Kalousek při interpelacích kázal o důstojnosti

16.05.2013 20:27

Interpelace v Poslanecké sněmovně se dnes nedočkaly odpovědí premiéra Petra Nečase – stejně jako drtivá většina vlády totiž nepřišel. Došlo dokonce na moment, kdy musel předsedající vyzvat ministry, aby alespoň jeden dorazil.

Kalousek při interpelacích kázal o důstojnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přinesl na schůzi Sněmovny tabulku, která ukazovala vztah mezi ekonomickým stavem České republiky a zaváděním reforem Nečasovy vlády. „Není to náhoda a není to shoda okolností, že od začátku roku 2011, kdy začala česká ekonomika zpomalovat, byla spuštěna reforma Nečasovy a Kalouskovy vlády,“ poznamenal Sobotka. Na vině je podle něj například snížení investic do bydlení nebo infrastruktury, tedy úspory.

„Já se ptám, pane premiére, jestli se omluvíte občanům ČR za chyby, které vaše vláda způsobila a které stály na začátku největší recese, jakou ČR zažila,“ dodal Sobotka.

Do premiéra se pustil i další poslanec ČSSD Ladislav Šincl. Ten poukázal na fakt, že Petr Nečas kritizuje sKarty – které ale jeho vláda zavedla. „Je pěkné, že jste se dopracoval k tomu, že víte, co už každý u nás ví,“ uvedl Šincl. „Je opravdu smutný pohled na premiéra, který si troufá jen na nemocné a staré,“ dodal vzápětí. Ani jeden se však odpovědi nedočkal.

Šincl to dokonce označil za zbabělé. „Nechodíte na interpelace téměř pravidelně,“ postěžoval si. "Když jsou ústní interpelace, nemyslíte si, že by měli být přítomni ministři i vy?" zlobil se podobně i poslanec Adam Rykala.

Další dotaz, který byl vznesen na adresu premiéra, se týkal evropských dotací. Předseda ČSSD Sobotka se prý obává, že vláda nemá některé z nich dojednané. „Jak ministerstvo průmyslu a obchodu, tak ministerstvo financí, tak vláda měly dostatečný prostor na to, aby si s Bruselem podmínky dotace vyjednaly,“ dodal Sobotka.

Že nebudou dotace schváleny, se navíc obává ještě z jednoho důvodu – následky ponese i další vláda. „Tak to je už finanční riziko, které může ohrozit příští vládu,“ obává se Sobotka. Pokud příští parlamentní volby skončí tak, jak předpovídají průzkumy, vládu by sestavoval právě on.

Poté následovaly i dotazy vznesené na ministry, z nichž se někteří nakonec dostavili. Například ministr financí Miroslav Kalousek, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo šéf resortu zemědělství Petr Bendl.

Sobotko, nenapovídejte

Na prvního jmenovaného směřovalo vysoké množství dotazů. Došlo i na moment, kdy Kalousek nabádal Sobotku, aby nenapovídal svému poslanci Jiřímu Petrů, když čekal na reakci na svoji odpověď. „Pane předsedo, nenapovídejte panu poslanci, co mi má odpovědět. On to ví! To je nedůstojné přece,“ rýpnul si ministr.

Zároveň dodal, že se nikdo nemusí bát politického vlivu. „Nedovolím žádný politický tlak na to, aby málo efektivní pracoviště zůstalo zachováno jenom proto, že to tam slíbil nějaký starosta nebo poslanec,“ uvedl Kalousek.

Předseda jeho strany TOP 09 Schwarzenberg musel vysvětlovat prodej Lobkovického paláce Němcům. Sporná je podle poslanců především jeho prodejní cena. Tu Schwarzenberg neprozradil, za "čistou fantas" ale označil sumy z médií. Nedávno se psalo o 670 milionech korun. "Nikdo na světě neuveřejňuje nabídky a tak dále, dokud nejsou jednání ukončena. To bychom byli, promiňte, opravdu podaření pitomci," uvedl ministr.

Na několik dotazů musel odpovídat i ministr zdravotnictví Leoš Heger, například od Pavla Béma (ODS) ohledně konopí. Bém totiž poznamenal, že se v této otázce na ministerstvu vychází ze studie, která je osm let stará.

Lavice vlády byla na chvíli prázdná

Heger pak v jednu chvíli dokonce musel zachraňovat celou vládu. Ke konci interpelací se totiž stalo, že nebyl přítomen jediný její zástupce. „Já prosím vládní koalici, aby zajistila účast aspoň jednoho člena vlády,“ pronesl s úsměvem předsedající Jan Hamáček. Vzápětí přišel osamocený Heger.

Na interpelacích se také řešilo aktuální téma kolem bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Toho dnes zprostil obžaloby Obvodní soud pro Prahu 7. Přitom ministr vnitra Jan Kubice kdysi tvrdil, že pokud by se ukázalo, že obvinění Lessyho bylo účelové, odstoupí ze své funkce.

Ve Sněmovně to připomněl stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc. „Co jiného než rozsudek soudu, že to obvinění se nezakládalo na pravdě, tedy že bylo účelové, by mělo vést k tomu, že by měl pan ministr naplnit svá slova a odstoupit?“ ptal se. V rámci interpelací tak ministrovi položil i jasnou otázku – kdy hodlá Kubice odstoupit? „Dokdy tak učiní? Protože tady není třeba se ptát, zda tak učiní.“ Odpovědi se ale nedočkal, Kubice je totiž na zahraniční cestě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…