Kladivo na prostituty a prostitutky? Povinné získání oprávnění a registry...

20.07.2013 12:30

Praha předložila do sněmovny návrh nového zákona, který má regulovat prostituci. Tuto činnost ani podmínky jejího provozování zatím neupravuje žádný zákon. Prahou předložený návrh tyto podmínky stanovuje, stejně jako pravidla pro provozování erotických zařízení. Mimo jiné zakazuje prostituci osobám mladším 18 let.

Kladivo na prostituty a prostitutky? Povinné získání oprávnění a registry...
Foto: Flickdriver
Popisek: prostituce, ilustrační foto

Návrh definuje provozování prostituce jako dobrovolné poskytování sexuálních služeb včetně jejich nabízení za úplatu fyzickou osobou směřujících k uspokojování sexuálních potřeb, pokud splňuje znaky podnikání. Zakazuje její provozování na veřejných prostranstvích i na těch místech, odkud by na ni bylo z těchto prostranství vidět. Zavádí i nové poplatky, například provozovatel zařízení by měl ročně platit 1500 korun za každý metr čtvereční stavby nebo její části, v níž prostituci provozuje.

Provozovatel bude muset žádat o povolení, které ale nedostane, pokud se bude jeho podnik nacházet do 150 metrů od úřadů, škol, nemocnic nebo třeba dětských hřišť. Obcím dává návrh zákona právo vymezit vyhláškou místa i čas pro provozování prostituce. Do erotických podniků bude zakázán vstup lidem do 18 let a stejně bude zakázána i reklama na ně v televizi, rozhlase a tisku.

Všichni budou evidováni v registru

Prostitutky, případně i muži prostituti, budou muset získat oprávnění a budou evidováni v registru. Do registru má mít přímý a nepřetržitý přístup nejen Policie ČR, ale i obecní policie, Vojenská policie nebo například Bezpečnostní informační služba. Za porušení zákona má hrozit až dvoumilionová pokuta.

Pražští zastupitelé v důvodové zprávě píšou, že nejen hlavní město, ale i další města se potýkají s prostitucí jako jevem, na který se váže řada bezpečnostních, společenských i zdravotních rizik. Jen v prvním pražském obvodu je několik desítek erotických klubů, kabaretů a podobných zařízení a z toho víc než polovina je na Václavském náměstí a v jeho okolí. Obdobných zařízení, v nichž je převážně provozována i prostituce, je v Praze evidovaných skoro 100, stojí v důvodově zprávě k návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…