Kauza zavřeného soudce: Prý škodil víc, než se zdálo

26.02.2013 7:38

Soudce z Prahy 2 Ondřej Havlín obviněný v nejnovější justiční kauze z korupce má další problém. Deník Právo zjistil, že mu hrozí kárná žaloba kvůli možným pochybením při rozhodování více než dvaceti případů trestných činů v dopravě nebo majetkových deliktů.

Kauza zavřeného soudce: Prý škodil víc, než se zdálo
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Havlín údajně vzal poškozeným právo připojit se k trestnímu řízení s nárokem na náhradu škody způsobené pachatelem. Nedal jim totiž vůbec vědět o tom, že už nařídil hlavní líčení a dokonce vynesl rozsudek. Mnohdy jde přitom o statisícové částky. Jeho nadřízení na to přišli počátkem letošního roku na základě stížnosti příbuzných jedné z obětí tragické dopravní nehody. Protože o hlavním líčení nevěděli, nemohli žádat o peníze za smrt blízké osoby.

"Na základě stížnosti jednoho poškozeného byla provedena prověrka spisů doktora Havlína a bylo zjištěno, že zhruba v pětadvaceti věcech došlo k obdobnému pochybení. Je to jednoznačně zkrácení práv poškozených,“ řekl Právu místopředseda pražského městského soudu Bohuslav Horký, který tuto věc spolu s vedením Obvodního soudu pro Prahu 2 nyní řeší.

Předseda obvodního soudu Aleš Sabol připravuje kárnou žalobu. Má prý totiž podezření, že ze strany Havlína šlo o úmysl nebo vědomou nedbalost. Ve všech případech totiž obviněný soudce přesně věděl, kdo jsou konkrétní oběti. Šlo o fyzické osoby i třeba pojišťovny. "Je to hrubá nedbalost soudce, pokud zapomene vyrozumět poškozené," dodal Horký.

Mohou zažalovat stát

Poškození mají nyní právo na žalobu v občansko-právním řízení na náhradu škody, kde už ale musí platit soudní poplatky, což ztěžuje jejich pozici. Kromě toho mohou zažalovat přímo stát a žádat peníze za pochybení Havlína.

"Je to jednoznačně nesprávný úřední postup soudu. Poškozeným byla odňata možnost uplatnit v trestním řízení nárok na náhradu škody a za této situace mohou uplatnit požadavek na odškodnění a náhrada škody by jim za takovéto situace měla být přiznána," domnívá se Horký.

Kromě toho měl Havlín také údajně vynášet informace ze spisů svých kolegů u soudu, do kterých prý opakovaně bezdůvodně nahlížel. A za kauzu Jana Harangozzy, známého z případu kolem ústeckého konkurzního soudce Jiřího Berky, už i byl kárně potrestán. Nejvyšší správní soud mu na půl roku snížil plat o deset procent kvůli tomu, že se snažil ovlivnit kolegyni, která řešila Harangozzovu nehodu v opilosti.

Podle zdroje Práva Havlín nahlížel do spisu této soudkyně, dokonce jej prý upravoval, ačkoli k tomu neměl žádné oprávnění. Nahlížel prý ale do spisů i dalších soudců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…