Kalousek je zoufalec a primitiv, naznačil pravicový filozof

06.03.2012 10:35

JINÝMA OČIMA Pravicový filozof Miloslav Bednář kritizuje vládu za zvyšování daní. Podle něho tak zrazuje pravicový program a pravicové voliče a chová se tak socialisticky. Karel Schwarzenberg podle něho nehájí české národní zájmy a snaží se, aby Česko bylo kolonií Německa. Studentské protesty považuje za levičáckou snahu vyvlastnit vysoké školy.

Kalousek je zoufalec a primitiv, naznačil pravicový filozof
Foto: facebook
Popisek: Profesor Miloslav Bednář

ODS i TOP 09 před volbami do sněmovny slibovaly, že nebudou zvyšovat daně. Nyní však ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 přišel s návrhy na zvýšení několika daní. Premiér Petr Nečas podpořil zvýšení DPH na 20 procent a progresivní zdanění 31 procent u měsíčních příjmů nad 100 tisíc. Pravicoví ekonomové obecně zvyšování daní kritizují. Nelíbí se ale i některým členům ODS, kteří ho považují za opuštění pravicové politiky.

Mezi další opatření navrhovaná Kalouskem patří například zvýšení DPH na 20 procent (s výjimkou knih, novin a léků), zvýšení daně z příjmu z 15 na 16 procent, zavedení progresivní daně 33 procent u měsíčních příjmů vyšších než 100 tisíc korun a snížení výdajových paušálů OSVČ na 25 a 35 procent, což také znamená faktické zvýšení daní živnostníkům.

Kalouskův primitivismus nás vede do Řecka

Bednář kritizuje zvyšování daní a považuje je ho za zradu pravicového programu i pravicových voličů.

„Je to důsledek toho, co dělal Kalousek předtím. Je velmi nezlomně přesvědčen, že když zvýší daně, tak dostane víc peněz. Ukázalo se ale, že to tak není. Že se musí počítat s lidským chováním. To, co teď vyvádí, to už je taková zoufalá akce, která v podstatě nahrává levici. Nějaké peníze z toho zvýšení DPH získá, ale snížením paušálů u živnostníků může získat úplné minimum. Například zrušení daně z příjmu fyzických osob by významně oživilo ekonomiku podobně jako kdyby neexistovaly daně z uhlí, vína a další,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bednář.

„Rozhodně jsem i proti snižování paušálů živnostníkům. Tím Kalousek akorát podváže ekonomiku. To je v zásadě řecká cesta a je vidět, že to je člověk, který nemyslí perspektivně a když se dostane do úzkých, tak se nedívá na sebe, že udělal před tím někde chybu, ale najíždí na socialistické recepty, dle nichž, když se zvýší daně, zvýší se příjmy, což je takový smrtící primitivismus. Výpadek tam má, ale je to způsobeno jeho politikou. On to zavinil svou neprozíravou politikou. Úspory, které dělá dnes, se měly udělat dávno,“ dodal Bednář.   

Nečas vědomě říkal, že nechce zvyšovat daně. „Vláda nechce zvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob,“ píše se například v programovém prohlášení vlády.

„Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně. Ano, my víme, že na sebe klademe vyšší nároky. Bylo by pohodlnější říci, že zvýšíme některé daně. Ale my jsme přesvědčeni, že to poslední, co potřebuje česká ekonomika v tomto stádiu obnovujícího se ekonomického růstu, je začít tento růst dusit vyššími daněmi,“ řekl před sněmovními volbami v debatě na ČT volební lídr ODS a současný premiér Petr Nečas. Podobně i Miroslav Kalousek sliboval, že celková daňová kvóta nevzroste.

Nečasova slabost a zrada pravicového programu

Bednářovi vadí, že ODS opouští vlajkovou loď svého programu, rovnou daň. „Myslím si, že to je slabost Nečase jako premiéra, i když si ho vážím za to, že aspoň měl tolik odvahy a nepodepsal smlouvu o fiskální unii EU. Nečas především by měl vědět, že cesta zvyšování daní a zavádění progresivního zdanění nikam nevede. To je postupná cesta do řeckých končin. Když říká, že je to nutné a jinak to nelze dělat, tak já si naopak myslím, že se to dá jinak dělat. Z lidského chování vyplývá, že když zvýšíte daně, tak za prvé budou lidi méně motivováni pracovat, protože jim stát peníze sebere, za druhé lidé budou hledat cesty, jak se placení daní vyhnout. Tohle přesně Kalouska a Nečase čeká. Já si myslím, že Nečas by se měl Kalouska co nejdříve zbavit a dosadit tam člověka typu Petra Macha, nějakého skutečného ekonoma. Tohle je neuvěřitelné flikování, co Kalousek předvádí. Je smutné, že na to Nečas naskakuje,“ zlobí se bývalý člen ODS.

„Rozhodně se to dá nazvat zradou pravicového programu. Chovají se dle principu: když je zle, tak se budeme chovat jako socialisti. Potom, co Václav Klaus a další odešli z ODS, tak liberální ekonomické zásady se ve straně velmi oslabily ve prospěch politického oportunismu. Ten politický oportunismus jenom vede ke ztrátě hlasů voličů,“ říká Bednář.

Schwarzenberg chce, abychom byli kolonií Německa

Bednář rovněž silně kritizuje zahraniční politiku ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Ten se podle Bednáře snaží, aby naše země byla v koloniální závislosti na Německu, které ovládá EU.

„Karel Schwarzenberg je na Německo silně vázán. On se v televizi přiznal, že pořád žije ve své mladické, naivní a nekritické víře v projekt Jeana Monneta na vytvoření evropského centralizovaného státu. Co nyní zažíváme v EU, jsou přesně důsledky této dirigistické, bezohledné, centralistické a unifikační politiky. Toto všechno s umělým projektem eura přivedlo Evropu na pokraj bankrotu. Z Evropy se stává území, které není politicky ani ekonomicky perspektivní a čeká nás mnoho let útlumu. Záměrem eurocentralizátorů je zlikvidovat demokracii ve prospěch centrální byrokratické vlády, kde hlavní slovo mají Německo a Francie. To je tragédie, kterou pan Schwarzenberg není schopen vůbec pochopit. On pořád žije ve své zatvrzelé víře a myslím si, že se nakonec nedočká žádné satisfakce, spíše naopak,“ myslí si Bednář.

Podle něho ministr zahraničí nehájí národní zájmy. „On je totiž upřímně přesvědčen, že českým národním zájmem je de facto přijít o svou suverenitu a svobodnou státní existenci, podřídit se údajně více osvícenému a silnějšímu vedení Německa a případně Francie. Číší z něho přesvědčení o zaostalosti území s názvem Česká republika, a proto je potřeba toto území podle něj de facto koloniálně podřídit Německu a nechat ho jím kultivovat. Bohužel tito údajně vyspělejší a osvícenější nyní dovedli Evropu do katastrofy. A mimochodem v historii i dvakrát před tím. Toto je jediné, co tady pan Schwarzenberg předvádí a myslím si, že by v české vládě neměl být,“ míní pravicový profesor.

Vysoké školy ovládají marxisté. To je jejich vize autonomie

Vysokoškolský profesor Bednář kritizuje i protesty studentů. Studenti i profesoři podle něho měli dost času věci prodebatovat. „Oni přišli s čistou negací v okamžiku, kdy se blíží schvalování těch návrhů ministra Dobeše. A neříkám, že jsou dokonalé,“ míní Bednář.

„Takzvaná autonomie vysokých škol je od roku 1989 velice smutný příběh. Na většině vysokých škol, ale především na těch humanitních společensko-vědních oborech převládaly staré místní kádry marxisticko-bolševického ražení. Ti nejhorší sice odešli, ale ti v zásadě přesvědčení o nadřazenosti marxistické věrouky zůstali a tak se zakonzervovala ta údajná autonomie, ale to byla autonomie pro někdejší komunisty, kteří ze srdce nesnášeli přesvědčené demokraty. Jimi oni nikdy nebyli, pouze se přizpůsobovali nějaké reformě a částečně revidovali svůj marxistický pohled,“ říká Bednář.

„Tito lidé měli dlouhodobý vliv na výchovu studentů a jejich indoktrinaci, jejíž výsledky dnes vidíme. Když studenti tvrdí, že jde o plíživou privatizaci. Pokud slovo privatizace znamená zločin a autonomie znamená jen samosprávu těch, kteří nepřipouštějí jiný názor než ten svůj, tak to není dobrá zpráva pro budoucnost vysokých škol. Ze strany studentů a profesorů se spíše jedná o vyvlastnění vysokých škol v jejich prospěch dle principu: ´dejte nám peníze, my si budeme dělat, co chceme za vaše peníze. A vy nám do toho nemáte co mluvit. To je amorální a nehorázné. Tento hlučný typ protestu nemůže situaci nějak zlepšit. Tomu může přispět jen věcná debata a jak jsme viděli, setkání s ministrem se studenti vyhnuli. Vyřvávat na ulicích je jednodušší,“ uzavřel Bednář.  

Bývalý člen ODS a klausovec

Miloslav Bednář je vysokoškolský profesor, profesně se zabývá politickou filozofií a politikou. Na veřejnosti zastává liberálně konzervativní politický směr a předkládá kritická stanoviska k politickému zaměření Evropské unie. V Klausově Centru pro ekonomiku a politiku mu vyšla například kniha Evropanská tyranie.
 
Mezi lety 1999 - 2009 byl členem ODS, kde se zabýval zahraniční politikou a vztahem České republiky k Evropské unii. Společně s Janem Zahradilem byl jedním z autorů Manifestu českého eurorealismu. Na ustavujícím sněmu Strany svobodných občanů byl zvolen místopředsedou této nové politické strany, za níž kandiduje do Senátu na Praze 12.

{relatedarticles title="Psali jsme:" articles=&

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…