Klaus se obul do Peake: Narušila mou elementární důvěru

16.12.2012 13:05

Rychlé personální kroky vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) na ministerstvu obrany způsobily "jisté narušení elementární důvěry", řekl v rozhovoru pro FTV Prima prezident Václav Klaus.

Klaus se obul do Peake: Narušila mou elementární důvěru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval nové ministry. Karolínu Peake ministryní obrany, Zbyňka Stanjuru ministrem dopravy a Petra Mlsnu ministrem bez portfeje

Při opakovaných jednáních s premiérem Petrem Nečasem (ODS), kdo v čele silového resortu nahradí končícího Alexandra Vondru (ODS), byl prý prezident ujišťován, že jednou z věcí, které zajistí stabilitu obrany, bude pokračování vedoucích funkcionářů ministerstva v jejich funkcích.

Prezident "nevěřil svým očím"

Peake, která se obrany ujala ve středu se slovy, že neplánuje personální zemětřesení, už ve čtvrtek oznámila odchod prvního náměstka Vlastimila Picka, šéfa sekce vyzbrojování Pavla Bulanta a ředitele kabinetu ministra Františka Šulce. Krok překvapil nejen Klause, který dnes uvedl, že se o něm dozvěděl z textové zprávy při přednášce v Německu, ale také premiéra Nečase.

Jedním z bodů, o kterých premiér Klause ujišťoval, bylo podle prezidenta, že stabilita resortu a kontinuita fungování úřadu bude "zajištěna setrváním dosavadních nejvyšších funkcionářů počínaje prvním náměstkem ministra na této funkci".

Klaus to prý vzal na vědomí a "nevěřil svým očím", když se o odvolání dozvěděl. Telefonoval hned premiérovi, který zrovna vystupoval v Bruselu z letadla po příletu na summit EU. I Nečas prý byl překvapen.

Dohody se mají dodržovat

"Jistá nedůvěra v tomto smyslu ve mně musela vzniknout," podotkl prezident. Za hypotetickou otázku ale označil dotaz, zda by se jmenování Peake více bránil, kdyby věděl, že Picek okamžitě skončí. "Dojde-li k nějakým jednáním, dohodám, tak se podle mého názoru mají dodržovat," řekl.

V pátek Peake jmenovala ředitelem Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslava Štrupla, šéfem svého kabinetu Aleše Klepka a vedoucím svých poradců Pavla Kotrbu. Její personální politiku ve sněmovně kritizovala nejen opozice, ale i někteří poslanci vládní koalice.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…