Kalousek hájí zdanění náhrad: Sobotka si za ně koupil byt

05.12.2012 21:46

Někteří senátoři považují zdanění svých náhrad za chybu, která odporuje praxi českého zákona. Náhrady jsou totiž podle nich na úrovni tzv. diet zaměstnanců, kterých se zdanění také netýká. Proti těmto tvrzením se však ostře ohradil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kalousek hájí zdanění náhrad: Sobotka si za ně koupil byt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

 

"Pro politiky jsou náhrady standardním příjmem a v praxi je prokázáno, že s nimi politici jako se standardním příjmem nakládají. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přiznal, že si z nich ušetřil na rodinný dům," uvedl pro server Týden.cz a zdůraznil, že náhrady s dietami nemají nic společného. Náhrady jsou podle jejich slov určeny na dojíždění do Parlamentu, financování kanceláře či oblečení.

V roce 2009 si předseda ČSSD Bohuslav Sobotka skutečně pořídil luxusní byt v Praze-Stodůlkách. "Šetřil jsem na něj celých dvanáct let," prohlásil onehdy Sobotka. Část jeho úspor však byla z poslaneckých náhrad. Podle něj na tom ale nic špatného není, neboť zákon neukládá, za co náhrady utratit.

Kalouskovi vadí zejména zatížení rozpočtu. "Jsem přesvědčen, že politická situace, která tu je, neumožňuje, aby si politici zvýšili své reálné příjmy byť jen o jedinou korunu," upřesnil.

Zákony platí pro všechny

S jeho postojem však nesouhlasí místopředseda Senátu a kandidát na prezidenta Přemysl Sobotka. "Je to náprava směrem k zákonům. To, že jsme danili dietní systém, to je unikát, nikdo to tak nemá. Doufám, že tento návrh projde. Že se to nebude někomu líbit, je samozřejmě možné. Ale zákony v této zemi platí pro všechny, my nejsme exoti," míní.

Jak uvádí Týden.cz, základní senátorský plat činí 56 tisíc korun. Na náhradách k tomu senátoři dostanou sta tisíce korun ročně. Za rok 2011 byl jedním z rekordmanů Petr Gawlas z ČSSD, který na náhradách celkem vyčerpal 1 636 896 korun. Naopak Alexandr Vondra získal za kalendářní rok „pouhých“ 810 246 korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…