mohou udělat o nich ´skvělý´obrázek," završila eskapádu negací na kabinet Petra Nečase jedna z úplně čerstvých důchodkyň. Dříve prý pracovala na Ministerstvu zahraničí a proto politiku sleduje.

Že má pak Dolejš i sociální cítění, to ukázal, když ho jeden nezaměstnaný požádal o peníze. „Měl byste nějaký drobák, pane poslanče?“ vypálil na něj. „Já se juknu. Jo, tady něco mám,“ odvětil na to možný senátor a z peněženky vytáhnul padesátikorunu.

Připomeňme, že výsledky prvního kola senátních voleb v Praze 8 byly mimořádně těsné. Jiří Dolejš získal 6 568 hlasů, Daniela Filipiová o rovnou stovku méně, třetího Martina Potůčka pak Filipiová předstihla o 92 hlasů. Vítězství komunisty Dolejše v pravicové Praze pak podle médií překvapilo i ty, kteří očekávali jasné vítězství levice. Hlavní město totiž dosud platilo za baštu ODS, případně TOP 09. Druhé kolo voleb se pak uskuteční tento pátek a sobotu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…