John Bok kašle na prohibici a dal si vodku: Zpitomělí politici, co to děláte

18.09.2012 9:06

JINÝMA OČIMA Prohibice vadí šéfovi spolku Šalamoun Johnu Bokovi. Podle něj jde o zásah do soukromého podnikání a stát přece nemůže stupňovat represi a tresty jen proto, že si v dané chvíli neví rady. Sám přiznává, že si i v době zákazu poručil v baru a následně s velkou chutí vypil dva panáky vodky.

John Bok kašle na prohibici a dal si vodku: Zpitomělí politici, co to děláte
Foto: Hans Štembera
Popisek: John Bok, šéf spolku Šalamoun

Za zásah do soukromého podnikání považuje předseda Spolku Šalamoun John Bok opatření, které zakazuje na území našeho státu prodávat lihoviny o obsahu etanolu od 20 procent objemových a dále tuzemák a konzumní líh. „Domnívat se úhrnem, že každý, kdo prodává alkohol, bude porušovat zákon, je hloupost,“ říká pro ParlamentníListy.cz John Bok.

Anketa

Jste pro trvalé omezení přístupu k tvrdému alkoholu?

hlasovalo: 1886 lidí

Vadí mu, že podnikatelé či prodejci nakoupili zboží a teď ho nemohou prodávat. „Dali do toho prachy, tak ať jim to stát uhradí, když jim to nedovolí prodávat. To ať si pak zaplatí pan Heger a vláda, a ne občané. Nakonec to může dojít až k Ústavnímu soudu, copak bylo vyhlášeno všeobecné ohrožení nebo výjimečný stav? Přece nejde, že si vláda usmyslí a něco nám zakáže, příště třeba jezdit auty. Nevím, jak si to představují,“ zlobí se John Bok.

Z alkoholu má stát velké příjmy, ale na kontrolu se vykašlal

Podle něj je to hluboké zasahování do volby každého z nás. „Najednou zavedeme prohibici, zakážeme kouřit, kde to jsme? Komunisté to dělali jiným způsobem a teď tu máme kapitalismus, a ten nás bude zase omezovat v jiných rovinách. A to jenom proto, že se nějaká lobby nebo nějací fanatici rozhodnou, co je pro nás dobré. A bránit nám v riziku života. Také nikdo nikomu nezakazuje bungee jumping nebo rafting, i když pak končí v nemocnicích a všichni platíme na  zdravotnictví,“ uvádí John Bok.

V každém případě měl být postup ze strany státu jiný, ne aby zavedené opatření bylo na úkor občanů nebo toho, kdo podniká. „Samozřejmě je tragické, že umřelo dvacet lidí, ale je to hrozné i proto, že se ukázalo, jak málo dělá pro své občany při kontrole v této oblasti stát. Přitom na daních z alkoholu vydělává spoustu peněz, ale nestará se o to, o co se starat má,“ kritizuje předseda Spolku Šalamoun zodpovědné úředníky a politiky.

Objednal si vodu a vypil dva panáky vodky

Vláda tu má být od toho, aby věci řešila nikoli na úkor občanů, ale je placena za to, aby vymyslela vhodná opatření a pravidla. „Takže já shledávám kroky této vlády jako zmatečné, považuji ji za nezpůsobilou a doporučuji jí, aby se radila s odborníky. Stát přece nemůže pořád stupňovat represi a tresty jen proto, že si v dané chvíli neví rady,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz John Bok.

Upozorňuje na to, že při delším trvání může prohibice existenčně ohrozit majitele barů a klubů, kde se tančí. „Co si myslí, že se asi bude dít? Já byl v Písku v jednom baru, a tam jsem jim řekl, přece jim nepolezete někam, tak to dejte na moje riziko. Dělejte to jak v Americe za prohibice. Nabízejte čaj, to bude whisky, a nabízejte vodu, to bude vodka. A já bych byl rád, kdybyste mi nalila dvakrát vodu. Paní mi nalila pod pultem dvakrát vodu. Nechtěl jsem pivo nebo víno. Měl jsem chuť na vodku, protože mi bylo trochu šoufl. Musím vám říct, že byla skvělá,“ chlubí se John Bok.

Chlapci zpitomělí mocí vědí, co je pro nás nejlepší

Zákazy se ale společnost jen dostává do začarovaného kruhu. „Stát neumí hospodařit, potřebuje peníze, tak začne zase sát z lidí peníze, nejlépe přes DPH. Pak jsme všichni rukojmí. Když to ale zvednou, tak to podnítí nějakého šikulu, který začne ledacos vyrábět na černo a prodávat to levně. Tady je zodpovědnost státu, musí dělat rozumnou daňovou politiku, aby nenutil lidi porušovat pravidla,“ tvrdí John Bok, jehož v minulosti třikrát navrhl prezident Václav Klaus na ombudsmana.

Signatář Charty 77 se také pozastavuje nad tím, že si vždycky nějaká partička něco vymyslí a bude nám zakazovat číst knížky, nebo kouřit cigarety, či prodávat alkohol. „Je zajímavé, jak ti politici, kteří dřív byli obyčejnými řadovými občany, tak když se dostanou k moci, najednou mají představu o tom, že ví, co je pro nás nejlepší. Věděli to komunisté a dnes to vědí tihleti chlapci, kteří zpitoměli z moci,“ konstatuje pro Parlamentnílisty.cz John Bok.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…