Kalousek je frajer, postavil se Blažkovu "svinskému" vydání, bouří aktivistka

27.05.2013 21:00

Ministr financí Miroslav Kalousek je prý frajer, zato o šéfovi justice Pavlu Blažkovi škoda mluvit, protože jeho úřad neuznává mezinárodní dohody. Vydání podnikatele Alexeje Torubarova do Ruska byla "svinská podpásovka". Lidsko-právní aktivistka Hana Demeterová má jasno, vždyť se tou věcí po celou dobu zabývala.

Kalousek je frajer, postavil se Blažkovu "svinskému" vydání, bouří aktivistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dnes se ve sněmovně bude hlasovat o důvěře vládě. Zasedání se asi protáhne do večerních hodin

„Česko má obrovskou ostudu. Na vině je ministr Blažek. Osobně mi řekl jeho první náměstek Daniel Volák, že úmluva o uprchlících jako mezinárodní dohoda pro nás není závazná, tak kde to jsme,“ zlobí se nad vydáním Alexeje Torubarova do Ruska lidsko-právní aktivistka Hana Demeterová, ředitelka sdružení Pomoz jednomu člověku. Kauzou se zabývala od samého začátku a ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi dokonce poslala knihu plnou faktů a případů lidí mučených či zavražděných v ruských věznicích.

Frajer Kalousek

Ač byla Demeterová v ostatních kauzách, kdy Rusko požádalo o vydání svých občanů, kteří v Česku žádali o politický azyl, úspěšná, případ Torubarov dopadl špatně. Na počátku května byl tento bývalý restauratér vydán zpět do Ruska. „Zemřela mi maminka a různé podpásové intriky kolem případu jsem nestačila korigovat a hlídat. Prostě se to nepodařilo,“ říká pro ParlamentníListy.cz smutně. Alexej Torubarov je nyní podle aktivistky už dva týdny ve vězení ve Volgogradě, kde je prý mučení na denním pořádku. Prý tam třeba jednomu vězni přibili nohy hřebíky k podlaze.

„Kalousek je frajer. Měl minuty na to, aby něco udělal a tak se to pokoušel řešit po svém. Politické body z toho vytřískat nemohl, protože mu bylo jasné, že šlape do měkkého. Jsem přesvědčena, že mu šlo v tomto případě o člověka a alespoň zmírnění ostudy Česka, když takhle opravdu svinsky vydalo Torubarova do Ruska,“ doplňuje.

Kniha (ne)mocných

Kauzou se zabýval i právník Milan Hulík. „Motivy mých lidsko-právních aktivit jsou jednoznačné, chci se stát ministrem spravedlnosti,“ řekl Demeterové nedávno výše jmenovaný právník v nadsázce ohledně případu, v němž má prý na hlavě ministr spravedlnosti Pavel Blažek celou horu másla. Ve svém oficiálním vyjádření na ParlamentníchListech.cz prý Blažek nehorázně lže.

Občanské sdružení Pomoz jednomu člověku vydalo o rodinných hrůzách Torubarových celou knihu Metody (ne)mocných, v níž jsou jednotlivé dokumenty. Na titulní stránce knihy s podtitulkem Vzkaz českým soudcům od těch, které posílají zpět do Ruska, jsou někdy dost drastické fotografie mužů, které zcela aktuálně zavraždili tamní policisté nebo vězeňští dozorci. Nechybí mučení, uřezaná hlava či znásilnění láhví od šampaňského. Knihu dostala řada soudců, státních zástupců a poslanců, aby si sami udělali obrázek. A před necelými třemi měsíci ji dostal i Blažek, o čemž svědčí dokument na stránkách zmíněného sdružení. Poslední rozhodnutí v kauze Alexeje Torubarova totiž vydal Ústavní soud a rozhodl o jeho vydání zpět do Ruska, přičemž Blažek tomu dal zelenou.

Manželka podnikatele

„Je to strašné. Nyní by měl být pověřen český diplomat v Rusku, aby se celým případem zabýval. Měl by se zajímat o to, co se s Torubarovem děje a ve věznici jej navštěvovat. Rusové by na to měli přistoupit, alespoň podle garancí, které nám dali. Nicméně zatím jsem od našich nezaznamenala žádný náznak zájmu,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Demeterová. Vždyť Česko v tomto případě podle ní porušilo základní premisu mezinárodní dohody o uprchlících. „Dokud není ukončeno azylové řízení, nesmí být uprchlík vydán do země, z níž odešel. A u Torubarova nebyly úřady v Česku za rok a dva měsíce schopny vydat žádné rozhodnutí,“ doplňuje.

Starší syn Alexeje Torubarova, jenž žije v Německu, proto hned podal na Blažka trestní oznámení. Jeho mladší syn nyní žije u známých rodiny, protože manželka Světlana Torubarová se psychicky zhroutila a byla internována v Psychiatrické léčebně Bohnice. ParlamentnímListům.cz při rozhovoru již dříve řekla: „Proč tady takhle mučíte naši rodinu. Copak nás chcete zničit? Když muže vydáte do Ruska, nepřežije!“ Stalo se a tragédie rodiny tím byla dokonána.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…