Kalousek v tom šlape jak slon v porcelánu, říká senátor ČSSD

13.07.2012 7:42 | Zprávy

ROZHOVOR Senátor ČSSD Miloš Malý si myslí, že kauza Rath poškodí ČSSD ve volebním výsledku. Miroslav Kalousek se v kauze CASA podle něho chová jako slon v porcelánu. Podle senátora Romy nikdo ze společnosti nevylučuje, ale vylučují se sami a euro může být prospěšné pouze pro souměřitelné ekonomiky, slabším nevyhovuje.

Kalousek v tom šlape jak slon v porcelánu, říká senátor ČSSD
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Senátor ČSSD Miloš Malý

Do jaké míry podle vás kauza Rath poškodí ČSSD ve volbách?

Sociální demokracie má ve svém programu boj proti korupci. Je logické, že pokud se v našich řadách stane věc, která se stala s panem doktorem Rathem, tak to zanechá mezi našimi voliči dost velikou stopu a v každém případě někteří z nich změní svou volební preferenci směrem k jiné politické straně. Takže předpokládám, že můžeme přijít až o pět procent voličů. Občané si velmi dobře pamatují, kdo jaké dával sliby a jak byly naplněny. Když deset let jako strana dobře pracujete, vybudujete určitý stupeň důvěry u občanů. V okamžiku kdy dojde k porušení daného slova, tak dorazíme na dno a deset let dobré práce se zneguje a začíná se od nuly. Musíme znovu a znovu prokazovat, že to byl ojedinělý případ a že tu nejde o problém celého stroje ČSSD, ale jedno kolečko bylo vadné a to se musí vyměnit.

Váš senátorský kolega Pavel Lebeda naznačil, že by se mohl částečně jednat o komplot i s ohledem na míru nasazené techniky a jisté nesrovnalosti. Co si o tom myslíte?

Vždy před volbami se nějaká taková věc, která může zamíchat volebními výsledky, objeví. Můžeme si vzpomenout na Kubiceho zprávu, o které se prokázalo, že není dostatečně podložená důkazy. Ale ke kauze Rath bych řekl, že pokud někoho chytnete s určitým množstvím peněz, které drží v krabici, tak tady nemůžeme mluvit o komplotu, ale o tom, že jde o porušení zákona. A tady platí padni komu padni. Pokud se někomu zdá, že policie nasadila příliš mnoho prostředků, tak já zas říkám, že to je příliš málo na to, jak veřejnost zareagovala – to znamená, jak prudce klesla důvěra občanů v politiku a schopnost státu garantovat lidem právo a spravedlnost. Nelze se vměšovat policii a státním zástupcům do toho, jak mají jednat. Máme trestní řád a pokud je tento manuál dodržen dle práva, nemůžeme mluvit o komplotu. Je třeba dodat, že stejně razantně by měly být vyšetřovány i ostatní podezřelé věci, protože korupce je rakovinou naší společnosti.

Nyní je aktuální kauza nákupu letadel CASA a Vlasty Parkanové. Jak se díváte na to, jak se v celé věci angažuje ministr a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek?

Ministr Kalousek je významný politik a každé jeho slovo má o to větší váhu. Je pravda, že některé jeho kroky od něj jako politika nejsou příliš obratné. Měl by lépe vážit své kroky a zdá se, že šlape jako slon v porcelánu. Ničemu tím nepomůže. Policejní spis je zpracován v určitém rozsahu a jednotlivé dílčí složky k tomu dávají stanoviska a vyšetřovatel si z nich skládá celkovou mozaiku a celý příběh. Nechme pracovat policii a soudy. Pokud je policista či státní zástupce přesvědčen, že byl spáchán trestný čin, tak je jeho povinností to šetřit. A když někdo dělá jenom svou práci, tak není možné mu říkat, že je na někoho vysazen. Bylo by dobře, kdyby byli všichni takhle aktivní a kdyby policie měla lidi, kteří se nebudou bát sáhnout i do nejvyšších pater politiky.

Na druhou stranu je pravda, že usnesení vlády jsou usneseními kolektivního orgánu a je problém, jak najít konkrétní vinu konkrétního člena vlády. Stálo by za to upravit pravidla tak, aby si byl každý vědom toho, že když bude nějak hlasovat, tak za to bude mít svůj díl odpovědnosti. Na obcích už něco takového funguje, když dělá elektronické hlasování a pak je jasné, kdo je za co odpovědný.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…