Kalousek provokuje, aby zakryl zlodějny TOPky. Politik ODS udeřil

03.04.2013 6:28

ANKETA Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v posledních dnech několikrát opřel poměrně tvrdě do svého koaličního partnera – ODS. Občanským demokratům se to ale nelíbí.

Kalousek provokuje, aby zakryl zlodějny TOPky. Politik ODS udeřil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

ODS například navrhla znovuzavedení slevy na dani pro pracující důchodce. Ministr financí Kalousek ale považuje návrh ODS za předvolební tah. „Já odmítám létat ode zdi ke zdi jenom proto, že ODS je nervózní ze svých preferencí,“ zlobil se Miroslav Kalousek v České televizi.

Kalousek se v rozhovoru pro Aktuálně.cz také ohradil proti tomu, že premiér a předseda ODS Petr Nečas kritizoval ministryni kultury Alenu Hanákovou, která je ve vládě za TOP 09, respektive Starosty a nezávislé.

Mně je úplně jedno, co říká ODS…

„To, že předseda vlády veřejně kritizoval člena své vlády, jsem vzal na vědomí s pokrčením ramen. Je to otázka vkusu pana předsedy vlády, to není problém paní ministryně. Možná že kdybychom tento vkus přejali a začali veřejně diskutovat o tom, jak kvalitní je to premiér, tak by se vůči němu paní ministryně Hanáková ukázala v mnohem lepším světle. Ale my tento styl zatím neděláme a jsme velmi loajální,“ rýpnul si Kalousek.

Ten také v rozhovoru řekl, že ho nezajímá, co ODS říká:„Mně je skutečně úplně jedno, co říká ODS na svých kongresech. Já nejsem ani člen, ani volič ODS. Ať si říkají, co chtějí.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS, zda i ve světle těchto posledních výroků považují Miroslava Kalouska za dobrého koaličního partnera.

Hrané sebevědomí: Nezbývá jim než probudit Karla

„Hrané sebevědomí a silácké řeči pana Kalouska ve skutečnosti prozrazují vnitřní nejistotu, pokud jde o jeho TOP 09. Jeho přiznání, že do voleb 2014 nemají jiný plán, než ještě jednou probudit ´Karla´, je přiznáním programové prázdnoty,“ řekl ParlamentnímListům.cz šéf europoslanců ODS a člen grémia strany Jan Zahradil.

""Sňatky z rozumu plodí mnoho výroků, slov, často výčitek či kritiku, ale v konečném důsledku jsou odsouzeny k tomu, aby fungovaly. Takže současnou "slovní přestřelku" beru na lehkou váhu. Je to folklor doprovázející existenci koaličních vlád. "Kluci a holky" se kočkují, moc se nemají rádi, ale přesto jsou si souzeni. Na obsahu slov nezáleží, byť mohou být (i) pravdivá," zhodnotil pro ParlamentníListy.cz poslanec Pavel Bém

„Mám už delší dobu pocit blížící se jistotě, že pan Kalousek nemá při svých výrocích jasnou mysl. Často používá metodu: útok je nejlepší obrana. Za vůbec největší problém v koalici považuji fungování a práci ministerstva práce a sociálních věcí za pana Drábka a Šišky. Žádnou sebereflexi pana Kalouska jsem nezaznamenala. Obdivuji trpělivost pana premiéra a jeho slušnost. Já na jeho místě bych byla slovně minimálně na úrovni slovníku pana Kalouska. Pan Kalousek je už dost starý, takže změnu nelze očekávat. Tak ať vidí další možní koaliční partneři, co je v budoucnu čeká. A to neberu panu Kalouskovi, že je nepřehlédnutelným výrazným politikem,“ řekla redakci poslankyně Jaroslava Wenigerová.

Svůj názor sdělil i Aleš Rádl: "Já myslím, že Kalousek je pořád stejný parťák, ať je u toho s Grossem nebo Špidlou, nebo je u toho s Topolánkem či Nečasem. Průběhy a efekty těchto partnerství jsou si až nápadně podobné a evidentně záleží jen na síle druhého partnera, kdy a jak nastanou."

Nervózní Kalousek záměrně provokuje

Senátor Milan Pešák uvedl, že Kalouska za dobrého koaličního partnera nepovažuje a nikdy nepovažoval. „Ale bez koaličních partnerů se v našem volebním systému vláda sestavit nedá. A možné koaliční partnery vybírají občané ve volbách,“ dodal senátor.

„Kalousek záměrně provokuje, aby odvedl pozornost od zlodějny, kterou TOP 09 provozovala na ministerstvu práce,“ míní europolanec Hynek Fajmon.

„Nebudu komentovat nervózní kroky představitelů TOP 09. Koaliční partner nemusí být vždy přítel, je to koaliční partner. K dalšímu není zapotřebí mít komentář,“ říká poslankyně Lenka Kohoutová. Ta dlouhodobě kritizuje práci ministerstva práce, které má v gesci TOP 09.

To už vidí i slepí

„Kalousek už dávno není dobrým koaličním partnerem. To už vidí i slepí,“ říká senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Velký spor mezi ODS a TOP 09 vznikl nedávno také kvůli nominaci na prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, kdy vznikla dohoda, že prezidentem NKÚ bude Miroslav Kala z ČSSD a viceprezidentkou Zdeňka Horníková z ODS. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazík tehdy uvedl, že díky zvolení Kaly se může opakovat únor 1948, neboť ČSSD bude mít pod kontrolou řadu státních orgánů.

Rivalita také vzrůstá kvůli tomu, že TOP 09 předběhla ODS v několika posledních průzkumech veřejného mínění. Mezi ODS a TOP 09 také panuje spor kvůli vstupu do bankovní unie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…