Kalousek: Karel je mladík. Myšlením i tím, že se mu líbí děvčata

02.02.2013 11:04

Miloš Zeman bude i mým prezidentem, prohlásil hned v úvodu rozhovoru pro sobotní Lidové noviny (LN) ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), a to i přesto, že Zemanův tým tasil proti Karlu Schwarzenbergovi lži. Následně vysvětlil, proč TOP 09 trvá na připojení k fiskální unii EU. Ve hře je např. unijní rozpočet na léta 2014 až 2020. Nakonec přišla řeč i na Schwarzenbergovo zdraví. Prý je na tom lépe, než leckterý třicátník.

Kalousek: Karel je mladík. Myšlením i tím, že se mu líbí děvčata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

První místopředseda TOP 09 a ministr financí považuje volební výsledek, kterého dosáhl předseda strany Karel Schwarzenberg za velký úspěch. Znovu poděkoval všem lidem, kteří knížete volili, ale zdůraznil, že jako člověk ctící demokracii respektuje zvolení Miloše Zemana (SPOZ) hlavou státu, a to i přesto, že se Zemanův tým neštítil útoků na rodinu Karla Schwarzenberga. "Ale pokud uznáváte demokracii, nemůžete nového prezidenta delegitimizovat," zdůrazňuje.

ODS už se nemusí ohlížet na Klause

Druhý muž TOP 09 znovu důrazně odmítl, že by byl během prezidentské kampaně záměrně upozaděn, a stejně tak odmítl, že  TOP 09 hodlá v těchto dnech použít solidního výsledku svého předsedy proti ODS, jak se může zdát ze současné roztržky o přistoupení Česka k fiskální unii EU. Podle ministra financí nejde o pokus vyvolat předčasné volby, ale o vedení transparentní politiky vůči EU. Podle Kalouska sice nejsme v izolaci, ale pokud se budeme chovat čitelně, máme např. šanci, že získáme více evropských peněz na léta 2014 až 2020.

"V izolaci určitě ne, ale zaznamenal jsem mnohem menší míru pochopení pro naše priority. To se odráží ve všech jednáních a znovu vám říkám, že jsem hluboce přesvědčen, že se to odrazí i v jednáních o unijním rozpočtu. Když se druhým smějete do očí a odmítáte akceptovat jejich priority, i když vás to nic nestojí, proč oni by se k vám měli chovat jinak?" ptá se ministr financí.

A proč se TOP 09 rozhodla toto téma vyzdvihnout právě teď? Za pár týdnů končí ve funkci prezidenta Václav Klaus a Kalousek si umí představit vnitřní problém ODS, která by jako nejsilnější vládní strana předkládala prounijní zákon svému otci - zakladateli, jenž je zároveň známým euroskeptikem. Brzy však bude sedět na Hradě Miloš Zeman, takže toto možné dilema ODS zmizí.

EU a Schwarzenberg

Ministr financí odpovídá i na námitku, kterou přednesl např. senátor Jaroslav Kubera (ODS). Ten se domnívá, že nemá smysl podepisovat fiskální pakt, pokud vláda současně chystá přijetí mnohem přísnější české finanční ústavy. Kalousek k tomu uvádí, že podpis fiskálního paktu bude pro EU signálem, že chceme být součástí aktivního jádra EU. Proto o fiskální smlouvu usiluje TOP 09, nejde o snahu vyvolat předčasné volby.

Nakonec však přišla řeč i na to, že by Karel Schwarzenberg mohl být příštím premiérem. Kalousek si je vědom toho, že tuto silnou osobnost jsou ochotni volit i lidé, kteří by jinak TOP 09 hlas nikdy nedali. A právě taková silná osobnost by mohla vést příští vládu.

"Má v sobě víc energie a mentální svěžesti než leckterý třicátník. Znám třicátníky, kteří uvažují, jako kdyby jim bylo 75. Konrad Adenauer se stal kancléřem v 76. To jsou nejlepší léta," říká Kalousek. Politickým myšlením je prý kníže mladík.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…