Jindřich Šídlo: Zaorálek moc dobře ví, proč se zastal Schwarzenberga

24.04.2013 8:36

Spor o diplomacii mezi ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) a prezidentem republiky Milošem Zemanem podle komentáře Jindřicha Šídla pro Hospodářské noviny leží v úplně jiné rovině, než kdo nakonec obsadí posty velvyslanců v Bratislavě nebo Moskvě.

Jindřich Šídlo: Zaorálek moc dobře ví, proč se zastal Schwarzenberga
Foto: Radim Panenka
Popisek: Projev Miloše Zemana na Česko-slovenském podnikatelském fóru

"Když si odmyslíme všechny ty povinné silné řeči o odchodu z vlády (Karel Schwarzenberg) a stejně silácké odpovědi o 'trapnostech' (Nečas), sledujeme první skutečně vážný konflikt o podobu politiky příštích let," píše Šídlo.

Tady podle něj nejde o Livii Klausovou v Bratislavě, kde stejně nejspíš nemůže podle autora nic zkazit, protože nejcitlivější otázkou česko-slovenských vztahů jsou již mnoho let výsledky vzájemných hokejových utkání. A dokonce prý nejde ani o Vladimíra Remka v Moskvě.

Sociální demokraté větří

Prezident Zeman se prý patrně cítí v silnější pozici, protože má svůj mandát jistý ještě minimálně 5 let, zatímco Nečasova vláda s příštími volbami téměř jistě končí. "Jenže rizika téhle hry rozeznali už i sociální demokraté. Odmyslíme-li si nějaké ty drobné sněmovní obchůdky typu Kala za Horníkovou na NKÚ, nepamatujeme za poslední tři roky tak silnou shodu v nějakém tématu," píše Šídlo.

Lubomír Zaorálek (ČSSD) se prý zastal Schwarzenberga a musí k tomu mít opravdu silný důvod. "Zřejmě si jako 'presumptivní' ministr zahraničí umí živě představit, co by mu Zeman s Kmoníčkem dokázali předvést," domnívá se autor komentáře.

Po silných slovech je ale podle Šídla užitečné vrátit se k diplomacii. "Té skutečné, jejímž smyslem je konfliktům trpělivě předcházet, ne je vyvolávat," uzavírá komentář pro HN.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…