Kandidát na Hrad Franz pod Ježíšem na mazlení: Vím, jak dát do pořádku stát

27.09.2012 19:00

REPORTÁŽ (UVNITŘ FOTOGALERIE) Popartový malíř prezidentem. Takovou budoucnost má Česko, když vyhraje potetovaný profesor Vladimír Franz. Hlavně chce, aby lidé opět našli smysly svých životů a pojmy jako ekologie či láska nebyly vyprázdněné, jak o tom referuje jeho obraz, kde stuhy s těmito pojmy míří do vagín ve tvaru kosočtverců. V Dvorak Sec Gallery v Praze to řekl svým příznivcům. Jeho partnerka Ida Saudková ho v tom prý podporuje tak, že udržuje domov, aby byl útulným.

Kandidát na Hrad Franz pod Ježíšem na mazlení: Vím, jak dát do pořádku stát
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Vladimír Franz, hudebník, profesor umění a kandidát na prezidenta

„Umění je od toho, aby nám pomáhalo přežít. Když jsem se zabýval přírodou, nestačilo mi to, což si vynutilo zjednodušení, a tak jsem vytvořil tento sociálně kritický cyklus,“ sdělil na úvod skladatel a prezidentský kandidát Vladimír Franz před svým obrazem Ježíš na mazlení. Jakousi postavičkou na plátně z bavlny, která má na sobě sadomasochistické slipy. Ostatně na jeho vernisáži v pražské Dvorak Sec Gallery se toho událo mnohem víc.

Prezident je i hercem

„Když jezdím zemí, vidím, že lidé nemají smysl svého života. Je pro nás důležité ho najít. Člověk rezignoval na své občanství. Kdo nic nedělá, je viníkem obecného stavu,“ řekl dál Franz a dodal: „Je otázkou, jestli tyto volby budou opravdu přímé. Pro některé kandidáty se sejde deset senátorů při obědě a stačí to, hlasy se dají i koupit. Prezident je hercem v jedné z hlavních rolí. Pomineme, jestli v komedii nebo tragédii. Nicméně i divákem, úředníkem, symbolem a občanem. Takže je třeba dobře vybírat.“ Podle něj je politika sociální sochařství a proto se bude v galerii konat řada debat s dost zajímavými hosty.

„Jsme rádi, že se Vladimír k naší výzvě postavil čelem. Po republice je dnes kolem sto šedesáti míst, kde lze podepsat petiční archy a vznikají samovolně nová,“ řekl plné galerii Vojtěch Bednář z Iniciativy Vladimír Franz prezidentem. Prý petici podepsalo zatím deset tisíc lidí. „Já se podepsal dvacetkrát. Samozřejmě, že ne jedním jménem. Takže je vše čisté,“ vtipkoval herec Martin Zbrožek, jenž vše uváděl. Volně přístupné akce se zúčastnila roztodivná společnost. Například špion Karel Koecher, jenž se za dob studené války dostal na vysoký post v americké CIA, spisovatelka Bára Nesvadbová, herečka Vilma Cibulková a mnoho dalších.

Obraz plný prezidentů

U jednotlivých obrazů nebyly napsány jejich názvy, což vybízelo k vlastní představivosti. Popartových pláten v galerii visí osm a je na co se koukat. Na jednom z obrazů, který se prý jmenuje Vyprázdněné pojmy, je stůl, uprostřed sedí Mickey Mouse, a k dalším židlím vedou barevné stužky připomínající v celku duhu s nápisy jako svědomí, ekologie, humanita, láska, duše, tolerance a všechny ústí ve vagínách v podobě kosočtverce sedících na těchto židlích. Jen slovo bůh vede k černému kosočtverečku. Za tímto barevným výjevem je vidět horu Říp. Ostatně výklad autora nabídnou ParlamentníListy. cz v následném rozhovoru.

Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

„Já tomu moc nerozumím. Tahle abstrakce mě štve, ale tohle je dost dobrý,“ prohlásila Monika Novotná, jedna z návštěvnic galerie. Zastavila se před obrazem plným prezidentů. Na něm je vyobrazen Tomáš Garrigue Masaryk jako pánbůh, Emil Hácha jako maska, Klement Gottwald jako řezník a tak dále. Ostatně současný pán Hradu Václav Klaus tam je tenistou, tedy žije sportem. Na konci obrazu stojí tatínek expandované loutkové postavičky Hurvínka Spejbl. Ten ostatně nad všemi českými prezidenty drží pivo, jako by jim nabízel přípitek, napít, či ho na ně chtěl vylít. Toť otázka.

Pokérovaný profesor

„Moje hlavní motto zní, vzdělanost, kulturnost a občanská společnost,“ řekl dále Franz. Z davu se ozvalo, jaký bude v případě jeho zvolení statut první dámy. Narážka na to, že Vladimír Franz žije s fotografkou Idou Saudkovou na hromádce. Možný prezident oblečený do tetování, saka, džín a barevně škálovaných bot se zasmál a odvětil: „Pakliže chceme dát do pořádku stát, musíme dát do pořádku i toto.“ Ostatně Franz je právník, malíř, skladatel, historik umění, historik hudby. „Je rozvedený, otcem dcery. Jeho majetek tvoří třípokojový byt na pražském Smíchově a stavení v jihozápadních Čechách,“ píše se v jeho předvolební brožurce.

Anketa

Dali byste svůj hlas Franzovi?

55%
hlasovalo: 2290 lidí

Na balkón zajímavě koncipované galerie zrovna odcházela partnerka tetovaného muže Franze Ida Saudková s kamarádkou Nesvadbovou. „Jen na dvě minutky,“ poprosil novinář a celebrity svorně kývly. „To jsem fakt nepochopila. My už se bereme osm let a vždy to plánujeme, ale nemáme na to čas. Je mi to celkem jedno, jemu taky, ale už jsme spolu tak deset let,“ řekla Saudková na jasné sdělení možného prezidenta. „Domácí podporou. Je navařeno, umyto nádobí, uklizeno. Hlavně se starám o pejsky, o něž se normálně stará Vladimír. Pomáhám mu, jak se dá. To jsou neviditelné věci, které když se nedělají, tak to je vidět,“ odpověděla na otázku, jak pomáhá partnerovi v prezidentské kampani.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…